Jiný svět

Jiný svět https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351093/bmid_jiny-svet-jt1-351093.jpg 5 337 81

Hraju, abych žil série

1. díl >

Lze vyměnit normální život za život ve virtuální realitě? Jeden z nejúspěšnějších titulů žánru LitRPG. Píší se třicátá léta jednadvacátého století a světem se šíří záhadný fenomén nazývaný vtažení. Hráčům online her se stále častěji stává, že se jejich vědomí oddělí od smrtelného těla a zůstane navždy uvězněno ve virtuální realitě. Dokážete si představit peklo, které čeká na nešťastníka vtaženého do hry Tetris? Nebo bezmoc, kterou cítí hráč, který uvízl v tankovém simulátoru a několikrát denně se musí smažit v rozžhaveném pancíři bitevního stroje? Hráčům her na hrdiny se ovšem vtažením otevírá vyhlídka na nekonečné dobrodružství v úchvatném světě meče a magie. Gleb neměl na výběr, nevyléčitelná nemoc ho donutila záměrně podstoupit vtažení, aby z náruče smrti vytrhl alespoň své vědomí. Ve hře ho čeká věčný život, noví přátelé, láska, spousta dobrodružství a také nemálo překvapení. To největší tkví v tom, že na první pohled odlišný herní svět má s tím skutečným mnoho společného…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Срыв (Sryv) , 2013


více info...

Přidat komentář

broskev28
18.01.2024

Jiný svět mě totálně zničil: miluju češtinu a nehraju žádné hry, takže pullovat a farmit, hledat looty a buffy, zkrátka tohle na mě bylo příliš. Proto jsem knihu odklikla mezi nedočtené, v souladu s komentářem medlovice, za který děkuju. Ale určitě si nezoufám, naopak: už vím, co nabídnu hráčům, kteří dobrovolně knihu neotevřou!

kramlinka88
28.06.2023 5 z 5

Tak tohle byla jízda dámy a pánové :)
Přemýšlela jsem, jestli mě tohle téma chytne, ale byla jsem naprosto nadšená :)

Na začátku knihy se Gleb dozví, že je nevyléčitelně nemocný a zbývá mu pár dnů/ týdnů života :(

Náhodou se dozví o tzv. Vtažení, vybere si hru a jde o něj usilovat.

Nikdy bych neřekla, že mě bude bavit popis "levelování" a vůbec celkově ten herní svět, ale v okamžiku kdy se seznámite s Humungusem tuhle knížku prostě musíte milovat :D

Knížka je plná dobrodružství, přátelství a vlastně i romantiky :) Glebovi držíte pěsti od začátku do konce a slibuji, že se i zasmějete :)

Úžasně napsaná kniha a jako první díl série je opravdu skvělá a hezky vás naladí na pokračování a vy se těšíte na další dobrodružství Gleba a jeho přátel :)

Pokud jste fanoušci knihy Ready Player One, tak neváhejte ani vteřinu a na knihu se vrhněte. A pokud ne, nevadí, i tak vám doporučuji dát ji šanci, nebudete litovat ;)

Na závěr oceňuji taky slovníček herních pojmů, velmi užitečná věc, když se v herním světě nepohybujete :)


Vjeerus
01.06.2023 5 z 5

Jakožto dlouholetá hráčka WOWka mě kniha opravdu nadchla. Nechápu, že mě tak dlouho míjela.
Ponoření do virtuální reality mě fascinuje už od dob, kdy jsem jako mladší viděla anime Sword Art Online.
Ale tohle!? Kam se hrabe SAO. Hlavní hrdina nás provede celým tím zmatečným úvodem, který čeká na každého nového hráče onlinovek. Pojmy jsou dobře vysvětlené (minimálně pak ve slovníčku na konci, i když by bylo vhodnehsi ho mít asi na začátku) a hlavní hrdina si dobře obhájí každé své rozhodnutí.
Jediný mínus na knize je to neuvěřitelné štěstí hlavního hrdiny. Jako i když si vše navolil fakt dobře, tak stále má jeden z nejtěžších herních začátků a nevěřím, že za x let spušťené hry je tolikrát ten první, co na něco přijde.
Vzhledem k délce série je tento díl brán asi jako úvod, tak věřím, že v dalších dílech si hrdina víc věcí vydře. Konec knihy je velmi chytře napsaný a když člověk nemá po ruce další díl, je to k vzteku.

Carolxc
26.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Z herního prostředí jsem četla akorát Ready Player One, které se mi též líbilo ( četla jsem to sice na dvakrát), ale Jiný svět mě bavil více.

