Josef I., můj přítel

Josef I., můj přítel https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380560/bmid_josef-i-muj-pritel-SjK-380560.jpg 4 15 12

Dramatický osud české šlechtičny Vilemíny Bělinské a jejího manžela Fabiana zavede čtenáře k císařskému dvoru ve Vídni, kde po smrti zbožného, a tak trochu nudného Leopolda I., přichází vláda jeho syna, Josefa I. Okouzlující Josef se vzhledem i chováním vymyká typickým Habsburkům. Krásný, charismatický muž s jasnou vizí budoucnosti se rozloučí s ministry, které zdědil po otci, obklopí se mladými šlechtici a je pevně rozhodnutý učinit pro své záměry vše. Stane se Schönbrunn, rakouským Versailles? Získá Josef nesmrtelnou slávu, tak jako jeho nepřítel, a přesto velký vzor Ludvík XIV.?... celý text

Přidat komentář
Galadwen
Galadwen
01.11.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila, a přiznávám, že víc než druhý díl, který jsem četla jako první. Příběh je sevřenější a uvěřitelnější, postavy sympatičtější, s logičtějším chováním. Hodně mě potěšilo, že se autorka rozhodla věnovat obléhání Vídně Turky roku 1683, které jsem - vzdor obrovskému dramatickému potenciálu - v literatuře snad ještě nepotkala. Děti se chovají trochu přemoudřele, ale to může být dobovou výchovou. Epilog po deseti letech v podstatě končí tím, čím druhý díl začíná, a vlastně uzavírá dětství hrdinů.
Stejně jako u minulé knihy mi název nepřijde úplně vhodně zvolený - ne, že by Josef v knize vůbec nevystupoval, ale řekla bych, že jeho úloha ani vztah s oběma hlavními postavami není nijak zvlášť zásadní.
Anotace tady na databázi zjevně patří k úplně jiné knize, možná k plánovanému třetímu dílu. Neschází se s dějem knihy snad ani v jediné větě. Nebylo by od věci ji opravit.

jindrich7442
jindrich7442
17.10.2022 3 z 5

knihu jsem dostal jako "bonus" za nějaký větší nákup v knihikupectví. Ležela mi tu dlouho a nějak jsem se k ní neměl. Padla mi do oka náhodou, když jsem si uvědomil. že název neobsahuje "a" - motivace byla na světě.(čtenářská výzva 2022) :-D
Mysteriozně romantický začátek se celkem rychle překlopil v napínavý sled událostí obléhané Vídně. závěrečná část už byla de facto ryzí romantika. Výzva splněna cestou vlakem do Prahy a zpět... :)


Mary432
Mary432
16.06.2021 4 z 5

První díl zamýšlené trilogie se věnuje podhoubí příběhu. Já jsem nejprve četla druhý díl U dvora římského krále, kde už jsou hrdinové starší. Asi jsem udělala dobře. Nevím, jestli by mě příběh o dětech hned bavil, ale takhle, kdy jsem si doplnila skládačku osudů hlavních hrdinů, mi to přišlo moc zajímavé. Císař Josef se zde vyskytuje jako dvou, později pětileté dítě. Okolnosti přátelství mezi ním, Fabiánem a Vilemínou byly popsány dobrodružně a uvěřitelně. Historicky vše sedí a nakonec mi ani nevadilo, že romantická linka začíná až úplně na konci. Tedy, ve skutečnosti tam ta romantika je od začátku. Kdybych nečetla nejprve druhý díl, říkala bych si, že bude zajímavé sledovat, mezi kterými dvěma z těch tří se rozvine láska. Po přečtení druhého dílu je jasné, že je to Fabian a Vilemína, ale! On je ten budoucí cisař Josef dost nevypočitatelný a emoce které vzbuzuje se dají pochopit. V knize se mi líbilo, že se drží historických událostí, které vlastně korespondují s naší dobou. Vilemina rozhodně není žádná superhrdinka a tak se s ni můžeme lehce ztotožnit. Z románů vime hodně o dvoře Ludvíka XIV a mě se líbí poznávat takové prostředí, které patří více k historii naší země. Za mě stojí za přečtení. Moc se těším na třetí díl, protože děj je super nastartovaný, ačkoliv vím, že pro okouzlujícího Josefa I. nebude končit moc šťastně.

