Josef Fouché

Josef Fouché https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201009/josef-fouche-201009.jpg 5 99 23

Autor představuje Josefa Fouché jako prototyp zrádce, bezcharakterního přeběhlíka a politického chameleóna, který se vždy uměl přidat k většině, když byl boj dobojován. Fouché dokázal díky těmto vlastnostem přežít pád girondistů, jakobínů, direktoria, konzulátu, císařství, království a opět císařství.

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Joseph Fouché , 1929


více info...

Přidat komentář

marlowe
17.04.2024 5 z 5

Stefan Zweig je skutečný Mistr-životopisec! Tohle byl naprosto unikátní zážitek. Napsat biografii o v podstatě nudném člověku TAKHLE dechberoucím způsobem, to svede málokdo. Posloucháno jako audiokniha – a za přednes Josefa Vinkláře přihazuji šestou hvězdičku.
Vřele doporučuji!

SlávaL
24.08.2022 5 z 5

Skvělé, skvělé, skvělé. Čtivé, poučné, místy i vtipné.


mirektrubak
25.01.2021 3 z 5

„Tak vznikají války. Ze hry s nebezpečnými slovy, s předráždění nacionálních vášní. Tak vznikají politické zločiny. Žádná neřest a žádná brutalita nezpůsobila tolik krveprolití jako lidská zbabělost.“

Strhující vyprávění, které mě tentokrát příliš nestrhlo. Zweig je sice opět výborný stylisticky i jazykově, i tahle knížka je formálně precizně vybroušená, jen mi zde přišel trochu výkladově nekonzistentní – ve snaze ukázat Fouchého stůj co stůj jako člověka bez pozitivních vlastností ho vyobrazuje jednou jako chladného manipulátora (kterému nevadí momentální osobní ponížení), jindy jako muže horlivě toužícího po satisfakci (který se řídí spíš vášní než kalkulem a nerozumně riskuje).
Ale hlavně: Zweigův portrét zla je příliš monolitický, v jeho Fouchém nezůstává žádná skulina, žádný okamžik, ve kterém by bylo možno jej zahlédnout aspoň náznakem jako lidskou bytost. Možnosti by byly: jeho oddaná láska k ženě a dětem, jeho obrácení na konci života, chvíle úzkostí při politických nezdarech – to byla místa, ve kterých mohla být ukázána lidská osobnost jako kolbiště pro boj dobra se zlem (tak jak to Zweig skvěle píše třeba v Opojení z proměny), mohli bychom vidět, jak zlo člověka lstí nebo bojem uchvacuje. Jenže Zweigův Fouché prostě takový není, protože Zweig vypráví jiný příběh (ne o dominanci zla v člověku, ale o dominanci zlého člověka ve společnosti). To je v pořádku, jeho motivace se dá snadno pochopit a výsledek je odpovídající, společnost zobrazuje správně jako vždy velmi zranitelnou a nestabilní - to je univerzální téma.
S Zweigovým románem není nic v nepořádku, jen mi prostě nezahrál na ty správné struny.

radimch
24.01.2021 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Vyprávěna velmi zajímavě.

braunerova
06.01.2021 5 z 5

Vše, co Fouché ve státních službách dělal, dělal dobře nebo skvěle. Přesto ho nenáviděli už jeho současníci a když čtu komentáře níže, stejné by to bylo dnes. Lidé chtějí politiky čestné a charakterní, jako byl Robespierre zvaný Neúplatný, Saint Just zvaný Svatý Jan nebo mučedník svobody Marat. Pravda, tito mravní velikáni mají na svědomí cca 40 000 popravených (odhad Donalda Greera), ale přeci to mysleli dobře, že.
Na proměnách Fouchého nic zvláštního nevidím. I u nás touto proměnou v roce 89 prošla celá řada osobností. A když dnes vidím známé umělce a politiky, bývalé dlouholeté komunisty, horlit proti dnešním komunistům, přijde mi, že se od toho Fouchého zas tak příliš neliší.

"Rozený zrádce, ošemetný intrikán, hladká hadí povaha, přeběhlík z řemesla, nízká policejní duše, bídný nemrava - žádné potupnější nadávky nebyl ušetřen."

antonin9943
05.01.2021

Naprosto vynikající a nepříliš známá kniha. Fouché byl charakterem padouch, ale člověk se neubrání obdivu jeho inteligenci, intuici a vytrvalosti. Při líčení zatčení Fouchého jsem si nemohl nevzpomenout na Krejčířův útěk z vily... prý to rozesmálo i Napoleona. Opravdu doporučuji.

rozina351
04.01.2021 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu v podmanivé interpretaci Josefa Vinkláře. Z knihy jsem nadšená, Zweigovi jako bytostnému morálně pevnému humanistovi se naprosto dokonale podařilo vylíčit odporného politického bezpáteřního tvora, před jehož ohebností a úlisností zůstává rozum i světové dějiny v údivu stát. Protože být v čele Velké francouzské revoluce, přežít girondistické a jakobínské čistky, podílet se na odstranění Robespierra, významně se uplatnit za Napoleona, nechat se přes jakobínskou minulost povýšit do šlechtického stavu a nakonec ještě přicmrndávat Ludvíkovi XVII., to už chce pořádný politický kumšt a absenci páteře! Kam se hrabou dnešní politici s estébáckou minulostí, kniha mi dala uklidňující vhled v tom smyslu, že mocichtivé, patologické osobnosti se vyskytují napříč epochami a zvládly toho nesrovnatelně víc, než naši čeští žabaři. Kniha je strhující výpovědí o dějinách i o psychice člověka. Autorovi se podařilo udržet napětí až do samotného konce. Téma i způsob zpracování bych přirovnala k Mefistovi do Klause Manna.