Jsem hráčka a tam, kde se někteří ztratili v pojmech - podle toho, co jsem slyšela od jiných čtenářů, já s tím neměla problém. Pro ty, kteří, ale aktivně nehrají je vzadu slovník pojmů, který by nebyl asi na škodu dát dopředu; přece jen je trochu pozdě, když to zjistíte, až na konci knihy.

Líbilo se mi fungování světa, do kterého se hlavní hrdina dostal a hlavní myšlenka knihy, která je pro někoho jako já úplná bomba. Nechat se vtáhnout do fantasy světa! A v tomhle případě jde o něco víc. Hráči mohou nechat svůj život v realitě za sebou, ať už je trápí cokoliv a začít žít uvnitř hry.
Je to způsob, jak být ,, nesmrtelný ". Jak utéct smrti.
Ale nic nemůže být tak růžový ne?

V podání hlavního hrdiny Gleba ano. Ač mi byl hrdina sympatický a hned jsem si ho oblíbila, díky jeho humoru a odlišnému přemýšlení, tak měl velké štěstí a na co sáhl, tak se mu dařilo. A to byla taková drobnost, co mi trochu vadila - jen taková drobnost, co můj celkový názor nezměnila. Neměl pořádně překážky a vše zdolával s lehkostí a já čekala, kdy se něco pořádně pokazí.

O tom, jestli měl hlavní hrdina štěstí až dokonce, si musíte přečíst sami. Příběh mě bavil bavil po celou dobu čtení. Líbilo se mi, že se autor drží herních pravidel RPG světa a to i u vtažených hráčů ( i když). A na pozadí se děje ještě něco, co vyvolává otázky, ale autor si to nechává na další díly.
Další menší a bezvýznamná drobnost, co mě neurazila, ale nenadchla, byla romantická linka. Kdyby tam nebyla, nic by se nestalo, i když těžko říct, jak to bude v dalších dílech.

A dlouho jsem se nezasmála u knihy. Měla své vtipné momenty a humor hlavního hrdiny a celé knihy mi dost sedl! Humungus jedna z nejlepších postav společně s Glebem!

A ten konec? Já chci další díl! Chci vědět více o fungování toho světa a kam se příběh bude vyvíjet dál.

NicaCola
10.02.2023 5 z 5

Tahle kniha byla dechberoucí. Dostala jsem se k ní díky štafetě na instagramu a díky bohu za to! S "onlajnofkama" zkušenosti mám, takže jsem se během čtení neztrácela a ani jsem nepotřebovala slovíček vzadu v knize.
S hlavním hrdinou knihy jsem sympatizovala, na konci jsem si málem okousala gelové nehty :-D Pro hráče online her rozhodně doporučuji:)

katallinka
06.12.2022 4 z 5

Kniha mě hodně bavila! Velmi jsem si užila herní prostředí a i když byl děj plný herních termínů a občas jen popisoval průběh hry, kniha se skvěle četla. Celou dobu jsem si myslela, že dám knize 5*, ale poslední kapitola to trošku zkazila. Měla jsem pocit, že ji napsal úplně někdo jiný. Nicméně moc se těším na další díl.

Peleus
01.10.2022 4 z 5

Knihu jsem četl až po sériích Cesta šamana a Temný bylinkář (byť se svezly právě na úspěchu Dmitrije Rusa), tudíž za mě jde o průměrné LitRPG, jež nikterak nevybočuje z průměru žánru. Nesžil jsem se s hlavním hrdinou, neměl jsem o něj strach, neboť je jasné, že by jinak nebylo pokračování, ani mě nezaujali společníci.

Na druhou stranu nechci autorovi ukřivdit, jelikož byl první (nebudu-li počítat Sergeje Lukjaněnka s Bludištěm odrazů), kdo dostal nápad s ponořením se do virtuálního světa a jeho prolínáním se světem skutečným. Není to špatná kniha, jenom pro mě osobně přichází pozdě.

Formálně 4*, pocitově o hvězdičku méně.

radek2631
21.09.2022 5 z 5

Pokud si knihu kupujete jako část příběhu (čast serie Hraju, abych žil) budete pravděpodobně velmi zklamáni neboť zhruba od 3 knihy se celí děj láme tak že přechazí do uplně jiného žanru než litRPG který se více zaměřuje na jak "hrdinský ruský medvěd" štedře zachraňuje celí svět, mezitím, co je ta hnusná evropa a amerika nemá vůbec ráda. navíc je serie plná rasismu/diskriminace a baladování o Stalinovy. Ale první dva díly jsou opravdu výborne.

