Jitro života

Jitro života https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/149430/jitro-zivota-149430.jpg 4 4 1

Drsné je podnebí tohoto islandského románu. Vane jím vůně oceánu, do něhož jest zasazena autorova domovina. A stejně drsný a bouřlivý a často bezútěšný je život islandských rybářů, který je tu podán v své holé tvrdosti, připomínající skály islandského pobřeží, o něž se tříští mocné vlnobití. Boj o chléb je tu každodenně heroický, výpravy rybářů jsou věčně ohrožovány záludným mořem a děsivé zimy mrzačí jim údy. A jako boj o živobytí, tak i touha po lidském štěstí, po lásce naráží na nelítostný osud. Sledujeme tu s napětím příběh rybářského vůdce Bessasona, který, ztroskotav v bouři, octne se v jižním kraji a zpronevěří se své lásce, krásné Salvör; poté zažívá citové kolísání mezi několika ženami a zároveň nasazuje život při záchraně svých druhů. Gudmundsson vypráví docela neliterárně a tím jen s mohutnější účinnosti o tomto dobrodružném soupeřstvl člověka s přírodou. Smrt číhá na hrdinného člověka právě v okamžiku, kdy mu svítá jitro života. Nikde nenajdete vzrušenější vylíčení vášnivých a tvrdých typů tohoto osamoceného světa, jako u Gudmundssona, který je sám typickým seveřanem. Jeho kniha bude pro vás dramatickou návštěvou opuštěného Islandu a zanechá ve vás trvalý dojem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Sfinx – Bohumil Janda
Originální název:

Livets morgen , 1929


více info...

Přidat komentář

pajaroh
28.11.2017 3 z 5

Sněhové vánice, rozbouřené moře, tajuplné lávové útvary u pobřeží, modrý ledovec, drsná příroda i povaha lidí - tohle staré čtení o životě na Islandu se mi prostě líbí.
Nicméně nelze přehlížet nelogičnosti (přežití skupiny promočených lidí na rozbouřeném moři, chůze mrzáka po kolenou bez zvláštního omezení...), kterých se v tomto díle Gudmundsson dopustil.
A zase si od něj něco přečtu... pro mě taková mile drsná oddychovka.