Jiná třída

Jiná třída https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435510/bmid_jina-trida-TKB-435510.jpg 4 53 20

Marlby série

< 2. díl

Během třiceti let na základní škole St. Oswald´s viděl učitel Roy Straitley přicházet i odcházet různé typy chlapců. Každá třída vždy měla své klauny, rebely i patolízaly. Nikdy neměl svého favorita, nikdy nikoho neprotežoval. Avšak jednou za čas se zničehonic objevil student, který nezapadal do žádné známé škatulky. Potížista. Chlapec se stínem v srdci. Doba pokročila a i úctyhodnou školu Roye Straitleye zasáhne vlna modernizace. Zaprášené kouty školy najednou vymetou moderní technologie, na chodbách je vidět nová móda a jiní žáci. Straitley se snaží svým osobitým způsobem odolávat neodvratné budoucnosti, ale stále ho pronásleduje stín minulosti – chlapec, který mu již dvacet let nedá spát, chlapec, jenž je schopen všeho…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR) , Kalibr
Originální název:

Different Class , 2016


více info...

Přidat komentář

broskev28
09.05.2023 5 z 5

Tak já se přidávám k těm několika osamělým pětihvězdičkovým nadšeným komentářům!
"Jak typické pro něj, pomyslel jsem si, předpokládat, že potřebujeme nějaký dokument. Za starých časů učiteli stačil zdravý rozum ten a odvaha vypořádat se s chlapci přímo, ve třídě, a ne zezadu, s dokumentem sestaveným v kanceláři."
Pro mě to byla naprosto úchvatná kniha, ovšem při pohledu na zdejší nízké hodnocení se mi do ní vlastně ani moc nechtělo, a to by byla veliká škoda. Na rozdíl od předešlé Gentlemani a hráči mě tady tolik nezajímalo KDO je ten neznámý autor deníku, tedy pachatel i oběť současně; mnohem víc jsem hltala popis fungování školy, školního prostředí, vztahů mezi učiteli a žáky.
Rebranding - zde nepřeloženo, ale je to kouzelné slůvko dnešní doby, chtělo by se napsat skloňované ve všech pádech, kdyby nebylo anglické, a tudíž nesklonné. Škola musí změnit image, značku, pojetí, aby se stala co možná nejvíce konkurenceschopnou. Nestačí, že si konkurují firmy, banky, obchody, téže výsady se nyní dostalo i školám, a tedy i vzdělávání. Ale pozor, jakému vzdělávání?
"Žijeme ve světě, v němž na profesním vzdělávání záleží mnohem víc než na snaze o dosažení moudrosti či studiu minulých civilizací. A přesto, kde by byl náš svět bez Horatia, Plinia či Ptolemaia? Tihle muži se klenou nad světem jako bohové. Jejich hlasy zní napříč věky. Zachování jejich slov při životě dlužíme dalším generacím. Tihle muži nás naučili hledět ke hvězdám - jak jinak bychom jich mohli dosáhnout?"
Jelikož škola - i když ne škola Sv. Osvalda s historií sahající do 16.století - je i mým pracovištěm, nestačila jsem zírat a souhlasit s mnohým, co zde autorka pronáší ústy svého hlavního hrdiny, šestašedesátiletého latináře:
"Perspektiva. To je to, co mi chybí? Za starých časů jsme se řídili instinktem. Ale teď máme směrnice, které máme dodržovat kvůli svému bezpečí a bezpečí chlapců. S jejich pomocí Bob Strange a doktor Devine odstraňují z vyučování rizika. Nikdy nemluvit s chlapci o samotě. Dveře nechávat vždy otevřené. Žádný fyzický kontakt, dokonce ani pokud byste poskytovali útěchu (nebo, jak preferoval Eric, střihnutí pohlavku). Žádné přítelíčkování v hospodě, jak to dělávaly za Harryho časů celé generace tělocvikářů. Žádné improvizované výlety, nebo aspoň ne bez posouzení rizik, formulářů pro souhlas rodičů, dietních rozpisů a spousty papírování určeného k předvídání (a pravděpodobně prevenci) jakéhokoli odklonu od jednotvárnosti.
A přesto, jak ví každý učitel, který netráví svůj čas zíráním na obrazovku počítače, učení je esencí rizika, sídlo nepředvídatelného. Žádná posouzení rizik pro život neexistují. A život je to, co vyučujeme."
Skvělá kniha, ale zřejmě jen pro některé čtenáře - možná profesně, případně věkově spřízněné s autorkou. Těm určitě doporučím!
P.S. A opět děkuju za výborný a čtivý překlad Marcely Nejedlé!

keselylenka
28.04.2023 5 z 5

Když jsem začala číst a viděla relativně slabší hodnocení zde na databázi, přiznám se, že jsem měla strach. Ale mě to sedlo. U deníkových zápisků rozhovorů z Myšákem si tak nějak přesně představuju, že přemýšlel Voldemort, když byl v Bradavicích :-). Samozřejmě je to zcela mimo téma, ale proč ne, ten byl vlastně taky vyšinutý. Takže za mě dobrý a vřele doporučuji.


intelektuálka
17.02.2023 4 z 5

Tohle nebylo lehké čtení - hodně postav, hodně otevřených otázek a nakonec snad i podaných odpovědí ....

