Josephine Bakerová: Tanec jejího života

Josephine Bakerová: Tanec jejího života https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491213/bmid_josephine-baker-tanec-jejiho-zivota-Mar-491213.jpg 5 59 25

Extravagantní zpěvačka a tanečnice, majitelka nočního klubu, válečná hrdinka, zámecká paní, matka dvanácti dětí, a nakonec bojovnice za práva černochů po boku Martina Luthera Kinga – to všechno byla jedna žena. Josephine Bakerová. Její život byl pestrý a bohatý a nebyla v něm nouze o překvapivé zvraty. I když jí okolnosti nebyly vždy nakloněny, nikdy se nevzdávala. Naopak si vždy šla tvrdohlavě za svým, nepřestávala usilovat o zrušení segregace a zapáleně bojovala za práva obyčejných Afroameričanů. Role, v níž byla stejně významnou a úspěšnou jako v roli okouzlující hvězdy varietních pódií. Poutavé inspirativní vyprávění mapuje téměř celý život slavné Pařížanky původem z chudinské černošské čtvrti v St. Louis. Dozvíte se, jak se z obyčejné tanečnice stala miláčkem Města světel, za co získala vyznamenání od slavného generála Charlese de Gaulla, jaké prožívala milostné peripetie i jak dopadl její sen o „duhové rodině“ adoptivních dětí různých barev pleti.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Josephine Baker und der Tanz des Lebens , 2021


více info...

Přidat komentář

Marla
13.12.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha o velmi zajímavé ženě.

Alisa1980
28.11.2023 5 z 5

Krásně se četlo, naprosto poutavý příběh od začátku do konce.


hanča34
09.11.2023 3 z 5

Její život byl pestrý a zajímavý. Ale styl psaní mně moc nenadchl. Ale aspoň jsem si udělala o jejím životě představu, nevěděla jsem o ní vůbec nic.

Mandlevest
28.09.2023 5 z 5

Další skvělá kniha ze série beletrizovaných životopisů a další skvělé vyprávění od Juliany Weinberg, které jsem si užila na maximum. A budu doufat ve vydání jejich dalších knih o zajímavých ženách, které slibují silné a zajímavé příběhy, které mě ohromně baví číst . Možná jsem trochu přesycená těch "peckoidních" thrillerů, na kterých reklama nešetří ( ale kterým i já často propadnu, ne, že ne :-)), ale poslední dobou jsem narazila na docela dost knih, které jsou skvělé a mají, jako tato, jen několik desítek přečtení. A je to škoda, protože příběh J. Baker je více jak zajímavý, více jak napínavý a více jak dojemný. Ano, není to literatura faktu, nečekejte do detailu rozpitvaný život této mj. tanečnice a zpěvačky, ale autorka umí opravdu čtivě a srozumitelně minimálně navnadit k tomu, abyste zaměstnali Google a doplnili si, co Vás zaujme. Výborné čtení, stejně dobré jako před časem o A. Hepburn. Maximální hodnocení a velké doporučení k tomu.

Jessica007
27.09.2023 5 z 5

O Josephině Bakerové jsem něco věděla, ale nebylo toho moc. Díky této pěkně napsané knížce - beletrizovanému životopisu - jsem se toho dozvěděla mnohem více a docela dost. Mám ráda knížky, které se dobře čtou a zároveň se něco dozvím. Kolikrát si pak ještě hledám další informace na internetu.

Katka2382
26.09.2023 5 z 5

No neměla holka jednoduchý život.
Ale myslím,že s tolika dětmi si ukousla příliš velkou sousto.
Velmi čtivá knížka.

Renike
05.09.2023 5 z 5

Další nádherně napsaný beletrizovaný životopis od Juliany Weinberg. Přiznám se, o Josephine Baker jsem už slyšela, ale věděla jsem o ní strašně málo. Byla to úžasná bojovnice, temperamentní a tvrdohlavá žena - černoška, v době nelehké. Během čtení jsem googlovala, pouštěla její tanec v banánové sukýnce, její zpěv a vystoupení na youtube, vše co jsem našla. Le Chateau & Jardins des Milandes i dodnes existuje, je lidem navštěvovaný zámek s krásnou zahradou a muzeem. Už mám o Josephine připravenou další knihu ke čtení - Paměti, kterou psala sama s Marcel Sauvage.

kosátkoo
02.09.2023 5 z 5

Věděla jsem, že existovala, ale o jejím životě jsem nevěděla vůbec nic. Teď už toho vím docela dot a jsem uchvácená. Příběh s velkým V.

Janadvorackova
29.07.2023 4 z 5

Kniha byla dobrá, Josephine mě místy ovšem štvala. Její naivní představy o výchově dětí, například...
Ale zase chápu, že když její pohnutky vycházely z vlastní bídné minulosti a touhy "něco" napravit,... dobře.
Žila v době husté segregace a já si třeba nedokážu představit, že bych musela trpět společenské ústrky ve formě, ve které lidé tmavé pleti "museli." Však ještě dodnes se v "zemi neomezených možností" vznáší puch otrokářství a dává se to obyvatelům najevo víc, než by mělo...

jaroiva
10.06.2023 5 z 5

K Josephine jsem si získávala vztah postupně. Zpočátku se mi kniha četla hůř, postupně to bylo lepší a lepší. Zajímavý příběh, i když styl psaní mě moc neuchvátil.
Ale poslední tak asi třetina mě zaujala hodně, to už pomohlo vylepšit dojem z celé knihy.

