Jiří Šmatlán

Jiří Šmatlán https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275171/bmid_jiri-smatlan-gcJ-275171.jpg 4 46 8

V románu Jiří Šmatlán (1906) se plně uplatnily umělecké i životní názory autorky, jejíž dílo patří k nejcennějším ukázkám české prózy přelomu 19. a 20. století, nadšené obdivovatelky K. Světlé. Hrdinou románu je vesnický mudrlant, který nechápe život jen jako zápas o holou existenci, ale usiluje o poznání pravdy života, mýlí se a často naráží na nepochopení. T. Nováková důvěrně zná vesnické prostředí i sociální poměry své doby.... celý text

Přidat komentář

Hledam94
28.11.2022 3 z 5

(SPOILER) Román s jednoduchým a přímočarým dějem, který se orientuje na myšlenkový vývoj titulního hrdiny od dětství po smrt. I přes časté užití archaismů a nářečních výrazů je jazyk čtivý a velmi srozumitelný. Na příběhu jsem oceňoval spíše detaily z tehdejšího života venkovanů než nějaké hledání pravdy - která z povahy věci těžko může být nalezena. Je škoda, že takový schopný a přirozeně inteligentní člověk jako Šmatlán nevěnoval více své energie zlepšení svých životních podmínek - viz třeba, že pracoval celý život stejně bez nějakého zvýšení produktivity. Tady mě napadá, že podobný pohled často vidím i dnes.

kristijan
15.04.2020 3 z 5

"Satanáš a socialista, to už prej je skorem jedno!" Jiří Šmatlán podle mě není nejlepší knížkou Terézy Novákové, na to má moc slabý děj, opět ale dovede autenticky přenést na venkov konce 19. století a hezky se čte. Hlavní hrdina je sečtělý, ale zároveň poněkud prostoduchý rýpal, který hledá "pravdu pravdoucí", ale najde jenom pochybného socialistu Hamerníka. Žádné velké finále nepřijde, nakonec je to tedy "jen" smutný příběh snílka a důvěřivce v krásných kulisách východních Čech.


Yabac
30.12.2019 3 z 5

Realistický pohled na život jednoho člověka od jeho dětství až po smrt. Obsahuje velké množství archaismů a nářečních výrazů, což asi odradí mladé čtenáře. Nicméně jde o docela čtivý popis myšlenkového života hlavní postavy, zobrazení folkloru jižních Čech a hlavně jakousi prozaickou ódu na sílu lidského ducha, jeho boje za pravdu a směřování za svým cílem. Je zde zachycen přechod víry: z katolíka se postupně stává evangelíkem, až nakonec došel k socialismu. Nečetlo se to špatně.

sgjoli
18.12.2019 4 z 5

Na tuto knihu vzpomínám celkem ráda. Dějově na mne asi tehdy při čtení tolik nezapůsobila, neb si už takřka nevybavuji, o čem to bylo. Nicméně zapůsobilo na mne to, že se kniha odehrává v místech, které dobře znám, neboť je Poličsko domovinou části mé rodiny. Proto to vyšší hodnocení (hodně subjektivní a asi nadhodnocené :-D). Autorka má srozumitelný styl psaní, četlo se mi to celkem dobře. Asi si to budu muset ještě někdy připomenout. :-)

EmiClare
15.05.2017 4 z 5

Nevím, proč jsem čekala, že to bude strašné, a zatím to byla velmi čtivá knížka z kraje, který zbožňuji.

Harry
19.12.2015 3 z 5

Román se odehrává v 19.století na moravském venkově a Jiří Šmatlán byl obyčejný chlapec z podruží, potom tkadlec a chalupník a především člověk hledající pravdu a spravedlnost.Postupně přechází od katolíků k evangelíkům a na sklonku života se setkává se socialistickými idejemi.Svému okolí se vymykal tím, že hodně četl a své poznatky se snažil vysvětlovat ostatním, což se mu příliš nedařilo. Na konec udřený životem umírá a i kvůli lakotné manželce nedokáže pomoci ani svému starému nemocnému otci- potají mu odkáže pár svých bot, v nichž pak může jít synovi na pohřeb.
Autorka používá v knize nářečí a lidové výrazy a popisuje myšlení lidí silně ovlivněné církví. Proti tomu se těžko bojuje, což ostatně dokazuje i osud hlavního hrdiny románu.

Verousek
14.07.2012 5 z 5

Kniha se mi opravdu velice líbila :) má svou myšlenku :)

WEIL
04.10.2011

Chudý vesnický chlapec odmítne otcovu pokoru a rezignaci. Hodně čte a hloubá. faráři mu nedávají uspokojivé odpovědi, ty nalézá až u dělníka Hamerníka, který mu ukáže program sociální demokracie, se kterým se Jiří Šmatlák ztotožňuje. Volby ale nedopadnou dobře, což ho zklame.

Autorovy další knížky

Teréza Nováková
česká, 1853 - 1912
1963  78%Drašar
1966  76%Děti čistého živého
2001  81%Úlomky žuly
1906  70%Jiří Šmatlán
1921  78%Jan Jílek

Kniha Jiří Šmatlán je v

Přečtených63x
Čtenářské výzvě7x
Knihotéce32x
Chystám se číst13x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x