Jóga, dech a meditace

Jóga, dech a meditace https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254531/bmid_joga-dech-a-meditace-254531.jpg 4 19 9

Nechte se inspirovat ke cvičení jógy východní tradicí a povídáním o Indii. Vyzkoušejte si jednoduché základní techniky jógy v domácím prostředí a využijte připravený 30minutový ranní program pro aktivaci energie.

Přidat komentář

katves
13.05.2021 5 z 5

Velmi čtivá kniha, více než o józe jako cvičení jsem se dozvěděla o životní cestě autora. Ale kniha se mi moc líbila. Ale jako " učebnici" jógy doporučuji až knihy Žijte jógu.

Lucieenka
14.01.2021 4 z 5

Tato kniha mě moc mile překvapila.Líbilo se mi prolínaní vyprávění o Indii a vysvětlení asan, pránájámy, meditace aj.


josska
21.11.2019 5 z 5

kniha se mě líbila,zajímavá,čtivá,,,,

ji7967
01.12.2017 4 z 5

Velmi příjemná kniha...a to jak z pohledu cestovatelského (tedy jogínsky cestovatelského), tak i z pohledu jógy. Čte se sama, je vidět že si autor (mimochodem top jogín v ČR) psaní užívá s lehkostí. Určitě povinnost pro toho, kdo nad návštěvou jógového chrámu přemýšlí!

Gayatri
16.04.2016 3 z 5

Knížka popisuje autorův jógový pobyt v Indii. Řekla bych, že je spíš takovým doplňkovým čtením pro ty, co zajímá jóga, Indie a podobná témata. Rozhodně to není jediná kniha, se kterou si vystačíte, pokud jste začátečník, ale k tomu není ani určena. Najdete v ní některé cviky, dechová cvičení i tipy jak meditovat, ale hlavně to je příběh autora, kde popisuje co prožíval a zažíval při svém pobytu v Indii, jak se vyrovnával s diametrálně odlišnou kulturou. Líbí se mi, že se autor nevyhýbá ani citlivějším tématům a kniha je psaná upřímně, autor ze sebe nedělá žádného machra, který pobyt zvládnul levou zadní. Najdete zde i povídání týkající se jógy jako takové i jógové filozofie. Příjemné odpočinkové čtení, ale přeci jen je kniha po literární stránce psaná takovým dost obyčejným stylem, což mi nedovolilo dát více hvězdiček, ačkoliv je kniha fajn a rozhodně mě nezklamala:)

Kamiliana
11.04.2016 3 z 5

Osobně mám problém s tím, že je v knize kázáno o duchovním životě a nemateriálních hodnotách, ale na fotkách ze studia jsou trička s nápisem Reebok. Jógu si velmi užívám, ale k otázce hromadného zvracení se spolucvičenci jsem se zatím nedostala :-) Jinak Indii znám z pohledu mé kamarádky, která tam studovala hindštinu, její popis této země coby holky bělošky se samozřejmě liší (na každém kroku sexuální obtěžování atd.). Zklamaná jsem asi z toho důvodu, že se více než o autora, zajímám o jógu.

K.M
06.03.2016 5 z 5

Úžasná kniha a vyprávění tak strhující, že by člověk hned chtěl něco takového podstoupit. Používám ji při cvičení.

pecka02
12.02.2016 4 z 5

Musím říct, že mě kniha překvapila. Mám pana Krejčíka zafixovaného ještě jako cvičitele aerobiku, proto mě potěšilo poučení o tom, že jóga zdaleka není jen o fyzickém cvičení, vlastně původně vůbec taková nebyla. Líbí se mi, že je kniha komplexní: obsahuje jak teoretické poučení o józe, bozích a Indii všeobecně, tak také příklady cvičení, ať už dechových nebo asánových, i vlastní vyprávění a určitý přerod autora. Většina jeho zážitků z Rišikéše mě pobavila, protože jsem tam také byla, a tak jsem se částěčně mohla vrátit a prožít si to všechno znovu. I já prošla určitou transformací, i když ne tak radikální. Nicméně zcela chápu jeho dobrou náladu pramenící de facto z ničeho, jeho změny úhlu pohledu na určité věci a rostoucí lásku k Indii. Vystřízlivění samozřejmě přijde, ale Indie vás určitým způsobem změní.

Plútarchos
08.11.2015 3 z 5

V mém věku už bude jóga skoro jedinou vhodnou sportovní aktivitou. Proto bych se chtěl s touto životní filozofií trochu blíže seznámit. Vybral jsem si za tím účelem knihu Václava Krejčíka - Jóga, dech a meditace s podtitulem Ztracen a nalezen v Indii. Musím ovšem konstatovat, že kniha není určena pro naprosté laiky, jako jsem já! Obsahuje příliš mnoho termínů, které mi zhola nic neříkají - pránájáma, mudra, uddíjána bandha, nádí šódhana, udždžájí, "Hadí energie (kundaliní - také známá jako bohyně Šaktí), leží stočená a spící ve spodní části páteře, kde se všechny nádí sbíhají. Musí vystoupat šušumnou vzhůru, prostoupit čakrami a dostat se do bindu, kde dojde ke spojení." Přesto jsem si se zájmem přečetl zážitky a příběhy z autorovy cesty do Indie, a snažil jsem si představit tu naprosto rozdílnou kulturu a život. Nabyl jsem dojmu, že jóga je systém sedů, lehů, pozic, dýchání, manter, filozofií a meditací - chaotický, nejednotný, různorodý, mnohotvárný v celé škále typů a škol. Neexistuje jediná správná škola jógy, každý prostě může cvičit jak chce a co zvládne. To by mi mohlo vyhovovat! :-) Jóga je taková homeopatie - na každou nemoc, neduh je nějaká pozice, typ dýchání, mantra. Přesto jsem si z knihy vybral několik věcí pro můj budoucí život jógína:
Súrja Namaskár krijá - první fáze védského pozdravu slunci, při které se nemění poloha těla, ale pracuje se jen s rukama (to bych mohl zvládnout).
Šavásana - meditační poloha mrtvoly (tak to je snadné).
Halásana-Sarvangásana-Matsjásána - pluh, svíčka, ryba ( to už je vyšší dívčí!).
Širšásana - stoj na hlavě snad ani nebudu zkoušet :-)
ÓM MANI PADMÉ HÚM - tibetská mantra klidu a míru.
Namasté...