Jistý Lukáš

Jistý Lukáš https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15820/bmid_jisty-lukas-15820.jpg 4 17 2

Krátké příběhy, úvahy a eseje, jejichž hlavním hrdinou je autobiograficky pojatý intelektuál Lukáš, jehož prožitky, myšlenky a nápady nám přibližuje působivý styl autora.

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Un tal Lucas , 1979


více info...

Palivo
Palivo
01.07.2020 4 z 5

Bom dia.

Trochu faktů na začátek, protože koukám, že tu jsou samý lajkové! A já chci vidět lajky tak maximálně ve vesmíru, a nebo pod mou recenzí kámo. Chulijo Cortázar je bratr Chulija co nazpíval Gangster paradise. Protože neměl dredy, dal se na dráhu spisovatele, což je v latinský americe po smrti a prodávání drog třetí nejoblíbenější profese.

V této knize dal zase dohromady sbírku textů, které donutily udělat moji hlavu hulahop, při které jsem se několikrát zasmál a hodněkrát zalitoval, že nejsem v Chorvatsku naplněný drogami. Snad vám tohle pomůže při výběru v knihkupectví. Pokud ne, pak zkuste to co dělám já: jeďte na nejvyšší kopec kousek od Teplic, čtyřikrát zvedněte levou nohu a za použití pozounu ubijte malou ovci jménem Lenka.

7/10

wimpzk
wimpzk
29.11.2018 5 z 5

K této knížce jsem se dostal poněkud zvláštní cestou. Obdivuji film M. Antonioniho Zvětšenina. Pátral jsem, kdo byl inspirací pro tento pozoruhodný snímek a k mému překvapení jsem zjistil, že byl film natočen na základě jedné z povídek J. Cortázara. Tento autor mě tedy začal zajímat. Brzy na to, jsem v bazaru narazil na knihu Jistý Lukáš od tohoto autora. Neváhal jsem, knihu zakoupil a brzy se dal do čtení. Nebylo to ale snadné. Povídky, či spíše mikropovídky někdy na pomezí esejů či básní v próze ode mě vyžadovaly klidné soustředění. Rozhodně je také nešlo číst na jeden zátah jednu za druhou. Často jsem byl v rozpacích z toho, co vlastně chtěl autor tím kterým textem říct. Po přečtení celé sbírky jsem si nechal nějaký čas na to, abych napsal toto hodnocení. Bylo totiž nutné, aby zkonzumovaná kniha ve mně dozrála a usadila se. Nyní již mohu konstatovat, že mi čtení Jistého Lukáše otevřelo okno do světa, které jsem dosud neznal. A je to svět pozoruhodný; trochu tajemný, krapet melancholický až smutný, ale také jiskřivý, hravý, (sebe)ironický, kousavý…Zkrátka s autorem se opět někdy rád potkám, nejvíce se těším na to, až se ke mně dostane povídka, která stála u zrodu Zvětšeniny.