Jiná Británie

Jiná Británie https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378229/bmid_jina-britanie-YK8-378229.jpg 4 61 23

Dnešní Velká Británie se v mnohém liší od našich idealistických představ ovlivněných postavou Sherlocka Holmese nebo Čapkovými Anglickými listy. Země se před očima jejích obyvatel mění a hledá novou identitu. Málokdo se dnešnímu Spojenému království dostal tak pod kůži jako zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek. Jeho postřehy shrnuje kniha Jiná Británie. Autor věnuje pozornost ikonám britského společenského života – královské rodině, tenisovému turnaji ve Wimbledonu nebo fotbalovým fanouškům – a se stejným zaujetím zkoumá ty stránky britské reality, které obvykle zůstávají stranou pozornosti: školství, sociální rozvrstvení, rasové otázky. Zájemci o aktuální politické otázky dostanou podrobné informace ze zákulisí brexitu nebo složitých vztahů mezi Anglií, Skotskem a Severním Irskem. Závěr knihy tvoří kapitoly z historie česko-britských vztahů zejména za druhé světové války, stačí připomenout jména Jozefa Gabčíka s Janem Kubišem nebo Sira Nicholase Wintona.... celý text

Přidat komentář

Recidivista
17.11.2022 4 z 5

Nikdy by som neveril, že sa to raz stane, ale počas tohtoročného suchého, horúceho leta som sa niekoľkokrát pristihol pri tom, ako s láskou spomínam na rok prežitý v upršanej Británii. Chčilo tam tak často, že sa mi mimovoľne začala v mysli vynárať tvár starého pána Komárka.

Knihu Jiřího Hošeka som si obstaral ešte dávnejšie, no od medializovaného škandálu som stratil chuť si ju prečítať. A bola to chyba, pretože kniha je to zaujímavá a ja som si skrz tento súbor krátkych reportáži trochu zaspomínal na anglické tradície a mentalitu tamojších ľudí. Väčšina kapitol pojednáva o politických a spoločenských otázkach, čo je trochu na škodu, lebo zaujímavých tém, ktoré sa ponúkali bolo mnoho (média, hudba, gastronómia, ...). Ten kto sleduje dianie vo svete a má všeobecný prehľad sa veľa nového v knihe nedozvie, ale vďaka respondentom, ktorých autor oslovil, má to podanie osobnejší charakter.

Kniha je doplnená veľkým množstvom celostranových fotografií, avšak porozhadzovaných bez ladu a skladu, bez popisu, čo alebo kto sa na nich nachádza a dokonca občas bez zjavného súvisu s okolitým textom. Takže vo výsledku sa obrazová stránka knihy u mňa minula účinkom.

7/10

Chajda69
21.07.2022 5 z 5

Miluji Británii a anglickou kulturu, zamlouvá se mi tamní politický systém, britský nadhled, jistá nenucenost v eleganci a gentelmanství, Premier League i architektura anglických měst (v jiné části Británie než v Anglii jsem nebyl).

V Jiné Británii jsem viděl stylem, dobou, událostmi a vývojem ovlivněné volné pokračování Anglických listů. Tedy, ač obdivuji Hoškovu práci, ne že bych ho chtěl srovnávat s Čapkem, ale struktura knihy byla podobná, Čapkovy kresby vystřídaly Hoškovy fotografie a témata pro mě byla, až na jednu nebo dvě výjimky, velmi zajímavá.

Práce zahraničního zpravodaje čehokoli není žádný med, jak jsem zjistil z knih Martina Řezníčka, jany Ciglerové, Tomáše Etzlera nebo Jakuba Szántó, a v Jiné Británii mi tenhle pohled, nebo alespoň zmínky o day-to-day business zahraničního zpravodaje trochu chyběly. Nic to ale nemění na tom, že jsem si čtení užil, bavilo mě a už se těším, až se do Británie zase podívám.