Kate3003
07.06.2022 4 z 5

Kniha mě opravdu bavila až na pár částí kde se děj mírně táhl, ale k celkovému konceptu to prostě patřilo byla opravdu zajímavá. Líbil se mi nápad s propojením reálného světa a počítačových her a celkově koncept vtažení do hry. Děj běží dost svižně i když se točí okolo plnění jednotlivých úkolů ve hře. Asi bych nechtěla být vtažena do hry jako je Tetris, Pac man a tak podobně, ale jsou hry kde by to mohla být zábava. Bylo zajímavé jak se postupně odhaloval koncept hry a i to jaké změny přináší vtažení oproti běžné hře. Postavy jsou celkově sympatické i když hlavní hrdina to měl někdy opravdu až moc jednoduché a autor ho mohl trochu potrápit a nenaservírovat mu vše takřka na stříbrném podnose … Velmi mě překvapil konec, který je velmi otevřený a já jsem velmi zvědavá jak se příběh vyvine dál.

elis1ě
29.05.2022 5 z 5

Táhle sérii jsem úplně propadla. Hlavní hrdina má zdravý a přímý pohled na svět, který je po často ufňukaných a neschopných hlavních hrdinech velmi osvěžující. Ideální oddychová, čtivá série pro milovníky fantasy a hráče počítačových her. (Pokud nerozumíte té prapodivné hatmatilce jako já, na konci je slovníček pojmů.)

Lacie
30.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Moje nejoblíbenější fantasy LitRPG série. Nemůžu říct, že by se v dalších pokračováních nezačalo objevovat něco, co mi vadí a uberu hvězdy, ale tyhle první díly – to je čirá radost.
Pokud někomu vadí, že má hlavní hrdina kliku a dostává pěkné bonbónky – to je přeci podstata tohoto žánru a navíc je na rozdíl od jiných sérií (že, Chirurgu) nemá zadarmo, jsou mu nabídnuty jako mnoha dalším, ale on je svým nezvyklým přístupem sebere.
Čím mě děj téhle série tak oslovil? Nakonec jsem dospěla k názoru, že je to samotnou postavou Gleba / Laitha, který nehraje pro prachy nebo za trest, ale s radostí, je vděčný za život, užívá si, nespěchá, prozkoumává, v něčem je naivní, nesobecký, zbrklý, ale celkově pohodář. Děj není nějaké drama na drama, ale prostě život – nuda střídá akci, úspěch potíže. Postupně Gleb zjišťuje, že to nebude zase taková procházka růžovým sadem a čekají ho skutečné výzvy, přátelé i nepřátelé. A že jich je, nejen ve hře, ale i v reálu, popis praktik oligarchů a zlaté mládeže je také docela ucházející.
Co mě fakt baví je temná linka, která je tu jako v mnoha dalších knihách jen typem barvy a nevypovídá nic o praktikách a charakterech jejích stoupenců.
Pro sérii je typické infarktové zakončení dílu, kdy nutně potřebujete další – a je skvělé, že je všechny už mám (i přečtené), hurá, infarkt zažehnán, jdu číst dál.

karolina_kop
21.03.2022 5 z 5

Za mě prostě... páni. Od malička jsem zbožňovala MMORPG hry a zkombinovat knihu a hry? Odvážné téma, které autor zpracoval bravurně. Pro začátečníky v herních světech je na samém konci rejstřík výrazů a pro hráče veterány ;), je to moc prima čtení. Děj krásně plyne, hlavní postavy jsou sympatický a dobře napsaný. Právě čtu druhý díl, tak jsem zvědavá, jestli si udrží čtivost a jistou originalitu.