Dospívání je období plné zmatků, nedůvěry, očekávání - ale zde hodně ovlivněno prostředím .... a pohledem dospělých ....

Postava chápajícího učitele zde ukázala, jak je důležité mít důvěrníka ....

Spíše sonda do sociálního prostředí doby - a její vliv na mladého člověka....

Lenka0007
19.01.2023 2 z 5

Jsem trpělivý čtenář, líbil se mi námět i obálka. Prokousávala jsem se dějem do strany 300, psala si poznámky k postavám. Ale děj byl tak překombinovaný a postav tak moc, že jsem se ztratila a následně zjistila, že mě čtení téhle knihy netěší. Škoda.

los
12.01.2023 2 z 5

souhlasím se čtenářkou Agatha84 i dalšími: přes slibný námět nuda k ukousání, několikrát jsem během četby odolával pokušení knihu odložit

vyprávění přeskakuje z minulosti let 1981-1982 do přítomnosti roku 2005 líčených z perspektivy různých postav, v jejichž ich-formách, přezdívkách a jménech jsem se místy ztrácel; hlavní linii vede 66letý učitel latiny, zastánce starých pořádků a odpůrce modernizace školského systému, která je spojena s příchodem nového ředitele, bývalého problémového žáka; příběh nastiňuje příliš mnoho témat, z nichž jsem nedokázal vybrat nějaké poselství: homosexualita vs. náboženství, genderová problematika, majetkové rozdělení společnosti, sexuální zneužívání žáků učitelem, vydírání, staří vs. mladí, smrt rodičů, vraždy z pomsty a nenávisti, svízele dospívání, psychické poruchy, tradice a už zmíněná modernizace školství atd.

Skodinka89
10.10.2022 2 z 5

Příběh, který poukazuje na problematiku moderní doby. Abych pravdu řekla, čekala jsem styl psaní jako třeba u knížky Krysařovi střevíce apod.
Knížka se dá přečíst, ale.... ať si každý udělá svůj názor ;)

Agatha84
03.10.2022 1 z 5

Nerozumím tomu, co to vlastně mělo být... Společenský román upozorňující na přetrvávající potíže jedinců s odlišnou sex. orientací? Román o bigotnosti soukromé školy? Detektivka? Já můžu jen s klidným svědomím říci, že toto bych dále nedoporučovala, za mě to byla ztráta času, kterou jsem mohla věnovat jiným knihám a ne se jen každý večer přemlouvat k tomu, abych znovu kousek "ukrojila".
Nadměrná zdlouhavost, nijakost, strohý popis nepůsobil pozitivně ani na gradaci děje, ani na prožívané napětí (či jakékoli jiné emoce), ani na budování vztahu s postavami (to snad ani nejde).
Bohužel jsem si měla jako první knihu od autorky raději zvolit něco jiného. Takto se obávám, že se dlouho nepotkáme (jestli ještě vůbec).

perpe2a
12.08.2022 3 z 5

Průměr, nic moc.

pavlašt
08.07.2022 5 z 5

Super kniha. Už jsem dlouho nic takového nečetla. Detektivka, Anglie, soukromá škola, skvělý hlavní hrdina - učitel/detektiv Těším de na další pokračování .

iška
04.07.2022 3 z 5

Možná, že jsem to neměla číst hned po “Gentlemanech a hráčích”. Osnova příběhu se mi zdála dost podobná a připadalo mi to celkem rozvláčné, roztahané. Vím, že v originále má tato série snad ještě dva tituly, tak snad s větším časovým odstupem ... uvidím.

Pavčule
27.06.2022 2 z 5

Moje první setkání s autorkou , takže nemůžu porovnávat . Za mě zklamání , spousta postav , děj zbytečně rozvleklý . Poslední část jsem doslova zběžně prolétla . Nic, co by ve mě zanechalo větší dojem.

pajaroh
14.06.2022 3 z 5

Psychologický thriller, ve kterém autorka opět řeší téma prostupování moderního světa do historických míst a také oblíbené sociální problémy (vyskytující se v ději až přiliš často). Dlouho nechává čtenáře tápat a odhadovat bokem zmíněné "strašlivé" události, v jednu chvíli je to až příliš dlouho a nepřirozeně potlačené.
Příjemné bylo zasazení děje do historické školy Svatého Osvalda a myšlenky zakonzervovaného starého profesora, ale chyběly mi mystické prvky a nádech tajemna, které jsem si u Harrisové oblíbila. Také poetika jejích předchozích knih se v této vytratila a zůstalo jen soustředění na lidské zlo.