Pítrs85
04.05.2022 4 z 5

Pro mě, jako pro letitého Britofila, bylo pořízení této knížky od zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu Jiřího Hoška, který ve Velké Británii několik let působil, jasnou povinností. Ze začátku mě pan Hošek trošku naštval, protože psal převážně o Češích, resp. středoevropanech, žijících v UK. Ale já jsem se chtěl něco dozvědět hlavně o rodilých a "čistokrevných" Britech! :-) Knížka je ale naštěstí natolik rozmanitá, že se v ní píše jak o české grafičce, co navrhla obal na album kapely Coldplay, tak o britských návrhářích tradičních obleků nebo bot. Zkrátka spousta mikropříběhů, kteří utvářejí dnešní tvář této ostrovní země. Jako červená niť se celou knihou táhne událost, která se v celé Británii (potažmo v celé Evropě, resp. po celém světě) řeší nejvíc- ano, Brexit. Každopádně velký dík Jiřímu Hoškovi, že nás, obdivovatele Spojeného království (a Irska) nechal nahlédnout, jak to v této krásné zemi funguje. Jiná Británie je to nejlepší pozvání k tomu Británii navštívit.

Standa24
19.11.2021 4 z 5

Poutavá kniha, která osloví nejenom ty, kdo se zajímají o Británii a její kulturu. J. Hošek čerpá ze svých zkušeností zahraničního reportéra ČRo, nezahlcuje čtenáře jmény, fakty a letopočty, ale přináší originální pohled na Británii inspirovaný rozhlasovými fejetony.

purie
16.10.2021 4 z 5

Že J.H. tuto knihu vydal není díky jeho dlouholetému působení a zájmu o U.K. překvapením. Napsal ji, myslím, pečlivě, poctivě, s "láskou", až britsky konzervativně, s nepochybně bohatou zkušeností. Jeho texty pak vkusně ladí s fotografiemi Bety Bajgart.

Pokud bych měl knize něco vytknout, přijde mi, že se J.H. nepodařilo úplně oprostit od určitého novinářského reportážního klišé a knize by slušela větší snaha o objektivní, "nový", méně konzervativní, kritičtější pohled "pod pokličku". Chvály, opěvování a připomínek "příkladnosti" U.K. je v ní naopak poměrně hodně. Pro čtenáře průměrně znalého U.K. není příliš objevná, a některá témata (např. brexit nebo Royal Family) už (pravda, 3roky od vydání) poměrně zestárla.
Jistě ale může dobře fungovat zrovna v dnešní době, kdy je složitější cestovat, i jako autentické a kdykoli dostupné "otevřené okno" do U.K.
A to rozhodně není málo.

LEGACY
13.09.2021 4 z 5

Jirka Hošek je zkrátka odborník na slovo vzatý a moje krevní skupina. Byť je fanoušek kohoutů, kteří nikdy nic nevyhráli (a nikdy patrně nevyhrají) má pro globální politiku jednak cit, ale hlavně zkušenosti. Je to člověk z praxe, který rád čte v kontextu díla a myslím, že jeho zcestovalost nám pomáhá představit si v čem nad Británií zaostáváme, ale i v čem nad ní máme navrch. Protože Británie, to není jenom bezchybné pozlátko, je to také země, která má svoje skeletons in the closet.

Aileena
15.07.2021 5 z 5

Pro mě naprosto skvělá kniha. Už dlouho chci jet do Anglie a ještě víc do Skotska, což je už přes rok sci-fi (kdo má dovolenou na deset dní karantény a 220 zbytečných liber na místní testy) :-(
Tahle knížka pro mě byla živým vyprávěním z různých koutů a různých odvětví místního života. Občas značně poučná a hlavně zábavná.
Jediné, co mi výrazněji chybělo byl alespoň základní popisek (např. místa, jména) na úžasných fotografiích. Každopádně mohu všem zájemcům o britské ostrovy vřele doporučit, když už nemůžeme vyrazit, (kdo by to ještě před dvěma lety řekl!?! Doba jak za totáče...) je tahle knížka příjemným ukrácením chvíle, než se to podaří.

Hugoline
24.03.2021 5 z 5

Mnoho zajímavých příběhů z Velké Británie. Přiznám se, že jsem se i dvou příběhů rozbrečela (což u takovéto knihy nečekáte). Kniha je plná zajímavostí pohledem člověka, který několik let v zemi žil. Mnoho kapitol přispívá k pochopení aktuálního dění ve Velké Británii, kapitola o školství je inspirativní pro naše školství.

adales
01.03.2021 4 z 5

Příjemná kniha. Zajímavé informace z běžného života v Británii, které se normálně jinak těžko dozvíte. Občas zajímavé porovnání s životem v Čechách (školství, zdravotnictví, apod.).