Louisareading
28.12.2020 5 z 5

Dokonalost v knižním světě, o které se málo mluví.

Tatopulos
29.09.2020 5 z 5

Velice čtivá biografie, knížka byla zfilmována- jedná se o 4-dílnou minisérii Muž v pozadí https://www.csfd.cz/film/249097-muz-v-pozadi/prehled/
Dialogy postav Napoleona a Fouchého a jejich psychologické portréty způsobily, že se mi o nich pořád zdálo.

madem
04.03.2020 3 z 5

Josef Fouché byl rozporuplná postava. Chtěla jsem zkusit dozvědět se víc, ale po přečtení knihy ho jako historickou osobnost mám ráda mnohem méně. Zweig na něm nenechal nit suchou a moc kladného taky nenašel. A ještě to chvílemi bylo táááák dlouhé.

Opatov
17.08.2019 5 z 5

Po přečtení Marie Antoietty a Marie Stuartovny do třetice další skvělý životopis, tentokrát brilantní manipulátor bez skrupulí.

Izi14
05.01.2019 2 z 5

Tato kniha by se mi nezdála špatná, kdyby nebyla považována za životopis, tedy literaturu faktu. Je to spíše jakási Zweigova úvaha nad osobnostmi přelomu 18. a 19. století. Bohužel se zde nachází poměrně velké množství historických nepřesností, proto je pro mě dílo zklamáním.

Co se týče stylistiky, nemůžu si stěžovat. Snad jen se mi zdá zbytečně rozepisovat naprosto jasnou myšlenku, kterou autor už několikrát opakoval, na čtyři pět stran.

Nutno podotknout, že se o tuto dobu už několik let zajímám, takže jsem možná až příliš kritická. Přečtěte sami a uvidíte.

Metroušek
03.07.2018 5 z 5

Jeden z nejzajímavějších životopisů, jaké si člověk může přečíst. To je skutečně neuvěřitelný příběh. Proč ještě nebyl zfilmován?!

Podpovrchem
07.10.2017

Pán loutek, virtuóz bez charakteru. Autorovo nadšení strhne a i když se brodíte v politické špíně a s naprostou lhostejností šlapete po lidských životech, stále se držíte slabé linie táhnoucí se biografií v podobě mírné ironie, kterou autor nechává jako záchranný kruh pro zdravý rozum.
A na závěr se naskytne otázka, kolik takových chameleonů existuje na politické scéně dnes.

Marbo
03.09.2016 5 z 5

Brilantní. Na pozadí VFR a Napoleonských válek se odehrával příběh muže, jenž nejen tyto události prožil a do významně ovlivnil, ale hlavně je přežil. Nejvíce mne zaujal rozpor mezi Fouchem politikem a intrikánem, versus milujícím a vzorným manželem. Jospeh Fouche, toť skutečný Mefisto

Pawlisman
11.08.2016 5 z 5

Neskutečně čtivá biografie o známém politikovi. Dozvíte se více o francouzské revoluci a následných letech Napoleonských. Hlavní devízou je, že Zweigúv popis je zde opět psychologický, ale také nesmírně dějový, tedy například proti Balzacovi či i Magallenovi, toto je pro mě Zweigovo historické top. Lze pouze doporučit. 9/10

józi.odkudkam
27.04.2016 5 z 5

Že se nestydíte pane Weigl, takhle hanebně psát o politice..
Já vím. Špitne tázaný nesměle. A jmenuju se Zweig, dodá v duchu. Má na krajíčku.
Kdo podle vás bude číst takové svinstvo, natož se jím bavit, to mi povězte? No?! Vidíte, mlčíte.. Kdybyste to byl aspoň zasadil do nějakého míň nudného období. Povzdechne si redaktor.
To už Zweigovi povolí nervy úplně a od samého zoufalství si zcela nepokrytě začne rvát vlasy...Prosím, zajíká se, mám rodinu..
Ale no tak klid, uklidněte se, člověče. Dodá po náležité odmlce redaktor, potáhne z dýmky a věnuje nebohému autorovi otcovský výraz za jehož branami se už chystá konečný úder.
Tři procenta..
Děkuju, děkuju, kutálí se po Zweigově tváři slzy dojetí, přičemž v hlubobém předklonu chvatně opouští místnost: Co kdyby se pán ještě na poslední chvíli rozmyslel?
To je vůl, pomyslí si redaktor hned jak se před ním úslužně zacvaknou dveře; kdyby mi aspoň každý desátý nosil takhle zábavné biografie, z fleku kašlu na erotiku a tisknu jenom tohle!
Za 5 *****

Zweigovi ale ani muk..

