JLA: Svoboda a spravedlnost

JLA: Svoboda a spravedlnost https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380454/bmid_jla-svoboda-a-spravedlnost-aE2-380454.jpg 4 34 12

Legendární kreslíř Alex Ross v luxusní obří publikaci! Velký malíř si nic menšího nezaslouží! Liga spravedlnosti je tu ve svém nejslavnějším složení... a musí čelit té největší hrozbě. Tentokrát přichází nepřítel z hlubokého vesmíru. Přichází v podobě viru, který ovládl svět a vyvolává strach a paniku. Zakrátko je i sama Liga v podezření. Jsou skutečně odpovědní za mimozemské nebezpečí? Dokáží se obhájit... a zabránit tomu, aby se svět sám neroztrhal na kusy?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

JLA: Liberty and Justice , 2004


více info...

Přidat komentář

Hor89
07.01.2023 2 z 5

Krátký komiks v obřím formátu. Příběh má celkem potenciál, ale bohužel úplně nefunguje - děj by si zasloužil být delší a propracovanější. Další mínus je, že jak Batman tak Superman mají v komiksu hodně málo prostoru, místo nich má velkou roli Martian Manhunter. Komiks zachraňuje nádherná kresba Alexe Rosse, která ve velkém formátu ještě více vynikne.

ArkAngel
25.08.2022 3 z 5

Liga spravedlnosti bojuje s virem... a je to nuda. Komiks byl vydán ve větším formátu víceméně proto, aby si čtenáři užili fascinující kresbu Alexe Rosse, ale bohužel toho komiks více nenabídne. Je škoda, že Ross nepropůjčil svou kresbu něčemu lepšímu, protože meteor s neznámým virem opravdu není zápletka pro největší hrdiny DC universa.


fvalek
19.06.2019 4 z 5

Budu tak nějak kopírovat ostatní komentáře, ale nemám co navíc říct... Kresba je prostě úžasná, Ross je na tohle jednička a mám od něj všechny komiksy rád, jen pořád trošku bojuji s jeho "rozmazaným" značením pohybu. Samotný velký formát je zajímavý, ale na kvalitu knihy nemá vliv (ocenil bych ho asi spíš u kresby starších komiksů, kde se míchá hrozně moc prvků na malém prostoru a nejsou vždy vidět, Ross je ale na nutné zvětšení docela klidný).

Co se týče příběhu, tak pořád bojuji mezi verzí, že to byla prostě jen taková jednohubka, kde se ani nic víc řešit nemuselo, anebo s verzí, že to bylo o ničem a takový dějový výkřik do prázdna, který odezněl... Ale jelikož je to speciální obří sběratelská edice, tak asi cílem bylo zaměřit se primárně na kresbu a ne nutně na děj, takže to je taková omluva a příběh beru jen jako takovou ochutnávku kresby, tudíž se přikláním k první verzi. :D

michal6829
05.02.2019 3 z 5

Kresba skvělá, příběh o ničem. Ani tohle nedokázal Ross zachránit.

DennisMoore
13.01.2019 5 z 5

Ne snad, že by obsah byl špatný, ale forma nad ním vítězí, a to dosti jednoznačně. Kromě toho, že to je pastva pro oči, umocňují propracované výrazy všech hrdinů působivost a uvěřitelnost jejich emocí, které přímo vidíte před sebou. Velký formát tomu moc sluší... A například Wonder Woman asi nikdy nebyla krásnější.

Hwaelos
18.12.2018 3 z 5

Alex Ross je nafouknutá bublina. Samotný fakt, že na hrdinovi vidíte každý detail kůže, znamená jen to, že si s tím dal hodně práce (což si vzhledem ke své pověsti může dovolit). Ve výsledku to ale vždycky nakonec vede k tomu, že Superman vypadá tak na padesát+ a zbytek jeho crew na pětačtyřicet po deseti letech nezřízeného chlastání. To je daň za ztvárňování podočních váčků a detailů vrásek.
Jakkoli paradoxní to u obřího obrazového alba je, v tomto případě to táhne příběh. Sice nekomplikovanej a lineární, ale se zajímavou premisou a dobře zvoleným point of view v podobě Manhuntera.

Lenka.Vílka
19.11.2018 5 z 5

("Oh! Come together Yeah Come together Yeah Come together Yeah Come together Yeah Come together Yeah Come together Yeah Come together Yeah Ahh Come together Yeah Come together..." ... Come together - The Beatles)

Strašně si vážím práce ilustrátorů jakožto možná "víc autorů" než scénáristů. Práce mistra Rosse je neskutečná sama o sobě. Plus si přičtěte ten formát. 26 na 35 cm. Tahle kniha může působit jako onanie Rosse, ale on na to má právo. A my jsme za ty oční orgie vděční. Doporučuji si najít nějaké z videí, kde je ukázáno, jak vznikají jeho kresby. Hezky krok po kroku, protože z toho se...no nic, popojedeme...budete cítit šťastní.
Postupné dvojstrany jednotlivých členů ligy mi daly zabrat. A to je teprve začátek!!! Kdyby Ross nakreslil návod na sestavení skříně, bude to hit.