soukroma
soukroma
10.06.2021 3 z 5

Vždycky se mi pletli Habsburkové Josef a Leopold v pořadí I. a II. Nejsem si jistá, zda po přečtení téhle knihy zlomím tohle prokletí, protože je to spíš než pořádný historický román taková romantická záležitost s dětmi v hlavních rolích. O dějinných událostech a kontextu v našich zemích tam sice autorka taky něco píše, ale je to opravdu spíš takové čtení pro děti a mládež.

laura2486
laura2486
27.04.2021 5 z 5

Paní Sirotková každou knihu píše s obrovským zájmem a hlavně s vášní. Do jejich knih vkládá péči, a tak se v nich odráží její velké srdce.

Aghatte
Aghatte
07.03.2021 2 z 5

Ale tak, šlo to, neurazí, třeba do nemocnice dobré.
A má krásnou obálku, proto jsem si ji koupila, stála pár kaček, pošlu to dál.

veronika5179
veronika5179
05.12.2020 3 z 5

Je škoda, že o samotného Josefa I. v knížce až tak moc nejde :) Oceňuji, že se děj odehrává v době a na místech, která nejsou v literatuře příliš populární, rozhodně by si to zasloužila! Místy usměvnější (děti se jednou chovají jako děti, vzápětí zase mluví jako vzdělaní dospělí...), charaktery postav nejsou bůhvíjak vykresleny, ale děj má spád, není zdlouhavý, vše na sebe celkem navazuje, takže - proč ne? Jen ta romantická vsuvka na konci tam být ani nemusela :)

_Janina_
_Janina_
04.03.2019 3 z 5

Nebylo to špatné, jednodušší, místy napínavé, dobově celkem věrohodné. Oddechovka.

bagel
bagel
19.12.2018 3 z 5

Nepříliš náročný historický román, ale jsem ráda za bližší seznámení s danou dobou.

Olinka832
Olinka832
04.10.2018 5 z 5

Příběh o české šlechtičně Vilemíně Bělinské mě neskutečně bavil. Jak název napovídá, není hlavní postavou císař Josef I. ale právě ona. Protože se jedná zjevně dle konce o první díl, těším se na setkání s již dospělými hrdiny v dílu druhém, pokud bude. Myslím, že název knihy není zavádějící, naopak, ukotvuje čtenáře a potencionální kupce knihy do určité doby. Jak jsem četla v předchozím příspěvku povzdychnutí, že se se slavným císařem Josefem I moc nesetkáme, tak já byla naopak překvapena, protože přiznávám, že jsem císaře Josefa I do této doby moc neznala. Nemělo by se zaměňovat se slavným císařem Josefem II. Josef I je současník Ludvíka XIV a děj nás zavede do doby baroka u nás i Rakousku. Myslím, že autorka nechala otevřít příběh cíleně v této době, ačkoliv riskovala, že dětští hrdinové u čtenářů moc nezaberou. Vynechat ovšem tak důležitou událost, jakou bezesporu obléhání Vídně roku 1683 bylo , by byla škoda. Zvláště v současné době mi téma připadalo aktuální. Skutečné historické postavy v knize mi připadaly věrohodné a do příběhu srozumitelně zakomponované. Uvítala bych delší část závěru, kdy už jsou oba dva dospělí. Nejde o prvoplánově romantický příběh, mezi hrdiny je mnoho nedorozumění i když je pojí dětské přátelství. Těším se na druhý díl.

a.k
a.k
29.09.2018 4 z 5

Nenáročný historický román, který zachycuje dětství Vilemíny Bělinské a nemanželského syna knížete Lobkowicze Fabiána. Děti se dostanou k císařskému dvoru do Vídně, kde právě začíná turecké obléhání.
Název knihy sice evokuje, že půjde o příběh Josefa I., ale s tím se téměř nesetkáte. I historická fakta jsou velmi povrchní. Román je příjemným oddechovým čtením a zahrnuje i úsměvné nadpřirozené schopnosti obou dětí.

LenkaKa
LenkaKa
03.09.2018 4 z 5

Příjemné prázdninové čtení.