Jíst Buddhu

Jíst Buddhu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485818/bmid_jist-buddhu-oQY-485818.png 5 17 5

Malé a velké dějiny jednoho tibetského města. Osobní příběhy Tibeťanů z různých společenských vrstev na pozadí dějinných událostí. Jak se žije v zemi, jejíž kulturu, víru i jazyk chce pohltit čínská supervelmoc? Princezna, mnich, trhovkyně, intelektuál i školačka se musí rozhodnout, zda zůstanou v Čínou okupovaném Tibetu, nebo odejdou do exilu za dalajlamou. Budou se řídit buddhistickým učením nenásilí, nebo pozvednou zbraně? Soubor autentických příběhů přináší překvapivé informace o kultuře, kterou si Západ často idealizuje a zjednodušuje, aniž rozumí její podstatě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Eat the Buddha: Life and Death in a Tibetan Town , 2020


více info...

Přidat komentář

_Knihomolka_
21.02.2023 3 z 5

Autorka odvedla vskutku obdivuhodnou mravenčí práci - ponořila se do dávné a rušné historie jednoho Tibetského městečka a ke konci knihy se s vyprávěním dostala až do neméně slibné současnosti. U jiných případů vidím podrobné informace jako pozitivní vlastnost knihy, ale zde toho na mě co do faktů bylo až přes příliš, a proto nemohu knize dát plné hodnocení. I tak však paní Demickovou musím vyzdvihnout za to, že vše týkající se Tibetské otázky uvedla na pravou míru.

KleaM
21.11.2022 5 z 5

pro mně, západního buddhistu a milovnici Tibetu, je tato kniha úžasná. Nevídaná.


Varvara
13.10.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Barbara Demick opět odvedla skvělou (mravenčí) práci jako ve svém předchozím díle o S. Koreji. Kniha se mi nečetla snadno. Ne snad, že by nebyla čtivá, naopak pro mě byla velmi poutavá a vůbec mi nepřišlo, že je "plná sáhodlouhých faktů a strohých textů." Ovšem čtení pro mě bylo náročné emočně, což se však dalo vzhledem k tématu předpokládat. Já se v knize neztrácela - je psaná chronologicky, a tak je logické, že se mezi příběhy přeskakuje. Všechny jsou však dopovězené. Přijde mi, že autorka k tématu přistoupila i maximálně objektivně. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací a knihu můžu doporučit všem, které zajímá novodobá historie Tibeťanů.

christine1554
07.06.2022 2 z 5

Knihu jsem zakoupila na základě skvělé zkušenosti s "Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji" od Demickové. Musím však přiznat, že jsem si knihu tak neužila, je totiž plná sáhodlouhých faktů a strohých textů. Příběhy v knize jsou poutavé, i když jsem se místy dost ztrácela jak autorka skáče z jednoho na druhý, ale i přesto jsou válcovány právě těmi strohými texty. Na druhou stranu jsem se díky knize dozvěděla o dějinách a situaci v této oblasti světa se smutný osudem, jen jsem zamýšlela tak učinit méně násilnou formou než mi poskytla tato kniha, čekala jsem více.

bernadeta9876
27.05.2022 5 z 5

Autorka knihy o Severnej Kórei opäť nesklamala. Klobúk dolu pred jej mravenčou prácou ku ktorej sa na konci knihy aj priznáva. Takto má vyzerať skutočná novinárska reportáž - fakty a zdroje, žiadne hodnotenie alebo moralizovanie. V budúcnosti budem sledovať ďalšie knihy tejto odvážnej novinárky. Opäť mi rozšírila obzory a opäť som rada, že žijem v demokratickej spoločnosti.

Štítky knihy

Tibet

Autorovy další knížky

Barbara Demick
americká, 1959
2014  94%Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji
2022  93%Jíst Buddhu

Kniha Jíst Buddhu je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce36x
Chystám se číst58x
Chci si koupit18x