Jižní stezka Českem od východu k západu

Jižní stezka Českem od východu k západu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470834/bmid_jizni-stezka-ceskem-od-zapadu-k-vyc-2oE-470834.png 4 22 5

Po Severní stezce se Jan Hocek vydal na jih naší země a dokončil okruh kolem Česka. Jižní stezka spolu se Severní stezkou tak tvoří první ucelenou trasu pro pěší a cyklisty vedoucí kolem České republiky. Jižní stezka vede napříč celou zemí mezi nejzápadnějším a nejvýchodnějším bodem České republiky, prostupuje nádherné česko-slovenské pohraničí, vydává se přes jihomoravské vinohrady a svou pouť končí přechodem Šumavy a Českého lesa. Cestovatel Jan Hocek absolvoval celou trasu, uvědomil si, že 1 000 km není zas tak moc, a vnímal měnící se krajinu, architekturu, nářečí, nabídku jídel nebo třeba i piv. Knihu můžete využít mnoha způsoby – jako obrazovou a informační publikaci z českých, moravských a slezských hor, jako průvodce pro absolvování celé trasy či její části nebo jako motivační a inspirativní dílo. Putování vlastními silami po krajině České republiky nabízí mimo jiné odpovědné a nízkonákladové cestování, ne vždy je totiž nutné létat za poznáním přes půl zeměkoule, největší překvapení často zažijete doslova za humny.... celý text

Přidat komentář

marekB78
28.02.2024 4 z 5

V knize najdete spoustu informací, rad a tipů, ale i krásné fotografie. Ocenil bych více návrhů na ubytování a dobré stravování v dané oblasti.

Sidonka3
07.12.2021 4 z 5

"Stezky VIA CZECHIA (Severní, Jižní, Slezská stezka, Stezka středozemím) představují nejdelší a nejodvážněji vedené dálkové trasy v CR. Severní a Jižní stezka přecházejí celou republikou, sledují převážně státní hranici a překračují nejvyšší vrcholy našich hor. Procházejí hl.přírodou."
"Obliba dálkových a poutních tras roste celosvětově. Tyto cesty najdeme v mnoha zemích a nová vznikají. Nejedná se jen o historické cesty (staré i tisíciletí nazpět, např. proslulá svatojakubská cesta)."

Předmluva: "Tento cestopis lze využít jako obrazovou a informační publikaci hor, jako průvodce pro absolvování celé trasy či její části nebo jako motivační a inspirativní dílo. Absolvování cesty (nízkonákladové cestování) může být pro někoho fyz.výzvou, pro jiného smysluplným cílem nebo impulzem k životnímu restartu, může přinést duševní odpočinek od shonu a nové podněty a energii do dalšího života."
- U mě spokojenost, krásná publikace s hlavními, elementárními fakty. Na stezce můžu poznat přes 1000 km domoviny, kterou samozřejmě nemusím projít naráz, proto ji autor rozdělil do úseků podle jednotlivých pohoří a ty můžu absolvovat v různém časovém období. Trasy mají uzlové body dobře dostupnými veřejnou dopravou. Fotografie jsou nádherné, to je největší plus této knihy, Podávají se zde nejdůležitější a uspokojivé informace, aby si turista udělal o stezce a jejím charakteru základní představu (je pro pěší turisty, kolaře i pro lyžaře), pokud se cestu rozhodnu absolvovat, budu k tomu ale potřebovat ještě více dodatečných informací, případně mapu.
- Každá etapa obsahuje info o počtu km + odhad kolik hodin toto cestování potrvá, převýšení (nejnižší a nejvyšší m), start, cíl, stručný popis cesty.
Do této oblasti patří tyto místa, které lze rozdělit na různé délkové etapy (v rozmezí 14 - 30 km, což zabere denně pouze několik hodin, včetně možností přestávky a přenocování, načež jde po přestávce pokračovat ve vícedenním cestováním, záleží na kondici, čas.možnostem nebo chuti pokračovat dál):
Moraskoslezské Beskydy
Javorníky
Bílé Karpaty
Dolnomoravský úval
Mikulovská vrchovina a Dyjskosvratecký úval
Českomoravská vrchovina
Třeboňská pánev
Novohradské hory a Novohrd.podhůří
Šumava
Všerubská vrchovina
Český les
Smrčiny a Chebská pánev

"Tradice turistiky v ČR sahá daleko do minulosti, máme bohatou síť značených cest (hustota a preciznost!). Přesto jsme dosud nenašli ucelenou dálkovou trasu, kt. by poutníky provedla napříč celou zemí. Po Severní stezce představujeme druhou nejdelší dálkovou trasu - Jižní stezku."
"...Během cesty na kole jsem vnímal měnící se krajinu, architekturu, nářečí..."


bigbabe
01.11.2021 2 z 5

Začátek knihy mě zaujal, autor nalákal na spousty informací o přespání, ubytování a stravování a pak byla kniha spíš o popisu míst, které si můžete přečíst v encyklopediích nebo na stránkách měst.
Očekávala jsem spíš deník a jeho konkrétní pocity, ať už z putování nebo restaurací a navštívených míst. Takže oceňuji jako návod kudy jít, ale zbytek informací je nulových.

mira.l
19.08.2021 5 z 5

Knihu o Severní stezce ve své knihovně nemám, ta Jižní je mi tak nějak bližší, už jen proto, že vede třeba přes Lednicko-Valtický areál, Českou Kanadou, mým rodným krajem - Třeboňskem, Novohradskými horami, no a přirozeně Šumavou, kam se rád vracím prakticky do kterékoliv její části. A je třeba říct, že to bylo velmi příjemné putování jižní polovinou naší republiky. Cesta skrze naší vlast propojující její nejvýchodnější bod s tím nejzápadnějším podél jižní hranice je podána vcelku podrobně, s výčtem toho nejzajímavějšího, co se dá vidět nejen přímo na ní, ale i pokud se turista vydá ze stezky trochu bokem. Navíc je vždy přidána varianta cyklistická, která se víceméně drží té pěší, ale jisté odchylky na ní z různých důvodů jsou. Je uvedena i varianta lyžařská, která mně osobně přijde vzhledem ke sněhovým podmínkám posledních let v převážné části republiky až trochu zbytečná, už jen proto, že není souvislá, ale omezuje se spíš jen na přejezdy jednotlivých hor.
Příjemnou součástí knihy je i velké množství kvalitních fotek.

Kaja1
04.06.2021 5 z 5

Nádherná kniha, plná inspirací na výlety s krásnými fotografiemi. U nás je opravdu moc hezky.

Kniha Jižní stezka Českem od východu k západu je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce35x
Chystám se číst41x
Chci si koupit23x
dalších seznamech4x