Josef Čapek

Josef Čapek https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305989/bmid_josef-capek-Ln5-305989.jpg 5 9 3

Studie v úzkém sepětí s výtvarným dílem Josefa Čapka, jeho životními osudy i uměleckými proudy doby osvětluje dosud nedoceněnou Čapkovu literární tvorbu, která neprávem zůstává ve stínu jeho malířského díla. Výklad doplňují vybrané texty z Čapkova prozaického i básnického odkazu. 362 stran, 46 stran obrazové přílohy. 1. vydání.... celý text

Přidat komentář

Apo73
01.03.2024 5 z 5

Monumentální dílo, vpravdě celoživotní Opelíkovo opus magnum. Velmi podrobná monografie, která na 600 stranách představuje, analyzuje, do nejrůznějších kontextů zařazuje, komentuje, vytrhává a spojuje, zamýšlí se a promýšlí Josefa Čapka jako výtvarníka, spisovatele, novináře, redaktora, syna, bratra, manžela a otce ze všech myslitelných stran. Je to prostě zcela zásadní kniha.
Hloubka ponoru je úctyhodná, skvělé jsou tu reprodukce nejen známých děl, ale i drobných náčrtků a skic, dokonce tu a tam se porovnávají s možnými inspiračními zdroji světovými. Čapková literární díla jsou rozpitvána do nejmenších detailů, přičemž autor permanentně hledá různé řezy, jak svůj předmět zájmu co nejplastičtěji charakterizovat. Po přečtení a prohlédnutí tohoto sukusu vyvstává Josef Čapek jako robustní postava české kultury, nikoliv však pomníkovitého charakteru, ale postava-člověk tápající, pochybující, neustále hledající, neobdařený vírou v boha a přesto doufající v mystickou povahu umění. Jeho skromnost a zároveň neuvěřitelná šíře záběru, jakási univerzálost, je až odzbrojující, ale ne tím, že by byla ohromující (jako třeba mezinárodní úspěch Karla), ale tou křehkostí, poetičností, určitou znejasněnou zamlžeností ve výrazu (jazyce i malbě), a přitom jednoduchostí a prostotou. Velmi těžko se to vyjadřuje.
Josef Čapek je pro mne jedna z nejdůležitějších postav české kultury 20. století, protože ať člověk píchne prstem do kteréhokoliv části jeho díla v kterémkoliv okamžiku, je inspirující. Je hloubavý a nepřináší konečné soudy. Prostě miluji ho.

los
09.04.2019 5 z 5

Opelíkův Josef Čapek je skvostná biografie, díky níž byl do té doby upozaďovaný Josef vyzdvižen na úroveň Karla, nejen jako výtvarník, ale i jako spisovatel


růža
08.11.2012

Jsem moc rád, že tato kniha vyšla. Nesmírně obdivuji dílo Josefa Čapka. Jeho čistý - ryze český - kubismus.