Josefína a bytosti

Josefína a bytosti https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328819/mid_josefina-a-bytosti-aEM-328819.jpg 4 51 29

Když na vás začnou hovořit duše stromů, když vás smradlavý obr chce odnést na záhadné místo v lese a před tím ještě sní všechno jídlo z lednice – máte dvě možnosti. Myslet si, že jste se zbláznili, anebo přemýšlet, zda to, co vidíte, je skutečné. Jenže to není všechno! V trafice u stanice tramvaje sedí věštkyně a předpoví vám z oslizlé žvýkačky, že možná zemřete. Duch kluka z devátého století vám tvrdí, že se znáte. Staré lípy propustí ze zajetí svých kořenů upíra a poradí vám, ať si ho ochočíte. Že je to přitažené za vlasy? A co když jste nuceni skočit do děsivého víru pro prastarý meč, spolkne vás obří had a potom musíte svést souboj s temným Černobogem a jeho sluhy? Možná při tom zjistíte, že nejste tím, kým jste si mysleli, že jste, což je dost šokující. Objevíte místo, odkud pocházíte. To místo je brána a skrz ni může projít na svět dobro, nebo zlo. A kde je od té brány klíč? Ten klíč jste vy. Pokud se jmenujete Josefína Slámová. Anebo pokud… máte chuť prožít ten příběh s ní.... celý text

pajaroh
pajaroh
08.12.2023 1 z 5

Slovanská mytologie v moderním pojetí. Bylo to nadějné. Ten smysluplný začátek, popis tajemných bytostí, vyjádřené propojení s přírodou, historií, rodem, přirozený životní cyklus narušený lidským zlem... Takový popis stromových duší sjen nebo význam kořene starého stromu, nádhera... No a pak je tu ten akční vyprávěcí chaos, kapitoly typu "S upírem v objetí", plácání všeho dohromady a zbytečné huštění děje a různých příběhů, prapodivné dialogy a výkopy rádoby odbornosti.
Při čtení jsem se pohybovala mezi naprostým nadšeným a velkým zklamáním a nepochopením. Škoda.
A až na ilustraci na přebalu, která se opravdu povedla, mi naivní kresby v knize k temnému ději neseděly.

Maraiser
Maraiser
29.10.2023 4 z 5

Musel jsem se do toho pročíst. Zpočátku to bylo pro mne drobet zmatečné. Ale jak se Josefina vydala na cestu, tak už to jelo. A Oleander - zajímavá bytůstka.


simca9342
simca9342
17.06.2023 5 z 5

Přečtená před lety.

Teenagerka Josefína se ve své rodině cítí trochu jako černá ovce . Celých svých 15 let si pokládá otázku proč je tak jiná, zvláštní, proč vidí věci, které ostatní ne ? A co má tajemný Wanderhaus společného s její minulosti, rodinou a původem? Jednou se v jejím krátkém životě, který se celý stihne během pár dní obrátit vzhůru nohama objeví dost důležité bytosti z rodu Slovanů.

Nartaya
Nartaya
14.06.2023 5 z 5

Děkuji autorce za nádherný příběh.

Hobo
Hobo
06.04.2023 5 z 5

Občas ke mně připlují knihy neplánovaně a náhodně. A často se z nich vyklube příjemné překvapení!
Příjemné bylo, že tato fantasy je prostě česká, respektive slovanská. Žádní anglosaští elfové a podobné cizácké bytosti. Je to taková úleva... Už jsem po tom toužil.
A napínavý, zdánlivě komplikovaný děj, který má smysl. Početl jsem si.

kolacky
kolacky
29.05.2022 5 z 5

Zlákala mě jednak obálka, druhak anotace, ale stejně jsem nebyla připravená na to, co jsem pak četla. Autorka Josefínu rozhodně nešetří, co se rodiny a Neklanovy minulosti týče. A pak se už rozjede temná cesta, na které hrdinka potkává opravdu hodně zvláštní bytosti, dobré i zlé i hrozivé i milé i nebezpečné a dostane se na bájná a neuvěřitelná místa... Není to prvoplánově pro děti od 10 let, jak stojí v tiráži, protože některé události jsou dost hrozné, ale konec je konejšivý a přijatelný...

Knihomolka506
Knihomolka506
10.10.2021 4 z 5

"Víkendovka"
Pěkné spojeni historie s nadpřirozenem

Adam2021
Adam2021
19.05.2021 5 z 5

Krásný a zajímavý příběh plný lásky k přírodě, našim předkům a dobru. Ze začátku jsem měl s knihou problém, protože Josefína se zde až moc útápěla v melancholii a prožívala bylinkové čaje.
Když pak ale přišla první akce a tajemno, nemohl jsem se od toho odtrhnout. Autorka přestala do textu přidávat své hloupoučké básničky, zaměřila se na slovanské báje a pořádně to rozbalila. Bomba. Jen jsem měl problém s přeskakováním z minulého do přítomného času vyprávění. A obálka? Krása.

