Zrání krále Jindřicha IV.

Zrání krále Jindřicha IV. https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138499/bmid_zrani-krale-jindricha-iv-MEy-138499.jpg 5 38 4

Jindřich IV. série

< 2. díl

Pokračování románové biografie francouzkého krále Jindřicha IV. je vrcholem historického románu 20. století. Druhý díl historického dvojrománu o osudech francouzského krále zobrazuje rušný život Jindřicha IV. od jeho nastolení v r. 1589 až do jeho zavraždění r. 1610, v podstatě období jeho politického zrání. Ve středu pozornosti se ocitají složité psychologické a filosofické otázky, problémy mravní a charakterové. Kniha, napsaná v předvečer druhé světové války, zpodobuje Jindřicha IV. jako humanistu ryzího charakteru, který si předsevzal skoncovat s vládou temna.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Chvojkovo nakladatelství (Jiří Chvojka)
Originální název:

Vollendung des Konigs Henri Quatre , 1938


více info...

Přidat komentář

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Klasická četba

ludek7426
26.08.2020 4 z 5

Zatímco první díl životopisného cyklu o Jindřichu IV. více popisuje dějiny Francie a západní Evropy na pozadí vzestupu Jindřicha z Navarrského krále až po krále Francie, druhý román je mnohem více osobní pohled do života tohoto neobyčejného člověka.
Příběh krále který alespoň na čas ukončil ve Francii náboženské války a pozvedl ji na světovou velmoc. O co více se mu dařilo v ve veřejném životě, o to smutnější a dramatičtější byl jeho život soukromý. A také věděl že na konci čeká ruka vraha, a nad Evropou se stahují mračna třicetileté války.


1amu
25.09.2018 5 z 5

Úžasná kniha ! Byť od vydání uběhlo hodně času (1938). Ti, kteří měli špatného kantora dějepisu, mají při čtení jedinečnou šanci dozvědět se co to byla "Bartolomějská noc" . A nejen to, čteme jak zrál Jindřich IV. považovaný zpravidla ve Francii za jejího největšího panovníka. Jak moudře veden spěje k pragmatismu . Manželství s s Margot bylo bezdětné. Král se žení s Marii Medici . Jejich syn Ludvík XIII. pokračoval v úspěšném tažení za zvýšení absolt.moci a inspiroval později A.Dumase k napsání hitu, což byli 3 mušketýři. Hrdina knihy byl zavražděn fanatikem Ravaillacem v r.1610 . Jde vlastně o ironii - hrůznou Bartolomějskou noc Jindřich IV., král Navarrský a zakladatel dynastie Bourbonů přežil, útok jedince ne. Jde sice o historii, ale psanou zcela moderním jazykem.

Honsa
04.11.2012 5 z 5

Mannův dvoudílný román jsem si pořídil v podstatě náhodou, vděčím za to Merlemu a jeho Dědictví otců. Možná díky tomu pro mě měla knížka určitý další rozměr, potkával jsem se v ní s osobami, které jsem dobře znal z Merleho díla a zvědavě porovnával. Zvláštní a příjemné pro mě bylo, že ačkoli se Mannova kniha Merleho dílu nepodobá ani stylem, ani příliš obsahem, tak jejich Jindřich IV, nebo dojem, který ve mě postava zanechala, je totožný. Ať už z Merleho skici, nebo Mannova dokonalého obrazu, z obou má člověk pocit že portrétovaného dokonale znali a i přes odlišnou formu vykreslují mistrovsky totéž.