Kaja1
06.06.2023 5 z 5

Byl to úžasný příběh neobyčejné ženy. Její život nebyl jednoduchý, ale nikdy nepřestávala bojovat za práva menšin, je s podivem, že v Americe ještě v 60. letech 20. stol. byli černoši ve svých právech tak omezováni. O co byla Evropa svobodnější, než země, která se pyšní svou demokracií. Příběh Josephiny Bakerové určitě stojí za přečtení.

kosátkoo
05.06.2023 5 z 5

Existoval v té době někdo svůdnější? Ne! Tak si ten příběh o síle ženství bez zbytečných keců přečtěte taky, myslím, že se vám bude líbit.

lapagerie
11.05.2023 3 z 5

Musím říct, že jsem očekávala trochu víc. Josefína byla osobnost, která pohnula světem. Ale román o jejím životě mě prostě moc nebavil. Na to, kolik zvratů Josefína prožila a co dokázala, mi děj přišel moc uhlazený, bez vzrušení. A konec upicnutý. Jsem ráda, že jsem se o této zajímavé ženě dozvěděla víc, ale trochu se obávám, že knížka sama mi brzy vypadne z paměti.

niknikita
07.04.2023 5 z 5

Velice povedený životopis který se čte snadno a nutí čtenáře knihu neodkládat. Životní osudy neobyčejné Josephine naprosto strhnou a pohltí snad každého.
Je to silný a bohatý příběh o obdivuhodné ženě, která vyrostla v chudinské čtvrti St. Louis a vlastní pílí postupně dosáhla světového věhlasu a uznání.

Možná někoho může iritovat umanutost a tvrdohlavost Josephine Bakerové, ale bez těchto vlastností by nikdy nemohla dosáhnout svých snů.

uzivatel6305
07.03.2023 4 z 5

Velmi zajímavý román o životě umělkyně, která měla nesmírně bohatý a pestrý život. Příběh je psán sice čtivě, ale některé pasáže jsou vyloženou románovou fikcí, až bych řekla zdlouhavou červenou knihovnou. Na úkor těchto pasáží bych uvítala více informací o návštěvách USA, Argentiny, atp., jejích přátelstvích se slavnými osobnostmi, ale hlavně o osudech jejích dětí a jejím vlastním konci. Závěr knihy byl dost useknutý. Na druhou stranu jsem se konečně dozvěděla více o životě této zvláštní, silné ženy s tak dobrým srdce, ale pro mě těžko snesitelnou a rozmazlenou povahou. Posuďte sami.

Szilvia1
04.02.2023 5 z 5

Knížka byla pěkná,čtivá.Měla dost těžký život,ale dokázala se vzchopit a udělat si pěkný a plnohodnotný život,ale byla i trošku trdohlavá.Knížka se čte pěkně.Těším se na druhou knížku od autorky.

Ivanule
26.01.2023 5 z 5

Od dívky, která vyrostla v chudinské čtvrti St. Louis, se dokázala vyšvihnout mezi světovou tanečnici, která bojovala lidská práva, a bojovala za svou rodinu.Velice krásný příběh plný odhodlání změnit svět

Luigi1
11.01.2023 5 z 5

Tato odvážná žena vystupovala po boku Martina Luthea Kinga.Zaplňovava nejen denní tisk ale vystupovala i jako varietní umělkyně třeba v pořadu Ein Kesl Buntes

kalinkacz
26.12.2022 5 z 5

Josephine Bakerová: Tanec jejího života je jeden z posledních přírůstků edice Beletrizované životopisy nakladatelství Metafora. A řeknu vám, tohle bylo boží!
O Josephine Bakerové jsem ledasco slyšela, ale nyní jsem se dozvěděla čtivou formou spoustu nového a spoustu věcí jsem si i dohledala, to je důkaz, jak moc mě kniha bavila.
Vřele vám tuto novinku doporučuju, je opravdu výborná.

Leona333
23.12.2022 5 z 5

Ernest Hemingway o ní prohlásil, že ho vzrušuje jako žádná jiná žena. Jean Cocteau ji nazýval nádherným idolem z hnědé oceli, ironie a zlata. Všude z ní šíleli: buď ji milovali, nebo se ji ze všech sil snažili vypískat. Když přijela do Jižní Ameriky, strhla se taková mela, že museli hasiči vyklidit sál. V Mnichově její koncert zakázali z důvodu ,,zachování veřejné mravnosti..."
Černá perla, bronzová venuše, jazzová královna, kreolská bohyně... To vše znamenala pro své fanoušky zpívající tanečnice JOSEPHINE BAKEROVÁ.
Knihu k přečtení rozhodně doporučuji. Nabízí mnohem, mnohem víc, než jen úspěch, slávu a třpytivé pozlátko showbyznysu...

Štítky knihy

herečky tanečnice umělkyně

Autorovy další knížky

2022  93%Josephine Bakerová: Tanec jejího života
2023  93%Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda

Kniha Josephine Bakerová: Tanec jejího života je v

Právě čtených2x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených7x
Knihotéce49x
Chystám se číst104x
Chci si koupit23x
dalších seznamech4x