A.books
A.books
19.04.2021 5 z 5

Přečteno jedním dechem

Turlogh
Turlogh
18.04.2021 5 z 5

Podivuhodná kniha. Autorka Lucie Kaletová před námi rozehrává zajímavý děj týkající se přírody, prastarých bytostí, duchů i božstev Slovanů a odvěkého boje dobra a zla. Tento kouzelný epos o hrdinství a obětování sebe sama opravdu stojí za to si přečíst. Děj románu má i velmi silné poselství v nutnosti soužití a vzájemného doplnění člověka a přírody, podobné, jako mají slova dávných moudrých indiánských náčelníků. Spisovatelka na sebe prozradila, že obdivuje staré legendární ságy, příběhy plné hrdinství, inu, já taky. A podle početných komentářů pod touto knihou se zdá, že většina komentujících také, (až na dva přispívatele, kteří knihu a její poselství zjevně nepochopili), což je v dnešní pochybné době obzvláště potěšující. K tomu opravdu mimořádné ilustrace paní malířky Jany Šouflové, které znamenitě dokreslují atmosféru knihy, myslím, že tyto už prostě nemohly být lepší...a obrázek na samotné obálce knihy? Ten je prostě absolutní vrchol fantazie! Howgh.

Nikoletta256
Nikoletta256
16.03.2021

Kniha vypráví o mladé dívce jménem Josefína. Jednoho dne ale zjistí že není tou kterou má být. Dozví se že její rodiče jsou jiní lidé než které zná. Začnou se jí dít různé věci. Dokáže komunikovat se stromy, a cítit co ostatní nedovedou. Josefína už nemůže dál a chce po rodičích tedy nevlastních, aby jí řekli pravdu. Po mnoho dnech kdy všichni doufali že Josefína minulost nechá takovou jaká je se rozhodla rodiče a její starý domov najít a zjistit celou pravdu. Josefíně na cestě pomáhá velká vrba. Aby se však dostali na místo musí projít strašlivou cestou ve které je mnoho překážek, a tvorů co jí touží zabít.


Hodnocení - Kniha se mi líbila. Fantazii mám opravdu ráda a tento příběh mě velmi zaujal. Knihu jsem určitě nečetla naposledy. Doporučuji těm co milují fantazii.

Netopyr07
Netopyr07
21.09.2020 5 z 5

O Josefíně i podruhé musím říct, že smekám před fantazií autorky. Prošla jsem s ní okolí svého současného působiště - asi 20 km - a přelouskala přitom 100 stránek, jen to hvízdlo. Příběh nenechává chvíli na oddych, "pořád se něco děje" :-)

MartinaF
MartinaF
21.07.2020 4 z 5

Nemám slov, protože se mi jich nedostává. Kniha je prošpikovaná napětím od začátku do konce. Čtenář může vydechnout až téměř v závěru knihy. Byl to jeden dlouhý běh bez nádechu. Líbilo se mi propojení našeho světa s přírodou, slovanskými mýty, mrtvými a ... upírem. Dávalo to smysl a jako celek to působilo velmi kompaktně.

Ke konci jsem si ale říkala, že by autorka mohla zvolnit, protože ta dynamika byla svižná a občas jsem se přistihla, že vyhlížím konec. Ale v žádném případě to nebyla nuda.

Doporučeno čtenářům kolem patnácti let. Musí se ovšem připravit na násilí i krev.

Daura
Daura
15.01.2020 5 z 5

Ja nevím... Mě to prostě bavilo. Upíři a podobně jsou trendy pro mladé. Mám pro to pochopení.

Pegasus
Pegasus
17.02.2019 5 z 5

Knížka, kterou bych rozhodně doporučila i dospělým čtenářům. Byla plná moudrosti, lásky k přírodě a předkům. Dozvěděla jsem se i něco nového o Slovanech. Moc pěkně bylo vylíčené putování Josefíny, Křemelky a Oleandra. Akorát ten konec mi připadal až moc přeslazený.

barca7361
barca7361
30.12.2018 5 z 5

Kniha, u které člověk putuje s hlavní hrdinkou dobrodružnou cestou za záchranou Wunderhausu. Kniha mě pohltila a přečetla jsem ji během pár dní. Skvělé čtení jak pro náctileté, tak pro dospělé. Nejvíc se mi líbí ukázka toho, že lidé jsou propojeni s přírodou a vším živým.