arcs
22.02.2022 5 z 5

Četl jsem, protože jsem viděl, jak to pohltilo mýho staršího, kterej jinak jen jůtubko. A musím říct, že mě to chytlo taky. Toho chlapíka to prostě baví a to z toho je tak cítit, že to baví i vás, teda mě, a to hodně.
Nejsem žádnej pařan, ale malinko přece, tak mi to nebylo úplně cizí - to ale myslím není podmínka.
Je to rozhodně pohádka. Je to hra. Je to pubertální fantazie - všechno zázračně a přímočaře vychází, umřít (aspoň hrdinům) nemožno, kde to skřípe s reálností, se přidá ezo-mystično.
Ona je to vlastně úžasná studie mysli moderního mužo/dítěte. Novej žánr, kterej přišel se všema těma našima dětmama přikovanejma ke klávesnicím a monitorům. Jen vzdáleně tam prolínaj reálné zákonitosti - a je legrační vidět, jak se s nimi autor vyrovnává, aby mohl dál zůstat v jiném/Jiném světě. Bolest je volitelná, do inventáře se vleze Eiffelovka, gejzíry inteligence jsou spotřebovávány v ladění talentového stromu a výbavy postavy (narcismus level 1000).
A na konci každého dílu háček. Takže čtu, i když vím, že je to pořád to samý, v dalších dílech už nemá co překvapit, je to opakování téhož - přesně jako v tisících partiích LOL, DOTy, PUBG a nespočtu dalších onlinovek. Autor si ještě nevšiml, že tohle je přesná definice pekla (jo, někde v šestém díle zmiňuje, že jeho druhové jsou z toho neustálého boje unavení). Zábavného, ale pekla.
Přesto dám pět a doporučení, protože každej by měl přečíst aspoň jednu takovou a tahle je na úvod do problematiky dost dobrá. Přečtete jednu a nejspíš znáte všechny. (I když tady je třeba oproti Mahaněnkovi, se kterým mi to trochu splývá, ta chytrá vrstva světových božstev a celkem vtip a znaky autorova přehledu (přece jen je to 75, až začnou psát 90, to bude jiný kafe)).
Samostatná kapitola je ten dětsky/zlostně, naivně přímej ruskej patriotismus... edit: kterej se spec.válkou na Ukrajině tomu dává trochu jinej nádech, ne-li rovnou mezinárodní ban.

Misuri
14.02.2022 4 z 5

Nejsem hráč, nikdy sem se tomu nevěnovala a vim o tom něco málo jen díky tomu, že mam dvanáctiletýho bratra. Stejně můžu říct, že mě série Jiný svět fakt ba. Tyhle věci čtete v případě, že hledáte něco, co má rychlej spád, krátkej úvod díky čemuž se brzo dostanete k věci a taky se vám prostě líbí vyprávění toho pestrýho fantasy světa a ty detailíky okolo, i když se nejedná o hlavní zápletku. Já si tohle občas užívam. Side questy, interakce mezi postavama hráčů, prostě taková ta hezká vomáčka kolem. Každopádně myslim, že pokud se první díl aspoň trochu líbil, je lepší přečíst i ty další. Díly navazujou a postupně to graduje. Později se přidá i další linka, v které figurujou zkažený lidi z reality, který se naučili využívat virtuální svět pro ilegální činnost a hlavně kvůli penězům. Koneckonců, všechno se dá zpeněžit, a když seš chytrej, tak na tom můžeš vyloženě rejžovat. Jenže virtuální svět, na kterej se nevztahujou zákony je pro takovýhle jedince zlatá žíla. Tohle je hodně zajímavej koncept a dodal tomu další rozměr. Najednou sem tu sérii přestala brát jako nějaký lehký vtipný počteníčko, kterou napsal nějakej nerdík. Jinak se ale jedná o knihu, kde polovinu času čtete o tom, jak tamhleten mydlí tohodle a tenhle craftí tamhle. gleb je samozřejmě naprosto geniální a ještě k tomu má ňákou dobrou karmu, takže se mu vede podezřele dobře. Nojono, autor měl holt vizi a nic mu nestálo v cestě, aby se hodně rychle dostal k věci. Tak to holt musí odsejpat.

Fifineek
20.12.2021 5 z 5

„Zatímco on spí, já leveluju.“

Hlavní hrdina Gleb je třicetiletý ajťák, kterému doktoři dávají poslední měsíc života. Gleb je vše, ale rozhodně ne odhodlaný zemřít. Zjišťuje si alternativy dalšího života a nejvíce se mu zalíbí fenomén vtažení - hraní hry bez přestávky vás natolik pohltí, že se sami stanete součástí herního světa a vaše tělo v realitě upadne do kómatu. Bohužel po vtažení již není cesty zpět…
Gleb si nakonfiguruje svoji postavu, zvolí si jméno Laith (v elfštině Dítě noci) a vrhá se do nepříjemných nástrah herního světa, který má být jeho nadějí na nový a dlouhý život.

Jiný svět je moje vůbec první LitRPG, které jsem četl. Vrátil jsem se k němu po 3 letech a bylo stejně dobré, jak jsem si ho pamatoval - za což jsem velice rád. Gleb byl pro mě již od začátku sympaťák, který nejprve jednal, až pak myslel. Kniha je plná akce a dobrodružství, Gleb má neustálý přístup k zajímavým momentům, vzácným předmětům a dechberoucím úkolům - a je to vlastně špatně? Bavilo by vás číst si o nudném expení bez jakéhokoliv dobrodružství? No mě rozhodně ne…
Co bych knize vytknul je pár překlepů a určitě to, že nás v první polovině navnadí na části přísně tajných informací a různých experimentů, které následně zmizí kdoví kam.
I přesto se ale ihned vrhám na druhý díl a těším se na další Glebova dobrodružství!