Příběh je tuctový, v podstatě obehraný, ale i tak dobrý. Takže je pro mě těžké zprůměrovat obě složky. Proto to neudělám. V tomhle případě nemůžu, ale je mi to jedno. Prostě pecka, nádhera a neskutečná jízda.

Ivan Kučera
19.11.2018 3 z 5

„Som najrýchlejší. Nie najtrpezlivejší.“ Monumentálna kresba, priemerný scenár. Obrovské rozmery a krásna kresba – to sú najvýraznejšie plusy tohto megakomiksu. Bohužiaľ so scenárom je to slabšie. Na jednej strane super nápad postaviť JLA nie proti monštru alebo gigantickej presile, ale proti mikroorganizmom, ktorým nemôžete jednu ubaliť. To je parádny nápad, ale v konečnom efekte nie je dostatočne zručne prenesený do celého príbehu a ten vinou toho nudí. Nepoteší ani čudný priestor pre ikony ako sú Batman a Superman, ktoré sú tu len aby tu boli a tým pádom by bolo lepšie, aby tu neboli.

3DD!3
27.09.2018 5 z 5

Nová verze Kmenu Andromeda po superhrdinsku. Bacily jsou svinstvo, ale i proti nim dokáže Liga spravedlnosti bojovat. Příběhově oldschoolové propagující ty správné americké hodnoty, co se týče kreseb tak fantasticky propracované. Hlavní postavou je nečekaně Marťanský lovec lidí a jeho filozofování krásně rámuje příběh o lidské bezmocnosti i hloupé agresivitě. Obrovský formát dává pořádně vyniknout Rossvým malbám. kéž by tak vyšlo i Království tvé...

Gustik5
01.08.2018 5 z 5

Tohle je zkrátka, jak už bylo jinde řečeno, superhrdinská epopej. A kvalitní komiks! JLA: Svoboda a spravedlnost je úchvatným dárkem od nakladatelství Crew nejen fanouškům společnosti DC, ale i superhrdinského komiksu jako takového. Alex Ross a jeho kresba/malba, skládající poctu stříbrnému věku komiksů je sázkou na jistotu. A když se ještě sejde uchvacující umění s fungujícím a skvěle rozvrženým a napsaným scénářem, není co řešit. Postavy totiž i na tak malém prostoru dokáží zaujmout, mají v příběhu své role, tu menší, tu větší a jsou charakterově věrné tomu, co mají představovat. Zajímavé je i to, že Superman zde je upozaděný na úkor právě Martian Manhuntera, jak pro vzájemnou paralelu (která se projevuje i v úloze postavy v dění), tak pro pozici vypravěče. A byť jde co do délky opravdu o jednohubku, doporučuji se pozastavit a jednoduše se obdivovat jednotlivým panelům, protože obří formát k tomu přímo vybízí. Málokde uvidíte tak živého Batmana, Supermana, Aquamana, Wonder Woman, Flashe a řadu dalších…

Norri
10.07.2018 5 z 5

I když jsem ji kdysi odmítal, tak po první knize se mi dostala malba Alexe Rosse pod kůži. V jeho podání přestávají být superhrdinové ikonami, které tvoří jejich kostým, ale stávají se skutečnými lidmi, či jedinci, kteří své kostýmy oblékají. Najednou vidíme, že i superhrdinové mají řasy a pryč jsou nesmyslně vyrýsované svaly na upnutých trikotech. Ačkoliv je tato kniha spíše exibicí Alexe Rosse a představovačkou členů JLA, tak ani příběh není k zahození. Scénář má sice své mouchy, ale i tak je to skvělý komiks.

FireOfFilth
01.07.2018 4 z 5

Co je na této knize úžasné je parádní vydání od Crwe. Formát knihy je opravdu velký, větší než kolosální knihy od Comics Centra. Bohužel to nese menší úskalí, nevede se klasicky do knihovny.
K samotnému komiksu, příběh je poměrně tuctový a jeho hlavní cíl je poukázat na to, že superhrdinové musí držet spolu a pomáhat lidem, ale hlavně aby si to lidé uvědomili a tak nějak se jich nestranili a neměli z nich obavy (které jsou vlastně oprávněné, protože člověk nikdy neví, někomu šibne a začne zabíjet nevinné ve velkém).
Malba Alexe Rosse je skvostná a krásně vyniká na tomto formátu.
Už kvůli tomu se vyplatí tuto knihu pořídit.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové DC Comics Liga spravedlnosti (JLA)

Autoři knihy

Paul Dini
americká, 1957
Alex Ross
americká, 1970

Kniha JLA: Svoboda a spravedlnost je v

Přečtených42x
Doporučených1x
Knihotéce29x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x