Jiná rasa

Jiná rasa https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154250/jina-rasa-154250.jpg 4 29 5

Jack Holloway je vlk samotář. Stovky mil od lokálního ústředí ZaraCorpu, 178 světelných let od centrály korporace na Zemi, vystupuje jako nezávislý dodavatel. Co se týká jeho minulosti, kostlivci jsou dobře skryti ve skříni. Při náhodném zřícení útesu, ke kterému dojde při zkušebním odstřelování, Jack objeví sloj vzácných drahokamů, na niž si nárokuje právo, zatímco ZaraCorp ruší jeho dodavatelskou smlouvu, protože způsobil zhroucení útesu. Jack se náhle dostává do středu zájmu a nutí ZaraCorp, aby přiznal jeho podíl a uznal ho jako partnera… … a ZaraCorp se nezastaví před ničím, aby ložisko vytěžil.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi

Vydáno: , Classic
Originální název:

Fuzzy Nation , 2011


více info...

Přidat komentář

Metla
20.10.2020 4 z 5

"Avatar light". Zase jednou lidská dobyvačnost a hamižnost dělá bordel tvorům na jiné planetě, ovšem na rozdíl od Cameronova velkofilmu se zde problémy neřeší monumentálními bitevními scénami, nýbrž se civilizovaně přesouvají do soudní síně. Čtenář bude svědkem několika akčních i násilných událostí, převážně se však válčí slovy, za munici slouží pádné argumenty, různé podrazy a hlavně důkazy. Odhodlaní lidé versus mocná těžební společnost, výsledek je předem jasný.
Možná to nezní jako zábava... jenže je. Scalzi má dar vytvářet sympatické postavy se svižnými, vtipnými dialogy, což se zkrátka skvěle čte. Jack Holloway je správný hajzlík, věčný oportunista a osina v zadku téměř pro každého. A taky má Karla, nepředpisového odpalovače náloží. Když se navíc (hned ze startu) objeví ONI, byla jsem beznadějně lapena. Vlastním jednu z jejich příbuzných. Svým ksichtíkem umí dát zřetelně najevo pocity ohledně tvorů kolem ní: pohrdání, nespokojenost, netrpělivost druhu "naval žrádlo!", smrtící zuřivost při čištění uší a snaze nacpat do ní odčervovací prostředek. Víc emocí neprojevuje. Zvláštní, máme ji moc rádi - úplně stejně jako Karlovu příbuznou a ta je přitom podstatně přátelštější, lásku oplácí.
Scalzi neodbíhá ke zbytečnostem (jako já), nesetkáme se u něj s popisností (občas by se chtělo říct bohužel, některým místům by detaily prospěly), u jeho příběhů si mozek příjemně odpočine.
Ano, "Jiná rasa" je jednoduchá kniha, dokonce přímo naivní, přetékající idealismem. Ano, v závěru se mi bulvy zase jednou v důlcích kroutily směrem vzhůru, doprovázeny rezignovanými povzdechy. Ano, i tak hodnotím vysoko, protože jsem se bavila. Protože chytrák Jack s nevymáchanou hubou. Protože Karl. Protože kočkoidi! 80%
Kéž by se tohoto autora zhostilo jiné vydavatelství; překlad sice tentokrát není špatný (až na pár trapných minel jako např. zaměnit letovou výšku 1000 metrů za 1000 kilometrů), nicméně vzhled knížky je otřesný jako vždy (na obálce nesouvisející obrázek s velehnusnou grafickou úpravou) a slova na řádcích se často slévají.

protokol
03.02.2020 4 z 5

skvele som sa bavil aj keď tam bolo dost vela pravnických kecú bolo to celkom fajn taký oddich


orson
16.07.2018 4 z 5

Ideální pohodová scifárna na dovolenou - milá, čtivá, oddechová.

trudoš
13.07.2016 5 z 5

Nenáročná humoristická sci-fi, kterou si oblíbí všichni milovníci koček. Proč? Protože kočky jsou lepší.
Podobně jako Agent hvězd připomíná i Jiná rasa mainstreamový román zasazený do futuristických kulis. On taky boj s nadnárodní korporací a úředním šimlem je vždycky vděčné téma a je fuk, do kterého žánru jej přenesete. Vznikla tak jednoduchá komedie o blízkém setkání třetího druhu, jejímž plusem i mínusem je nepřekvapivý vývoj událostí. Oceňuji však, že přes průhlednost děje se autor dokázal vyhnout několika očekávaným klišé, která se doslova nabízela k zneužití.
Odlehčený styl Johna Scalziho je jinak opět zárukou vynikající zábavy. Už jen samotné dialogy stojí za to, přitom ty jsou pouhým kořením eskalujících problémů při střetu dvou rozdílných kultur. Škoda jen celkově naivistického vyznění, na druhou stranu nějaký existencionálně depresivní podtext by to rozhodně nevylepšil. Prostě pohodové čtivo, při jehož listování utíká čas jako voda, ale víc než relaxaci se od něj žádat nedá.

croise
02.05.2014 5 z 5

knihy Johna Scalzi se moc dobře čtou. Sice jsem se dlouho přemlouvala, než jsem ji vzala do rukou, ale zhltla jsem ji velmi rychle. Jack Holloway je sympaťák a vždy je o krok napřed. A hlavně je uvěřitelný - nemyslí jen na druhé, ale i na sebe :)

Autorovy další knížky

John Scalzi
americká, 1969
2010  86%Válka starého muže
2011  75%Poslední kolonie
2010  76%Brigády duchů
2011  64%Příběh Zoe
2014  69%Rozkol

Kniha Jiná rasa je v

Přečtených36x
Doporučených1x
Knihotéce34x
Chystám se číst11x
Chci si koupit6x