Jiskra života

Jiskra života https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69303/bmid_jiskra-zivota-Z6e-69303.jpg 5 1817 224

Silně humanisticky akcentovaný román je obrazem života v jednom z německých koncentračních táborů, kde byli internováni nemocní vězňové. Autorův pohled za dráty této továrny smrti nic nezakrývá, nezatajuje, netlumí. Děj se odehrává na konci války v německém koncentračním táboře Mellern na počátku jara 1945, kde již ani vězňům nezůstávají utajeny příznaky blížícího se konce války. Nacisté se stávají ještě bezcitnějšími, člověk je v těchto podmínkách pouhou lovnou zvěří, ale všichni vězňové přesto do poslední vteřiny svého života doufají, že toto peklo nakonec přežijí. Silné dílo končí osvobozením tábora.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Der Funke Leben , 1952


více info...

Přidat komentář
Tatrman
Tatrman
11.03.2024 5 z 5

Velice smutný příběh plný pravdy. Remarque opět nezklamal, pro mě je to PAN spisovatel.

tomasabi
tomasabi
22.02.2024 5 z 5

To bylo velmi těžké čtení, ale jsem rád, že jsem tu knihu nakonec přečetl. Původně jsem ji četl už na základní škole, abych jí odložil a po 15 letech se k ní vrátil a pomalu jí přežvýkával. Tato kniha je tak skvěle napsaná, že její čtení je stejným utrpením, jako bylo utrpení lidí v koncentračním táboře. Já osobně cítil vztek, ale i bezmoc. Cítil jsem i hmatatelné znechucení k Němcům, kteří nosili nacistické uniformy, stejně jako k Němcům, kteří nechtěli ani vědět, co se děje na kopci za městem. Aneb nevědomost je sladká a nezájem je tak pohodlný. A mnoho Němců, kteří se přiživovali na systému, včas uteklo do Švýcarska i s naloupeným majetkem. Znechucen až do konce a ještě poté, protože s koncem knihy nepřichází porážka nacistické ideologie, ale pouze její odsun někam mimo obzor, jako varování pro naší generaci.


fruitbueno
fruitbueno
03.01.2024 5 z 5

Jsem neskutečně zaskočená tím, jak obtížné bylo teď knihu číst. Poprvé jsem se s ní seznámila v pravěku, tedy někdy na základní škole, kdy jsem od autora četla všechno, co jsem kde našla. S odstupem více než dvaceti lety jsem zprvu netušila, zda text vůbec dočtu. Ta brutalita, všední dny tábora a jeho nevinných obyvatel, mě naprosto rozsekala. Remarque je mistr vypravěč, vtáhne a nepustí čtenáře. Stalo se tak i mi. Věkem, zkušenostmi i tou paralelou s dnešní divnodobou, kdy se mezi lidmi vytrácí úcta, respekt, cit, považuji text za nesmírně hodnotný a bohužel stále aktuální svým poselstvím. Zlo ve světě bude vždy kráčet po boku dobra. Beznaděj vedle naděje. Moc s bezmocí. Važme si toho, co máme.

Kacheenk
Kacheenk
17.09.2023 5 z 5

Čtivá kniha s poutavým, smutným příběhem. Konec je napínavý, četla jsem rychle. 5/5

GaleW
GaleW
11.09.2023 5 z 5

Poprvé jsem tuhle knihu četla na střední škole k maturitě, pamatuji si, že mnou tenkrát velmi otřásla, jelikož jsem nyní už věděla, co mě čeká, nebylo tohle "setkání po letech" tak překvapující, ale mnohem více tedy můžu ocenit popisy, tak pravdivé i strohé, napětí až do konce, jak to dopadne, komu až do samého závěru zůstala ta nutná JISKRA ŽIVOTA.

salexice
salexice
07.09.2023 5 z 5

Vlastním přesně toto vydání, v tomto obalu. Knihu jsem nenápadně zcizila z rodičovské knihovny a od té doby putuje se mnou a ráda se k ní vracím. No ráda - pokaždé, když potřebuji vrátit zpět do pokory. Od prvního vydání v roce 1952 nezestárla kniha ani o minutu a její svědectví považuji za cenné - autor nehodnotí, suše popisuje - boj o život, naději, kus jídla, zbývající důstojnost. To vše těsně před koncem války, kdy vězni cítí, že teď přijde ta změna - osvobození, život. Možná. Děkuji za tuto knihu a doporučuji.

apq
apq
19.08.2023 5 z 5

Kniha se docela dobře čte a přestože zde není vyloženě klasická zápletka, líbilo se mi to. Závěr byl překvapivý a nečekaný.

GeRaltzRiVie01
GeRaltzRiVie01
26.06.2023 5 z 5

Neustálé střídání beznaděje a přání přežít. Knih z prostředí koncentračního tábora jsem přečetl několik a přestože se téma neliší, tak každá má něco navíc. Zde to byla chvíle blížícího se konce války - musí to být naprosto šílené pomyšlení, že jsem přežil X let hrůzy a těsně před koncem bych zemřel. Ten strach potom musí být neskutečný

Kabuky
Kabuky
14.03.2023 5 z 5

Vynikající kniha. Čte se samo.