Atlantis
Atlantis
16.09.2018 1 z 5

Josefína se snaží být za každou cenu světová, a tak má v sobě naplácáno vše, co zrovna letí. Upíři, nemrtví, "kchůl" hantýrka... Co dělají nemrtví duchové a sexy upíři v knize, která se prezentuje jako příběh se slovanskou mytologií? Hádejte.
Celá kniha je proložena absolutně stupidními básněmi, které tam jsou očividně jen proto, že autorka zkouší, jestli by třeba nemohla v budoucnu vydat i svoji sbírku básniček.
Třešničkou na dortu jsou ilustrace. V popisu čteme o ohavné zrůdě, která má u pasu usekané hlavy a je zplozencem samotného zla. Na obrázku pak vidíte zamítnutý fan-art ze Čtyřlístku. Dětinské, neumělé a neskutečně se nehodící.
Nenechte se oklamat obálkou, Josefína je prostě a jednoduše špatná kniha.

Percabethka
Percabethka
02.06.2018 1 z 5

Když jsem Josefínu viděla poprvé v knihkupectví a přečetla si na obálce "Legendy slovanů ožívají", musela jsem jí mít. Knihy s tématikou bájí a pověstí čtu hrozně ráda, jenže.... Tahle mě hrozně zklamala.
Začátek byl docela pěkný, autorka tam rozebírala filosofické otázky a podporovala ekologii ♥ Pak se ale Josefína začala utápět v sebelítosti kvůli svému vzhledu a už to jelo. Nejdřív se z ní vyklubala Mary Sue, jakou jsem snad ještě neviděla (achjo, jsem tak ošklivá a všichni se mi posmívají za moje křivky - a o pár stránek dál už je do ní zamilovaná půlka hlavních klučičích postav -.- o dalších věcech ani nemluvím...), pak přišly nelogické dialogy a ještě nelogičtější chování hlavních postav a autorčin styl mě začal naprosto iritovat, protože:
1) Snaží se psát profesionálně, ale jediné, čeho tím docílila, je to, že je to totálně trapný. Myslím, že jsem při čtění téhle knížky pozvedla facepalm na úplně novou úroveň.
2) Všechno tam omílala tisíckrát dokola
3) Když chcete napsat něco staročeštinou, nestačí mít syntax a la mistr Yoda...
3) Používala historismy a zároveň angličtinu, ale psanou česky, takže jsem luštila, co je sakra to déndžrs, než mi došlo, že to nebude žádný staroslovanský výmysl :D Nad impásibl a mistejk jsem už jen kroutila hlavou...
4) Když chci používat cizí jazyky, tak si o nich nejdřív něco zjistím - třeba že je DAS Haus a ne DER :)) Jop, vím, že to bylo kvůli tomu, že se z der pak vyklubal Wunder, jde mi o to, jak to okomentovala Josefína. Mimochodem, pojmenovat hlavní hrdinku v knize kde "Legendy SLOVANŮ ožívají" Josefína Wunder a hlavním dějištěm udělat Wunderhaus...
5) Ty šíííleně trapný básničky... Já bych se za ně styděla už jen kdybych si je psala doma do šuplíku, ale vydat je...
Knížka byla navíc zbytečně morbidní - "Budí své děti a gestem je vyzývá, aby vyskákaly z okna. Skočily, leč přilétá ohnivý zmek a zapaluje Haniny děti" WTF! -, nevěrohodná, třeba to s tím hadem, který se rozhodl, že do srdce světa vezme na exkurzi nějakou random nedůležitou holku :)) a chyběly mi tam ty báje, sice tam z nich pár věcí bylo, ale všechno to bylo hrozně zamotané a kdybych například domovoje, lešije a ty bohy neznala předem, byla bych z toho hrozně zmatená.

Pokud si chcete přečíst YA fantasy s tématikou Slovanských mýtů, přečtěte si radši Nemetonburk...

Lily-fairy
Lily-fairy
16.03.2018 3 z 5

Hezká kniha. Ale v druhé polovině by mělo být více akce a napětí na úkor nevěrohodných a nesmyslných situací. Také bych chtěla vytknout střídání vyprávění v 1. a 3. osobě úplné bez důvodu
Spoiler?
Vadilo mi, že Josefína ani zprvu nevěděla, za čím se žene a co vlastně chrání. A přesto riskovala život

LadyValeria
LadyValeria
12.02.2018 5 z 5

Příběhy božstev z Řecka, Egypta nebo severu jsou dnes velmi oblíbené a známé, ale mytologie našich vlastních předků je většině lidí v našich zemích věcí neznámou. V tomto příběhu se ale hlavní hrdinové právě jimi musí zabývat, čímž zprostředkovávají čtenářům mnohá důležitá poučení.

Na první pohled příjemná kniha s moderními ilustracemi, nevšedními zajímavými postavami, tajuplným prostředím, napínavým dobrodružstvím a pod povrchem nejedním skrytým poselstvím pro každého, kdo po nich bude pátrat.