Josef Mánes

Josef Mánes https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22511/bmid_josef-manes-J7B-22511.png 4 59 11

V řadě biografií zasloužilého umělce Františka Kožíka zaujímá přední místo čtivý životopis malíře Josefa Mánesa. Autor v něm s důkladnou znalostí historického materiálu vede čtenáře po cestě umělcova lidského i uměleckého zrání; opírá se nejen o známé mánesovské publikace, ale i o archivní materiál. Mánesův životopis od mládí až po den smrti vypráví Kožík nesmírně kultivovaně, pro poznání a pochopení malířova díla dělá velmi mnoho především tím, že se soustřeďuje hlavně na umělecké zápasy Josefa Mánesa a jen v jejich souvislostech líčí hrdinovy soukromé osudy. Zdůraznění Mánesova uměleckého usilování umožnilo Kožíkovi vylíčit malíře jako člověka plachého a skromného, jenž se však silou své umělecké pravdy stává vášnivým bojovníkem za nové, velké české umění. V Josefu Mánesovi, který vyšel poprvé v roce 1955, tak Kožík vytvořil klasický typ a tvar českého biografického románu, který je dodnes čtenářsky svěží a působivý.... celý text

Přidat komentář

novecento
08.05.2023 4 z 5

Zajímavě napsaná kniha o osudech českého malíře, kterou v současné době vhodně doplňuje jeho retrospektivní výstava v pražské Valdštejnské jízdárně. Také je vhodné zhlédnout film Paleta lásky z roku 1976, natočený podle této Kožíkovy knihy. Najdete ho na ulož.to

soul.music
26.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha! Mánesův příběh je vyprávěný s takovým citem a vhledem. Autor dokázal úžasně vystihnout možné Mánesovy motivace a propojit jednotlivé události s malířovými činy, že jsem si mnohokrát říkala: "No ano, přesně takhle to mohlo být! Vždyť je to úplně logické." (Přestože už dnes nelze říct, zda to tak skutečně bylo. To věděl jen Mánes sám.) Doporučuji všem, kteří mají rádi životopisnou beletrii, zvlášť o umělcích.


jitrnic
11.05.2020 2 z 5

Hodnotím pouze na základě rozhlasové hry z roku 1972 s Václavem Postráneckým v hlavní roli, knihu jsem nečetl - „národ" a „lid", to je to, oč tu celou dobu běží a to prakticky v každé vyřčené větě. Šlechta, Thun, cizí vlivy - to vše primitivním propagandistickým způsobem zkarikováno. Nejméně je pak celá hra o samotném Mánesovi, o psychologii nebo umění ani nemluvě. Pokud je kniha jiná, panu Kožíkovi se omlouvám, ale rozhlasová hra je zlý, nacionalistický a komunistický škvár.

Pavelsosna
07.05.2020 4 z 5

Rád jsem si tu knihu přečetl a snad mi jen trochu vadilo to časté zdůrazňování národního obrození. Ale asi ta doba taková byla

Kuža007
26.03.2020 5 z 5

Úžasná historická próza Františka Kožíka.

čef
05.03.2020 5 z 5

Životopisný román o malíři, který “šel celý život po trní“ je prostě ohromující. Co pramenů musel autor nastudovat, aby odkryl těžký život přepjatého, přecitlivělého a přepracovaného Josefa Mánesa. Dnes ho vnímáme zcela jinak než v jeho době, kdy často nebylo na jídlo, jeho sestra z něj byla zoufalá a málokdo chápal jeho úsilí o národní věc. Jakoby mimochodem je odkryto mnohé ze života tehdejší Prahy a mnoha českých obrozenců. Veliké dílo.

fruitbueno
10.02.2020 4 z 5

Bylo pro mě, absolventku české bohemistky, příjemné zpestření číst o uměleckém pozadí bojů o nezávislost české (slovanské) kultury, doplnilo mi to znalosti o literatuře 19. století. František Kožík miluje svoje hlavní hrdiny, což ostatně dokázal už v Největším z pierotů. Jeho Mánes je představený citlivě, niterně, až si člověk říká, jak to asi bylo ve skutečnosti... Každopádně podmínky a živoření jednotlivých postav, to byla síla :)

Magdalena5
16.06.2017 4 z 5

četla jsem coby adolescent a ráda

hanča34
06.10.2015 5 z 5

Moc pěkně popsaný nelehký osud našeho předního malíře v nelehkých dobách naší vlasti.

Damato
22.06.2015 5 z 5

Kožíkovy knihy se čtou samy, u jeho životopisů si člověk připadá, jakoby byl součástí právě čtené knihy,

olinka30
01.06.2013 5 z 5

Život malíře Josefa Mánese pan spisovatel František Kožík nádherně popsal. Moc mne to bavilo. Četla jsem od něho i jiné životopisné knihy.