Vraní oko

Vraní oko https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512451/bmid_vrani-oko-kNa-512451.jpeg 5 1073 264

Josef Bergman série

< 8. díl

Vyšetřování zavede kriminalistu Josefa Bergmana do chatové osady u řeky na jižní Moravě, kde lišky dávají dobrou noc. V okolních mokřadech vzniká nová ptačí rezervace, kterou tam ovšem místní nechtějí. Lidé tak mají spoustu důvodů vzájemně se nenávidět. Bergman musí přijít na to, jak vražda podivínského ornitologa souvisí s nedávnou smrtí pražské profesorky. Pravdu znají snad jen ptáci, kteří nerušeně poletují nad hlavami obětí i podezřelých.... celý text

kikies
kikies
dnes 4 z 5

Další skvělý díl skvělé série. Běžné české prostředí, obyčejné české postavičky a přesto velká tajemství a velké zločiny. Tleskám.

koki.veru
koki.veru
25.03.2024

Miluju tuhle sérii. A opět byl toto velice povedený díl a zajímavý příběh. Úžasná zápletka a popravdě jsem vůbec netušila, kdo bude vrah. Doufám, že bude pokračování této série.


haWranka
haWranka
24.03.2024 5 z 5

Marně přemýšlím, co bych vytkla, nenapadá mě naprosto nic. Kniha byla ohromně čtivá, zhltla jsem ji za 3 dny a neprokoukla jsem skoro nic. Prostě paní Klevisová je paní Spisovatelka a já se těším na další její počin.

framil
framil
22.03.2024 5 z 5

Kniha se četla jedním dechem. Výborná detektivka od výborné spisovatelky. Paní umí perfektně vyprávět. I obyčejný popis místa a života na něm, podá tak, že čtenář nemá potřebu přeskakovat odstavce, aby už už překonal hluché místo. Žádné tam není. Nemá zapotřebí se vyžívat v krvi a brutálním násilí, protože to nepotřebuje. Ona zkrátka umí psát tak, že dokáže zaujmout. A píše tak nějak žensky. Jsou tam slova a úsloví, která by muž spisovatel zkrátka nepoužil. Prostě umí a detektivka mě tak zaujala, že rozhodně jdu na všechny její jnihy. Paní Klevisová jste fantastická a děkuji Vám.

Kortez
Kortez
21.03.2024 4 z 5

Audiokniha.
Jelikož bydlím na jižní Moravě, tento díl jsem si užil na pohodu. A na pohodu se odvíjí i celý příběh s Bergmanem v lužních lesích, mokřadech a Novomlýnských nádržích.

Vatter83
Vatter83
17.03.2024 5 z 5

S touto českou autorkou vím, že nesáhnu vedle. Líbí se mi její styl psaní, její pojetí zápletky a mordu bez krvavých scén.

Mandlevest
Mandlevest
14.03.2024 5 z 5

Tak tentokrát s Josefem Bergmanem a jeho kolegyní výletujeme na jižní Moravu do chatové osady, kde se daří všemožnému ptactvu v přilehlých mokřinách, na loukách zase najdete spoustu bylinek a také potkáte několik starousedlíků i náplav, kterým všelicos vadí, chybí anebo naopak přebývá. A také se zde začne vraždit a zdánlivý poklid je ten tam a tajemství, která, zdá se, odvál čas, znovu vyplouvají na povrch. Michaela Klevisová opět ve výborné formě, tak jak ji znám a mám ráda. Odpočinková detektivka v tom nejlepším slova smyslu s adekvátním napětím a pěkně vysvětleným rozuzlením.

Maky78
Maky78
21.02.2024 4 z 5

Dobrá detektivka.
Bez nechutností, krve ..
Bylinky, ptáci a koně, prostě hezký.

VladiKlaisner
VladiKlaisner
18.02.2024 4 z 5

Krásné mokřady, vůně bylinek a jedno staré tajemství zavedou komisaře Bergmana k dalšímu případu.
Klevisová píše trochu jiné detektivky, prostředí je tím, proč se k nim tak ráda vracím.

sakro
sakro
18.02.2024 4 z 5

Před časem jsem četl a hodnotil autorčinu knihu Prokletý kraj. Bylo to mé první setkání s její tvorbou a asi ne to nejšťastnější. Myslel jsem si, že po jejich knihách již nesáhnu, ale nakonec jsem jí dal ještě jednu šanci. A myslím, že jsem udělal dobře. Chvílemi se měl pocit, že ty dvě knihy psali různí autoři. Vraní oko má poklidnou atmosféru (což koresponduje s jimoravským krajem), ale přitom slušný spád a postupně poměrně nečekaná odhalení. Samozřejmě, že i tady se jedná o knihu, ke které bych se asi nikdy nevrátil. To ale zřejmě není u detektivního románu nic divného. Beru tedy paní Klevisovou na milost, a nejen to. Velmi rád sáhnu po některé z jejich dalších knih a dokonce mám nutkání projít všechny případy Josefa Jungmana od prvního.

