Jiskřičky naděje. Vzpomínky Jiřiny Gryczové-Koláčkové

Jiskřičky naděje. Vzpomínky Jiřiny Gryczové-Koláčkové https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373888/mid_jiskricky-nadeje-vzpominky-jiriny-g-uqK-373888.jpg 5 6 3

Přepis rukopisné knihy rodačky z pasek na pomezí Horní a Prostřední Bečvy a Solance. Jiřina Gryczová, rozená Koláčková, vzpomíná na své mládí a život na Valašsku i na svůj dlouhý a pestrý život učitelský.

Přidat komentář

Mindy
15.02.2023 5 z 5

Pocházím z Prostřední Bečvy a moje babička by údajně měla být autorčina sestřenice Mařa, o které je zmínka v úvodu knihy. Takže naprostá srdeční záležitost a navíc jsou to opravdu moc hezky napsané vzpomínky na dětství a dospívání a následující léta prožitá na Slovensku.

Ronny
29.11.2018 5 z 5

Tak tahle kniha mne opravdu zaujala. Nepocházím sice z Valašska, ale provdala jsem se tam a manžel pochází z Prostřední Bečvy , kde se vzpomínky autorky odvíjí. Na Bacově máme chatu. Je opravdu zajímavé a poučné, jak tehdy v docela nedávné minulosti lidé žili, a to paní Jiřina vyrůstala v rodině sedláka a majitele polí. Přesto se žilo velmi skromně a tvrdě se pracovalo. A pomáhat musely i děti. Kolik práce jenom dalo upéct chleba, kolik činností bylo zapotřebí než došlo k ušití košile. Musel se vypěstovat, sklidit, zpracovat len, ten následně upříst na kolovrátku, zanést ke tkalci, utkané plátno, které bylo šedé a hrubé, se máčelo a bílilo na slunci, až se z něj poté mohly ušít košile.


rakakan
02.04.2018 5 z 5

Když znáte místo jejího dětství a mládí, je to ještě pozoruhodnější četba

Autoři knihy

Daniel Drápala
česká, 1976

Kniha Jiskřičky naděje. Vzpomínky Jiřiny Gryczové-Koláčkové je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x