Odvrácená strana

Odvrácená strana https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208624/bmid_odvracena-strana-Iw6-208624.jpg 4 55 16

Jonas Holly série

< 2. díl >

Když vražda staré bezmocné ženy naruší zimní spánek vesnice Shipcott, vypadá to, že místní policista Jonas Holly bude mít najednou plné ruce práce. Vyšetřování jeho první vraždy mu však brzy překazí obhroublý detektiv Marvel, který Jonase okamžitě odsune na druhou kolej. Ze zimní oblohy se valí sníh a s přibývajícím sněhem se začínají vršit další oběti. Jonas, který se stará o svou těžce nemocnou ženu, se navíc se stává terčem záhadných výhrůžek obviňujících ho z nicnedělání. Rozhodne se tedy po nocích pátrat po vrahovi na vlastní pěst... V další knize oceňované autorky thrilleru Vřesoviště se čtenář vrací do již známého prostředí exmoorského kraje, který, jak se zdá, temné události přitahuje.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Argo
Originální název:

Darkside , 2011


více info...

Přidat komentář

zazvorka
26.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Výstižně podaná atmosféra anglické vesnice, přesně v duchu, jaký mám v detektivkách ráda. Zajímavé postavy - dokonalý, téměř svatý Jonas, nerudný protiva Marvel, tichá voda Reynolds a řada dalších - zde klobouk dolů za to, s jakou lehkostí je autorka dokázala vykreslit. S potěšením jsem četla, bohužel míra potěšení postupně klesala z důvodů, které výborně vystihl trudoš v komentáři níže.
Zamrzelo mne, že autorka zabila Marvela, krásně bych si dovedla představit delší sérii s Marvelem a spol. , sice hrubián, ale zajímavý. Vyústění zápletky pro mne nemilé. V poslední době jsem totiž narazila na několik detektivek, kde autor vytáhl králíka z klobouku tím, že rozštěpil osobnost vraha. A už mi to opravdu stačilo. Přece se to neděje každou chvíli, ne? I když - jak se tak dívám na misku vedle sebe - vůbec nevím, kdo snědl všechny vanilkové rohlíčky! A nikdo jiný tu teď není!

trudoš
11.12.2021 4 z 5

Ty čtyři hvězdy jsou čistě za mé osobní sympatie k autorce a za první polovinu knihy, která je z mého úhlu pohledu dokonalá. Naneštěstí druhá půlka a pak konec všechno pokazí. Přitom postavy (především detektiv Marvel) ani zápletka o podobném zvratu nijak nesvědčily. Pravdou je, že něco málo naznačil nulový vývoj, ačkoliv čtenář po celou dobu něco podobného od začátku čeká. Stagnace u detektivky není dobrým tahem, chcete-li udržet fanoušky kriminálek v napětí. Jistě, jeden obviňuje druhého, a to celé pak korunuje šokující odhalení, ale přiznám se, že tento způsob vedení vyšetřování zdá se mi poněkud nešťastný. A to se ani nezmiňuji o nedůvěryhodnosti motivací a zbytečně komplikované proveditelnosti. Jinak ale skvělé zpracování života na samotě u lesa a konfrontace městského policajta s tím vesnickým. Tohle Belindě Bauerové opravdu jde, stejně jako cit pro zajímavé postavy, ať už se bavíme o těch hlavních, nebo vedlejších. Obzvláště zloděj aut je figurkou zasluhující vlastní román.


Allena24
10.07.2021 5 z 5

Tak u této knihy jsem se v hodnocení zasekla...4* nebo 5*. Nakonec jsem 4 opravila na 5. A trochu si vynadala, že jsem rozmazlená a náročná. No jo no...znovu ji číst nebudu, ale spokojená jsem a koneckonců četla jsem i ve 3 ráno :-).

Alitairmir
17.01.2019 5 z 5

Velmi poutavá kniha, kde finální rozuzlení příběhu způsobilo člověku zamrazení až do morku kostí.

Peršanka
19.12.2018 5 z 5

Všechno je jinak.

eiramka
07.10.2018

Anglická detektivka - sem s ní! Ze začátku splňovala všechno, co po anglické detektivce chci - prostředí anglické vesnice, zajímavé postavy, detektiv a záhadná úmrtí. Detektiv , který mi brnkal na nervy a byla jsem zvědavá, jestli prodělá nějaký vývoj, abych mu mohla začít fandit (nechci snad tak moc v anglické detektivce?l) To, že k vývoji nedošlo, bych autorce odpustila, ale ten konec....ach jo.

vyvodka
24.03.2016 3 z 5

Tahle knížka se mi nějak těžce hodnotí. V průběhu čtení se měnily mé pocity – nadšení střídalo rozčarování. Líbilo se mi prostředí, ve kterém se děj odehrává a taky vykreslení hlavních postav. Líbilo se mi stupňující se napětí v poslední části knížky, včetně rozuzlení. Z druhé strany, chvílemi mi připadalo čtení těžkopádné a závěr odbytý. Každopádně si myslím, že knížka stojí za přečtení a bude asi vyhovovat spíše těm, kteří tíhnout ke klasickým detektivkám a vesnickému prostředí. Za způsob odhalení vraha a jeho pohnutky bych dala autorce klidně pět hvězdiček. Ale když mám popsat celkový dojem z téhle detektivky vychází mi to max. na tři a půl.

