Jozef a jeho bratia I. Príbehy Jakubove / Mladý Jozef

Jozef a jeho bratia I. Príbehy Jakubove / Mladý Jozef https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205930/bmid_jozef-a-jeho-bratia-1-205930.jpg 5 17 2

Príbehy Jákobove (1933), Mladý Jozef (1934). Prvá a druhá časť slávnej tetralógie o Josefovi Egyptskom, ktorého jeho závistliví bratia predali do Egypta. Táto časť rozpráva príbeh Jakoba, syna Izákova, a jeho lásky ku krásnej Ráchel. Inšpiráciou bola I. kniha Mojžišova – Genesis. Spracované motívy sú len zlomkom dejov, o ktorých biblická predloha hovorí a od ostatných podobných diel sa líšia hlboko ľudským a zároveň nadčasovým poňatím osudov svojich hrdinov.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Joseph und seine Brüder. Die Geschichten Jaakobs / Der junge Joseph


více info...

Přidat komentář

J.F.
25.03.2019 5 z 5

Čtu zatím podruhé s odstupem pár let - leccos jsem si pamatoval, ale stejně se znovu propadám do těch hloubek a ztrácím v těch dálkách. Neuvěřitelné, jak se Mannovi podařilo ve 20. století vyvolat mytický obraz světa a mytické myšlení, kde každé ZDE souvisí s něčím nahoře a zároveň s něčím dole, každé TEĎ je opakováním nějakého pravzoru... Vedle Manna se to myslím povedlo už jenom--- ale nebudu jmenovat, asi by se oba v tom sousedství cítili divně.

Atuin
25.09.2017 5 z 5

Neuvěřitelné. Jestliže F. Werfel své knihy potáhl lyrickou sentencí a jakousi přátelskostí, potom Mann vám nic nedaruje a nedá vám nic zadarmo. Mnoha způsoby však oba dva mají k sobě b!ízko, avšak Werfel je rozkvetlá louka, zatímco Mann je skála, Mann je hrom a blesk.
Josef a bratří jeho mají stejně strhující dominanci jako Werfelův Jeremjáš, ovšem stávájí se více meditačními, protože vás za jistý počet stran naráz prostě nepustí. To vás spíše vrátí. Ve stínu takovéto knihy ( knih) je potom nepopsatelným zážitkem bloumat. Kniha nesmí být snadno dostupná a chrání si toto hájemství, právě aby se nad ní člověk znovu sklonil.
Výše uvedený komentář je čistě subjektivní :-).


Štítky knihy

německá literatura biblické postavy Starý zákon náboženská literatura

Autorovy další knížky

Thomas Mann
německá, 1875 - 1955
1975  86%Kouzelný vrch
1980  85%Buddenbrookovi
1973  73%Smrt v Benátkách
1956  71%Mario a kouzelník
1961  83%Doktor Faustus

Kniha Jozef a jeho bratia I. Príbehy Jakubove / Mladý Jozef je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce40x
Chystám se číst18x
Chci si koupit4x
dalších seznamech4x