Durancie
13.06.2022 4 z 5

Bylo tam hodně věcí, které se mi zdály nevysvětlené. Až později jsem zjistila, že se jedná o druhý díl, a navíc má být ještě třetí.
Prostředí chlapecké školy mám ráda a kniha mě okamžitě vtáhla do děje. Profesor latiny mi byl sympatický i se svou nechutí k novotám. V knize je mnoho nečekaných zvratů, tedy při čtení stále musíte udržovat pozornost. Jinak se může stát, že něco důležitého přehlédnete. Tyto mozkocviky mě bavily. S knihou jsem spokojená a jdu shánět předchozí díl.

petrarka72
01.06.2022 5 z 5

Těšila jsem se - kdysi mě uchvátilo Ostružinové víno i Pět dílků pomeranče, užila jsem si hororové Spi, bledá sestřičko a rozsekali mě Gentlemani a hráči (přeslazená Čokoláda zaujala jako film, zejména kvůli obsazení, literární verzi jsem oželela). Jiná třída mi dala přesně to, co jsem čekala: dobře odvyprávěný příběh z chlapecké školy s thrillerovou příchutí, s nejednoznačnými postavami a jejich výraznými hlasy a několika téměř šokujícími zvraty. Autorka se mi zdá smířlivější než dříve, ale co už - nikdo z nás nemládne - a trocha nostalgie pozorovaná smějícím se trpaslíkem neuškodí...

markej
28.05.2022 4 z 5

Spletitý příběh z elitní chlapecké školy, který se odehrává ve dvou časových rovinách (v roce 2005 a 1981) a řeší téma privilegovanosti, homosexuality, bigotní víry, šikany a odvahy postavit se nespravedlnosti, manipulaci a lži.
Román doporučuju, ale musíte číst pozorně, protože je zalidněn spoustou postav, a i když já s tímhle obvykle problémy nemám, občas jsem musela přemýšlet, kdo že se to na scéně vlastně objevil a jakou má minulost. Bohužel moc nepomáhá, že některé postavy se jmenují trochu podobně - vystupuje zde Straitley, Strange, Spikely, Scoones, postavy mají i různé přezdívky - Myšák a Krysák, je tu Harry i Harrington.
Autorka nicméně psát umí (napsala román Čokoláda, velmi úspěšně zfilmovaný), takže nějakou její další knihu chci ještě určitě vyzkoušet.
Hodnocení: 4 ⭐ z 5 ⭐

iva2423
17.05.2022 3 z 5

Občas se v textu ztrácím a musím to číst větu znovu, protože mi to nedává smysl.

katasokolov
16.05.2022 3 z 5

Pomalu a rozvláčně vyprávěný román z prostředí prestižní anglické chlapecké školy.
Střídání dvou pohledů a časových rovin je uchopeno velmi zdařile. Půjdu proti proudu a troufne si říci, že se mi více líbily části zaměřené na profesora. Líbil se mi poetický jazyk spojený s latinou a zastaralými zásadami a tradicemi, které už v dnešním světě nemají své místo. Autorce musím vzdát hold zejména za zvrat za polovinou knihy týkající se autora deníkových záznamů. Joanne, tak tady jsi mě tedy dostala. Ke konci knihy se dočkáme ještě několika twistů, ale žádný nebude mít takový efekt jako tento.

V knize se nám snoubí hned několik námětů - modernizace školství, homofobie, sexuální obtěžování, psychické problémy, násilí ústící ve zločinecké chování, křivá obvinění, náboženský fanatismus, rodinné strasti, přátelství, první lásky, křivdy minulosti zasahující do nynějšího života, sociální otázky, politická korektnost, gender, vydírání a mnohé další.


Jediné, co mohu vytknout je někdy až příliš pomalu plynoucí děj a konec příběhu. Na světě té spravedlnosti moc nenajdeme, a proto ji osobně hledám alespoň v tom knižním, proto bylo pro mě osobně finále knihy zklamáním.

Co ale musím naopak vyzdvihnout je popis školního prostředí a ty koleje jako by vypadly z Harryho Pottera :).

Autorčinu tvorbu jsem ještě nikdy neokusila, naopak jsem ale viděla zpracování jejího románu Čokoláda s Johnnym Deppem a velká pecka, mám teď i chuť si film pustit znovu. No a když už jsme u filmových zpracování, tak si umím rozhodně na filmovém plátně představit i tuto knihu.

LenkaMacak
12.05.2022 5 z 5

Výborná kniha! Poměrně rychle jsem se začetla a děj krásné ubíhal. Líbilo se mi střídání kapitol a to, jak se na konci vše propojilo.

Sirael23
12.05.2022

Tentokrát mě J. Harris neuchvátila. Ač její knihy miluji a cením si jich ve své knihovně, tady by bylo potřeba mnoho textu vyškrtat a nechat jen to podstatné. Dějové zvraty byly dobré jako vždy, ale té omáčky okolo... Knihu zachraňuje skvělá atmosféra svatého Osvalda. Umíš to lépe, Joanne.

DK197
26.04.2022 4 z 5

KNIHA: Takhle knížka pro mě byla nečekaným milým překvapením. Drsný tíživý příběh o osudech několika lidí vyprávěný jedním učitelem, jedním žákem. Čtivé a přijatelně dlouhé kapitoly. Otevřete tento příběh sami a zapátrejte v historii gymnázia... Bude to jízda. Za mě ano. Hvězda dolů jen za to, že bych to možná malinko proškrtala a vyprávěč učitel latiny byl méně čtivý, než žák. Ale vážně doporučuji.