Ben Nevis
12.02.2016 5 z 5

Ze začátku jsem byla mírně zklamaná slohem, ale čím víc jsem se blížila konci, tím jsem byla nadšenější. Hlavně proto, že mi vyšel tip na pachatele. :-) U takových knížek když je hlavní podezřelý jasný (a tady všechny indície přímo křičí), autor označí za vraha někoho nepravděpodobného, jenom aby čtenář byl překvapený a vraha neuhodl. Stačí říct, že vrah je šílený a hned mají výmluvu, proč se dotyčný choval jako idiot. V Odvrácené straně toto nehrozí, vrahovy motivace a činy jsou v souladu s logikou.

Rovněž je tu krásná psychologická práce s postavami. Detektiv Marvel je osina v zadku, přesto mi ho bylo spíš líto. Jonas a Lucy jsou melancholický páreček, kteří žijí s vidinou blízkého konce.
Kolem a kolem, celý román bylo smutné čtení o lidských tragédiích.

PS: Roztroušená skleróza se dá ve 21. století celkem slušně léčit. Lucy musela mít nějakou agresivní formu.

vnimat_Krasu
12.12.2015 3 z 5

Jak jde o tu sevřenou atmošku britské vesničky, zulíbal bych Belindě Bauer ruce. A za vztah Jonase a Lucy dvojnásob, protože tolik citu, obyčejnosti a lásky v maličkostech jsem na papíře nenašel už hodně dlouho. Jenomže poctivě budovanou civilní atmosféru zde neuvěřitelně shazuje brakový závěr jak z thrillerového automatu. A já náhle nemůžu velebit sympatickou, mrazivou kriminálku, když mi na patře ulpívá hořké cosi. Škoda. Minimálně trojitá.

DriftBooks
18.09.2015 3 z 5

Záliba v postavách policistů, či soukromých detektivů, kteří jsou nepříjemní a mají problémy s alkoholem a s lidmi, je v tomto typu literatury docela běžná věc. Tady máme také jednoho. A pak jednoho vesnického poldu, ze kterého se nakonec vyklube pěkné kvítko. Jinak je to docela „mile“ napsaná kniha. Tu a tam mě dokonce rozesmála díky zajímavým slovním obratům a přirovnáním. A navíc - protože žiji už také pár let na vsi - mě bavil ten značně nemilosrdný pohled na venkov z pohledu zmíněného nerudného detektiva Marvela. Inu – bukolická krajina, samá bílá ovce, ovšem ve stádu se vždy najde i nějaká ta černá... :-)

simona7488
28.12.2014 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Do poslední chvíle není znát vrah :-) doporučuji a za měsíc rozhodne 5 hvězdiček ;-)

mstep
02.12.2014 5 z 5

dala bych i víc hvězdiček...napínavý a mrazivý příběh...autorka dávkuje napětí a okamžiky hrůzy pomalu a postupně...a vy si užíváte každé slovo...všechny postavy vám představí a přiblíží natolik, že v okamžiku, kdy se jim přihodí něco zlého, vám jich je neskutečně líto...tedy až na detektiva Marvela...ten si myslím svůj osud zasloužil... :-) Běžím si koupit Krysařovy děti.

kanitsuj
17.09.2014 4 z 5

Odvrácená strana je skvělý thriller s vynikající pointou a atmosférou vhodnou pro dlouhé zimní večery. Oproti autorčině prvotině, která byla v rámci svého žánru a výstavby příběhu také originální a výjimečná, hodnotím tuto knihu ještě o stupínek výš. Pravdou je, že rozsah knihy je možná příliš objemný, ale v tomto případě mi to ani nevadilo, alespoň jsem byla déle napnutá, kdo je vrah. Knížka se dobře čte a čtenář se v ní bez problému orientuje.

Hella
09.09.2014 5 z 5

Dokonalá detektivka!!! Jednoduše dokonalá. Dokonce jsem se chvílemi od srdce zasmála. Jen ten konec mohl být malinko jiný, no ale i tak jsem hooodně natěšená na třetí autorčin titul.

Izu
01.09.2014 5 z 5

Další knižní lahůdka.Málokdo mi pil tak krev jako detektiv Marvel.Toho bych přetáhla okamžitě lopatou.Charaktery malého městečka a jejich lidí se velmi povedly.Spisovatelka umí nastínit jejich postavy tak,že s nimi soucítíte,nejsou vám lhostejní a držíte jim palce.Doporučuju.

Pajčula
13.07.2014 5 z 5

Lahůdka. Napínavá a řádně promíchaná s úžasnou dávkou specifického humoru pro anglické spisovatele. A ten konec..!

Autorovy další knížky

Belinda Bauer
britská, 1962
2012  70%Vřesoviště
2014  81%Odvrácená strana
2014  77%Krysařovy děti
2023  80%Felix Pink čeká na smrt

Kniha Odvrácená strana je v

Přečtených74x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce82x
Chystám se číst38x
Chci si koupit7x