DreamerX9
12.12.2021 1 z 5

Čekala jsem asi něco jiného ale v knize krom začátku jsem nenašla jediný zajímavý point. Také kniha obsahovala spoustu nedokoncenych myšlenek a v podstatě celou dobu číst o tom, jak někdo hraje virtuální hru a úplně bez překážek skáče do dalších levelu tak, že samotný dej není takřka žádný. Knihu jsem s preskakovanim dočetla a jednou stacilo.

roso.mak
15.08.2021 3 z 5

Zhodnotím rovnou celou (a předem upozorňuji nedopsanou) sérii, protože upřímně řečeno, přečíst jeden díl je jako přečíst všechny. Takže, koho nechytne autor hned na začátku, tak ani dál nečtěte.

Autor to na začátku na můj vkus rozjel moc zprudka - hlavní hrdina nemá v cestě téměř překážky, skáče si po levelech jak po louce s květinkami a Deus ex machina je jeho dobrý kamarád. Chtělo by to trochu víc snahy a trochu míň holubů, co mu padají přímo do úst.

Taky se celou sérií nese proruská propaganda a ty jeho blbý kecy o tom, jak maj být ženy květinky, ne drsný feministky (co trochu míň chlastat a přestat je mlátit, co, Rusáci?)

Jinak je série poměrně čtivá, jen ke konci je to trochu nuda, jak tam jede vlastně všechno furt dokola. A taky oceňuji, že ho napadlo dát na konec slovník, jinak bych se chytala těžko.

NemmamSlov
28.04.2021 4 z 5

"Pomôž mi, aby som mohol ostať sám sebou. Pomôž mi šíriť myšlienku, že temnota je tak isto prirodzenou súčasťou sveta ako svetlo. Nie som zlý a krutý, som proste iný. Práve si na hrade svetlých elfov, tak povec mi, ako sa ti páči takéto svetlo? Ako sa ti páči svetlo pochodne, ktorého plameň sa ti zahryzol do tvojho mäsa? Tak isto i temnota predstavuje len určitý potenciál či nástroj, ktorý každý používa tak, ako sám uzná za vhodné."

Rozmýšlal som nad tým, či dať 3*, alebo 4*. Záver to našťastie zachránil. Hodnotím to ako bývalý hráč Warcraftu. Pre mňa osobne to bola zo začiatku nudná záležitosť. Nič v zlom, ale keby som chcel zažiť expenie a dumanie nad tým, či idem hrať warriora, alebo warlocka, tak si zapnem vyšie spomínanú hru. Príbeh sám o sebe bol plochý a autor sa mu venoval minimálne. Skôr sa zaoberal nad tým, akú profesiu si ide hrdina v danom svete vybrať. Mať toľko šťastia ako Gleb, tak som snáď prezidentom Slovenskej republiky, čo nie je až taká výhra, ale lepšie ako klincom do oka. Samozrejme dávam tomu ešte šancu, aj keď hlavná dejová linka je trochu zanedbávaná, treba pochopiť, že autorov zámer bol hlavne neznalcov hry na hrdinov, zasvätiť do štýlu MMORPG.

prochyn
05.03.2021 3 z 5

Četl jsem knihy Mahaněnka a Korněva, tak můžu porovnat. Rus je bohužel ruský nácek (kdo by to byl řekl :-D) a na knize je to poznat. Jako v RPG hrách, tak i v knihách LitRPG jsou prostě slabší kusy. V knize jakoby nebyla hlavní dějová linie, jen vedlejší Questy. A ty mezihry jsou otravné, často je to jen stupidní ruská agitka.

Geny
21.02.2021 5 z 5

Zdaleka nejvíc síňslávistické LitRPG na trhu. Že začátku mi trochu vadilo, jak rychle hlavní postava roste a všechno mu padá do klína, ale čte se to výborně.

Štítky knihy

dobrodružství virtuální realita LitRPG (herní svět + fantasy/sci-fi) fantasy

Autorovy další knížky

Dmitrij Rus
ruská, 1975
2017  90%Jiný svět
2018  89%Klan
2020  83%Inferno
2019  86%Dluh
2021  73%Bitva

Kniha Jiný svět je v

Právě čtených13x
Přečtených460x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených55x
Knihotéce218x
Chystám se číst246x
Chci si koupit72x
dalších seznamech4x