JasmínKučera
JasmínKučera
26.01.2023 5 z 5

Dokonalé!

Becca_
Becca_
21.01.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Jedna z nejlepších knih, co kdy byla napsána. Jiskra života rovná se boj za lidství.

J.Clouseau
J.Clouseau
17.12.2022 5 z 5

Když jsem před lety začala číst tuto knihu, chvílemi jsem dokonce uvažovala, že ji nedočtu. Ne však z důvodu, že by byla špatně napsaná nebo podobně, ale zejména proto, jak realisticky popisuje život vězňů v koncentračním táboře. Některé pasáže opravdu nejsou pro slabé povahy.

Nicméně knihu jsem dočetla a musím říct, že je to mistrovsky napsané dílo.

Stradivarius
Stradivarius
30.11.2022 5 z 5

Krutě otevřený popis posledních měsíců strávených v pracovním táboře s dokonalým vykreslením charakterů jak vězňů samotných, tak jejich strážců. Kniha rozhodně není pro slabší nátury.

Maanna
Maanna
22.11.2022 4 z 5

Kniha je nesmírně silná svou atmosférou. Rostoucí naděje vězňů na koci války, na jedné straně a nutnost pro dozorce vyrovnat se se skutečností, že jejich svět je definitivně u konce, je skvěle zachycená. Postavy si dokážou čtenáře získat, hlavně pak 509 a Berger. Silně působí i ztráta minulosti a identity vězňů. Vynikající postavou je pak velitel tábora Neubauer. Racionálně je naprosto jasné, že to byl hajzlík, ale ve chvílích, kdy se stará o králíky nebo se dohaduje se ženou, by ho člověk i politoval. Za jiných historických okolností by to možná byl i dobrý člověk. Na druhou stranu jsem úplně nedokázala uvěřit tě atmosféře kamarádství mezi vězni, přece jen se obávám, že se hrálo trochu víc ve stylu silnější (a často i záludnější) přežije...

luckavarg
luckavarg
10.11.2022 5 z 5

Knihy od tohoto spisovazele mám moc ráda. Četla jsem ji už kdysi dávno v pubertě. Zvláštní jak téměř po dvaceti letech, vyznívá krapet jinak.

Hakate
Hakate
22.08.2022 5 z 5

Krásná kniha, nejen nejlepší kniha autora, ale na toto téma vůbec.
Doporučuji.

Obelix15
Obelix15
22.08.2022 5 z 5

Knihu mi dala maminka k narozeninám a řekla mi, že je to nejkrásnější válečný román, který kdy četla. Musím souhlasit a dá se k tomu říct jediné: 5 hvězd je málo...

capricorn__
capricorn__
15.08.2022 5 z 5

Jsem velmi vybíravý a skeptický vůči válečným knihám, protože se autoři často svezou na kruté době bez toho, aby do románu vložili nějakou uměleckou hodnotu. S tvorbou známého autora nejsem příliš známý a jediné, co jsem od něj přečetl, je "Na západní frontě klid", a to se mi příliš nelíbilo, protože jsem musel číst na sílu do školy. "Jiskra života" mě bavila více už kvůli dobrovolnosti. Pozitivně hodnotím, že kniha není psaná z pohledu pouze jednoho člověka, ale podává jasné svědectví o jedné části válečné historie, a to podrobně, ze všech možných úhlů. Byť čtenář od začátku ví, jak kniha pravděpodobně skončí, stejně je děj velmi napínavý. Kromě toho se mi moc líbí autorův styl psaní, jeho metafory a velmi uvěřitelné rozhovory, ale i vnitřní monology. Zaujalo mě i to, že Remarque nikomu nevnucuje svůj názor a neukazuje sympatie vůči postavám, jen vše zachycuje, jako kdyby stál přímo u toho a jen zapisoval, co viděl a slyšel. Doporučuji.

kuruteku
kuruteku
10.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Vlastně příběh pár dní, lidí, o kterých toho mnoho nevíme, v době a místě, o kterých je toho napsáno mnoho. A mnohdy lépe. Nicméně pohled autora je tak jedinečný, tak humanistický, zemi jeho dílo mne zasáhlo. Až jsem litoval, že ani 509, ani Goldstein, Bucher a další se nedočkali. Jenom poznámka: Ahasver přežil nebo ne?
Otázka je, jestli ti, co nechápou, by vůbec byli schopni pochopit.

Robin86
Robin86
04.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Perfektní kniha, brutalita, ale i humanismus mezi vězni zároveň..obžaloba nacismu, která byla cítit především v dějově lince vyprávějící o Weberovi a Neubauerovi, tady šlo vyloženě cítit, jak jimi autor pohrdá. Takhle si presne predstavuji SS..naprostá lhostejnost, neúcta k životu, jen slepé vykonávání rozkazu, někdo si to dokonce užíval. Kladu si otázku, kde se ty lidi proboha vzali,..a to prosím nebyl vyhlazujici tábor, pro běžného smrtelnika absolutně nepredstavitelne..opravdu famózní Remarque..