Emik87
Emik87
17.02.2024 5 z 5

Tenhle příběh je opravdu výborný. Že jsem neodhalila vraha, tak to jsem celkem zvyklá, takže nevadí. Četlo se výborně.

Galadwen
Galadwen
17.02.2024 4 z 5

Promyšlená detektivka odehrávající se na jižní Moravě, i přes tři vraždy fungující bez přehnaných nechutností či psychopatů na straně vrahů a/nebo představitelů zákona (obojí je dnes v knihách běžné). Dobře se čte, vysvětlení i motivace postav dává smysl. Pachatele a jeho důvody jsem neodhalila, byť jsem uvažovala správným směrem.
Kromě samotného příběhu oceňuji i prostředí - sama mám ráda ptáky, i když se v nich vůbec nevyznám, a držím palce projektům ptačích luk, z nichž jedna hraje v příběhu velkou roli.

EvaHrky
EvaHrky
11.02.2024 4 z 5

Hezká oddechovka, žádný krvák nebo psycho. Příjemné čtení s popisy krajiny, napínavé tak akorát. Příběh uvěřitelný, bez přestřeleného konce. Doporučuji :)

Janina2609
Janina2609
07.02.2024 4 z 5

„Táta mi také vyprávěl o Vraním oku. Že jste svý partě dali název Vraní oko, protože ten název spojuje rostliny a ptáky...“

Skvěle napsaná detektivka se zajímavou zápletkou, postavy příjemně civilní, na své si přijdou i milovníci přírody, kterou autorka líčí tak akorát k dokreslení atmosféry. Příběh není zbytečně zdlouhavý, aby se zvýšil počet stránek, což mi někdy na detektivkách vadí.
Moje první kniha ze série s vyšetřovatelem Bergmanem, druhá od autorky (Prokletý kraj), obě skvělé a v sérii budu určitě pokračovat – i když na přeskáčku.

ydnac
ydnac
05.02.2024 4 z 5

DOBRÁ ČESKÁ DETEKTIVKA.

Knihu jsem si vybrala do výzvy (místo vaší poslední dovolené) a rozhodně nelituji :-).
Morava je krásné místo.
Tady se však vraždilo...
Autorka nás postupně seznamuje s obyvateli osady, penzionu a statku.
Jsou tu i další postavy, turistky, dlouho neviděný bratr...
A pak se to stane!
Někdo z nich je vrah!
Přijíždí detektiv Bergman se svou kolegyní a začínají výslechy, sběr důkazů, drbů a tajemství.
Moc dobře se mi četlo :-).
Paní Klevisová píše opravdu poutavě.
Doporučuji :-).
Úplně jsem se viděla za rozbřesku u vody nebo u ohrady s koňmi :-).
Příroda zde má velké místo.

schvomis
schvomis
30.01.2024 5 z 5

Super kniha. Líbí se mi, jak autorka píše. Doporučuji.

Pajinka235
Pajinka235
29.01.2024 5 z 5

Já toho Bergmana prostě miluji :-D Jistě bude mít kniha nějaká mínus, ale já jsem v tomto případě až nekriticky zaujatá a žádná mínus nevidím :-D Snad bude série pokračovat!

likaf
likaf
26.01.2024 5 z 5

Po delší době další kniha s Josefem Bergmanem. Napínavý děj, krásná příroda. Prostě super. Doufám, že autorka ještě nějaký díl přidá :-)). Doporučuji

hzd
hzd
24.01.2024 5 z 5

Paní Klevisová opět nezklamala. Tato autorka je sázka na jistotu.

klarence
klarence
23.01.2024 3 z 5

Takové pomalé klidné čtenní na dovolenou nebo na víkend, když si chcete odpočinout a nechcete nic drastického.. je tam docela hodně postav a to mi na začátku možná trochu vadilo, ale pak se to postupně pomalu rozvíjelo, ale že by člověk ve finále odpad , to asi ne .. celkově docela se to dobře četlo a oblíbila jsem si Evu ...ta by mě pak zajímala na konci více .