Jsem holka. Co s tím?

Jsem holka. Co s tím? https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406451/bmid_jsem-holka-co-s-tim-iJk-406451.jpg 4 39 8

Středoškolačka Lottie má plán. Odmaturuje se samými jedničkami, dostane se na Cambridge, stane se předsedkyní vlády, změní svět! Jenže když ji cestou do školy na ulici obtěžují dva dělníci, uvědomí si, že svět je potřeba začít měnit hned. A tak přijde s novým plánem: založí si vlog, pomocí kterého začne bojovat s všudypřítomným sexismem. Pomáhají jí nejen nejlepší kamarádky Evie a Amber, jejichž příběhy vyprávějí první dva díly série, ale taky nadějný filmař Will. Ten jí sice zpočátku úplně do oka nepadne, ale čím víc času spolu tráví, tím víc oba zjišťují, že protiklady se přitahují. Třetí díl série pro holky, které chtějí změnit svět.... celý text

Literatura světová Dívčí romány
Vydáno: , #booklab
Originální název:

What's a Girl Gotta Do? , 2016


více info...

Přidat komentář

kvetinkovedny
03.08.2022 4 z 5

Holly Bourne - Je tohle láska & Jsem holka, co s tím?
obě knihy 4/5
*YA heavy contempo

Je tohle láska nás vezme s Amber na americký letní tábor, v Jsem holka, co s tím? jsme s Lottie součástí feministického projektu.

Obě knížky jsou neskutečně čtivé, takže si ani nevšimnete, že jste přečetli 400+ stran YA contempíčka (což je na contempo fakt hodně) + zpracovávají důležitá témata (Láska je o alkoholismu, Holka o vyhoření a aktivismu).

Láska má i docela výraznou romantickou linku, což bylo příjemné překvapení. Ale co si budem, hlavní hrdina Kyle si mě moc nezískal, byl takový... plochý. Jeho jedinou osobností bylo, že byl Američan, ale dobře no. Ovšem Will z Holky... to bylo jiný kafčo. Jeho vztah s Lottie měl dynamiku, ačkoliv nebyl tahounem knihy. V Lásce máme sex kompletně mimo scénu (to mě hodně naštvalo, když už se to stane, chci o tom alespoň jednu větu, žádný čtení mezi řádky ), zato Holka mi to vynahradila, takže odpouštím. #sexdoYApatří (decentně)

A proč ode mě knihy nemají plný počet hvězd? Protože to někdy trochu přehání. S feminismem, který je občas tlačený na sílu, ale především s alkoholem. Hrdinové jsou nezletilí, ale furt chlastají, mají kocovinu, blejou a všichni včetně rodičů se tváří, že je to v pořádku, což mi přijde špatně, a mělo by to být řečeno.

Ale obecně obě knihy moc doporučuju, Holly contempo prostě umí a já se těším na další její knihy - snad mě nezklamou.

jitka_dankova
20.01.2022 4 z 5

No to jsem si dala. Po rozplývání nad knihou "Ročenka" jsem měla nutkání užít si styl psaní Holly Bourne i v jiné její knížce. Jenže v této knize se sešlo snad všechno, co zrovna moc nemusím. Trapnosti, silný aktivismus, nadávky, snaha jít až moc za hranu. A chyběla mi romantika, elegance, hřejivá atmosféra a porozumění. Asi nejsem prostě úplně fanda boje holek proti klukům a holt jsem četla knížku o feminismu, kde jsem se tomu nevyhnula. Mám, co jsem si zasloužila :-) Nicméně mne v knize oslovilo dobře zpracované téma vyhoření, kyberšikany a toho, jak opravdově a realisticky se Lottie chovala po vystoupení v televizi. Ta část byla působivá.
Četla jsem tento díl bez návaznosti na ty předchozí a příběhu to vůbec nevadilo, nebyla jsem o nic ochuzena. Čtyři hvězdičky za dobré zpracování palčivých témat. Hvězdička dolů za ty vulgarismy a hádky.


lily_maleckova
26.11.2021 4 z 5

Po více jak roce jsem se "dokopala" k dočtení posledního dílu série. Musím říct, že se mi knížky od Holly líbí, ačkoliv nejsou na 100% můj šálek kávy.
Je tam spousta feminismu a historek, které asi zná každá slečna.

RoseDadas
06.05.2021 3 z 5

3,5*
Autorčin styl psaní je čtivý, jako ostatně vždy, zde se snad ani nedá nic vytknout. Kdo už od autorky něco četl, tak mi dá za pravdu, že Holly Bourne umí na čtenáře zapůsobit, oslovit ho a zcela pohltit svým příběhem. Kniha nepostrádá humor, vtipných situací je tu hned několik. Mluva dospívajících postav obsahuje i nějaké ty vulgarismy, což jen podtrhuje její autentičnost. Velkým tématem titulu je feminismus, sama autorka se netají svým feminismem, který se tak promítá do jejích knih. Celá tato YA série byla hrozně fajn, za mě byl bezkonkurenčně nejlepší první díl Už jsem normální?!? Poté mi přišlo, že to má lehce sestupnou tendenci.

Andi
08.05.2020 4 z 5

Nejsem feministka, ale feminismus byl přesně ten důvod, proč jsem si knihu koupila. Jen tuhle. Z celé trilogie. Pač anotace a témata předchozích knih mě moc nezaujala. Doufala jsem, že netřeba číst předchozí díly, že to nemá na dějství v této knize vliv. A super, opět trefa do černého - nemá.
Vtipné a velmi zajímavé. Překvapivé, super záležitost. Líbilo se mi zpracování i hlavní hrdinka. Ale netřeba číst znovu. Ze začátku jsem se nemohla začíst, uvažovala jsem, že se na čtení vyprdnu, ale jsem ráda, že jsem to neudělala.

-Elizabeth-
08.11.2019 4 z 5

Stejně jako s předešlými díly jsem doslova unešená. Autorčin styl psaní je velmi čtivý, častokrát jsou zde obsaženy vtipné pasáže a jakožto teenagerka se tím velmi ztotožňuji. Je to příjemná oddechovka, kterou by si měly přečíst všechny dospívající dívky. Celá tato trilogie stojí z přečtení. Mohu jen doporučit :)

SknihouVrukách
13.09.2019 4 z 5

Konečne som dočítala posledný diel sériu Klub okašľaných báb a bolo to opäť super. Hlavné hrdinky boli opäť bombastické. Celá táto série sa strašne rýchlo a jednoducho číta. Páčilo sa mi, že autorka do knihy zakomponovala kyberšikanu. Čo mi na knihe vadilo, bolo to, že hlavná hrdinka to občas veľmi preháňala s jej projektom.
Moje vekové odporúčanie : 14+

Koloušek666
23.06.2019

V knížce jsem teprve na začátku, ale nedá mi to, abych už teď nenapsal, že jsem velice zklamaný z překladu. Velice nečtivý, kostrbatý, nekreativní, spousta promarněných příležitostí využít možností češtiny. Rádoby-cool mluva mládeže, která neodpovídá realitě. Jsem na stránce 40 a už se to jen těžko zlepší. To mě fakt mrzí, měl jsem si to koupit v angličtině. Škoda, YA knih s tématem feminismu se moc na českém trhu nevidí. A z toho mála YA románů, co jsem kdy četl v ČJ, většinou byli přeložené pěkně (např. Fangirl).