Muhibbis
31.08.2015 5 z 5

Popis Fouchého bezcharakternosti je v tejto knihe dohnaný do takých extrémov, až sa človek pýta, či si autor náhodou niečo chybne nevykladá, či by náhodou rád nevidel objekt svojho záujmu ako absolútny prototyp "prevracača kabátov" a nevyužil tak historické nepresnosti, ako to svojho času robil Shakespeare, k vytvoreniu dobrého príbehu s istou mierou drámy a hlbokou myšlienkou. Predsa len, napísať komunistický manifest v čase, keď pomery nie sú až také radikálne, nemusí byť vždy len známkou pokrytectva, možno sa Fouchého charakter v priebehu času len zmenil, zanevrel na Robespierra a morálku, hoci spočiatku bol skutočne idealistický... Takto mi autor pripomína antických autorov, ktorí neverili na zmenu charakteru, a ak sa nejaká naozaj udeje, zvalia to na "pretvárku". Takisto odsúdenie Fouchého pamätí ako nedôveryhodných sa mi zdá dosť jednostranné. Ale na druhej strane, aj keby to bol len obyčajný výmysel, ktorý nemá s históriou nič spoločné (a do takých extrémov pri pochybnostiach o vierohodnosti knihy by som nezachádzala), bolo by to dielo porovnateľné so Shakespearovými historickými hrami (a že ten si vymýšľal...). Myslím, že aj ako obyčajný historický román by si to zaslúžilo ocenenie - Zweigovo dielo sa dobre číta, nie je príliš dlhé a psychologické vykreslenie postáv je omnoho lepšie než vo väčšine historických románov, ktoré som kedy čítala (a ktoré často obsahovali vymyslené postavy!). Nie som dosť informovaná, aby som mohla hodnotiť faktografickú stránku diela, ale umelecká si tých päť rozhodne zaslúži!

Rade
19.05.2015 3 z 5

Dost depresivní čtení. Navíc Stefan Zweig hlavního hrdinu opravdu nešetří, a i když byl Josef Fouché převlékač všech převlékačů, autor si na jeho negativním popisu opravdu smlsnul...

Montezuma
03.12.2014 5 z 5

Čtenář nemůže než tohoto velmistra bezcharakternosti na zapřenou obdivovat. Fouché totiž nebyl žádný druhořadý politický skunk, jakými se to dnes ve světě (a u nás!) jen hemží, byl to skutečný umělec absurdního vtipu a cynického šklebu. Jeho kousky jsou tak neuvěřitelné, prováděné s takovým gustem a smyslem pro dramatický výstup, že nelze než uvažovat, jestli on to ten Fouché nedělal spíš než z banální touhy po moci pro zábavu z kruté hry s ubohým lidstvem, z jakéhosi titánského absurdně-existencionálního požitku z drcení lidských červů. Skutečný Übermensch ani omylem nespoutaný čímkoli lidským. Fouché dokonale naplánuje zradu a pak převléká plášť za bílého dne a s lehce opovržlivým úsměvem na rtech. Dovolí si neskutečné drzosti za které by jiné zlynčovali. Jemu ještě poděkují. Je to jako kdyby takový Himmler po válce začal pracovat pro tajnou službu západního Německa, provedl coup d'état, opět nastolil nacistický režim, byl poražen a znovu začal pracovat pro demokratickou stranu. Nemožné? Pro Fouchého nikoliv. Podobných veletočů dokonce provedl daleko více. Nejdříve pomáhá zavraždit Ludvíka XVI., aby skončil jako ministr policie u jeho bratra Ludvíka XVIII. Učí jako kněz v semináři, aby jako radikální jakobín drancoval kostely a nechával zabíjet kněze, vraždí měšťany v Lyonu tak, že do nich nechá z bezprostřední blízkosti střílet z kononů rozsekané olovo, aby vše obratem svedl na své spolupachatele, pomáhá Napoleonovi a zároveň pod ním s potěšením podtrhává trůn atd. atd. Neexistuje špatnost, které by se Fouché během svého 25 let trvajícího řádění nedopustil. Přitom existují důkazy o jeho bezpodmínečné lásce ke své ošklivé ženě a dětem. Byl to prý dokonalý, pozorný, přející manžel a otec. Nakonec se však přepočítal jako každý, kdo zasvětil život zlu: vše kolem něj postupně zeschne, zmrtví. On zůstane sám a nemocný. Tento bytostný pletichář a mocichtivec prý vposledku zničí všechny kompromitující materiály, kterými by mohl někomu ublížit, smíří se s bohem a beze slova omluvy vůči lidské rase umírá na svém odlehlém Terstském sídle. Nepochopitelný charakter, tenhle Fouché.