Wara
14.02.2021 4 z 5

Pana Hoška mám rád, líbí se mi jeho vášeň pro fotbal a jeho detailní náhled do dění v UK na základě několikaletého pobytu v roli zahraničního zpravodaje. Pro mě osobně velmi zajímavá sonda do dění na ostrovech z pohledu člověka který to opravdu zažil a umí zajímavě a čtivě vyvracet zažité omyly které obecně při pohledu z naší kotliny směrem k UK míváme. Z knihy je silně cítit subjektivní náhled na dění, motivovaný zřejmě především politickým smýšlením pana Hoška, mně to ale v tomhle případě vůbec nevadilo, kniha si ostatně nedělá ambice být něčím větším než popisem událostí z pohledu autora.

bara-z5649
07.06.2020 4 z 5

Tahle kniha je opravdu zajímavá, akorát mi dlouho trvalo, než jsem jí přečetla. Chtěla jsem si totiž každou informaci pořádně vychutnat a vstřebat.

powermac
19.05.2020 4 z 5

Kvituji s povděkem, že se autor vyhýbá britským klišé a nebojí se vstoupit do jámy lvové, dává s odřenýma ušima prostor na obě strany, ale vnáší i vlastní zabarvení. Sice žádná vyvážená reportážní novinařina to není (politická témata), ale v důsledku dostatečně velká porce optimismu v rezonanci událostí, které potkaly v dávné či nedávné historii Spojené království. Skvělá témata, která by stála za delší-hlubší zpracování.

Lukyn96
18.05.2020 5 z 5

Zajímavé střípky o životě ve Velké Británii. Asi nejvíce mě zaujala kapitola o školství, překvapilo mě, že Britové tak "hrotí" zameškané hodiny studentů, a to i když jsou omluvené od rodičů. Zajímavá byla například i pasáž o královské rodině a informace o plánu, co se rozpoutá po smrti královny. Důležitým tématem byl brexit. Nechybí třeba ani kapitoly o sportu či o britské historii, v níž důležitou pozici zaujímají hrdinské skutky sira Wintona. Na zajímavosti knize přidává velké množství fotografií.

tsal
12.08.2019 4 z 5

Jiná Británie je soubor esejí dotýkajících se témat současné Británie. Fanoušci fotbalu, význam královské rodiny pro Brity, vztah k válečným veteránům, současná politická scéna, vztahy Anglie se Skotskem a Severním Irskem, školství, Winbledon, kvalitně šité obleky a boty... Byť autor vyzobal jen pár užších témat, celek jako by dával výpověď o celé současné Británii, jejím duchu, tradicích a náladách. Publikaci navíc doplňují netuctové fotografie, které jen prohlubují touhu objevovat a poznávat, krásně dokreslují atmosféru. V tomto ohledu jednoznačně skvělá příprava na blížící se výlet do Británie.

Nutno ovšem podotknout, že alfou a omegou knihy je Brexit, s nímž autor jasně a nepokrytě nesouhlasí. Ať se zrovna zaměřuje na cokoliv, vždy dokáže dané téma propojit i s Brexitem a ideálně s pomocí zpovídaných (často přistěhovalců) ukázat na jeho nevýhody a na jednoznačně bezproblémové soužití multikulturní společnosti. O názorovou vyváženost se přitom vůbec nesnažil. Názorové rozpory mezi mnou a autorem vem čert, ale občas vážně až moc tlačil na pilu. Jako kdyby zrovna probírané téma bylo až druhořadé, hlavně ukázat, jak je Brexit fuj. Což je škoda, protože z témat nebylo druhořadé ani jedno.

dagmar7365
09.03.2019 4 z 5

Jiná Británie Jiřího Hoška je opravdu jiný cestopis. Velmi zajímavé čtení, které vám poskytne informace o Velké Británii, které ani mnohý turista neví nebo nemá šanci zachytit. Jedná se o reportáže z různých koutů VB o velmi rozmanitých tématech. Kniha je napsaná velmi poutavě. Při čtení jsem úplně slyšela jeho hlas :-)

anntine
01.03.2019 4 z 5

Výborná knížka o Británii. Je vidět, že autor žil dlouhou dobu v Londýně i cestoval po zbytku země. Občas jsem se nudila u některých pasáží o fotbalu nebo válečných veteránech, jinak byla ale témata většinou zajímavá.

marabart
30.01.2019 5 z 5

Pan Hošek rozumí nejen fotbalu, nýbrž i Velké Británii. Velmi zajímavá kniha představuje moderní Británii, která má přes řadu změn stále tutéž vlastnost. V mnoha věcech nezbývá než ji obdivovat.

january
25.01.2019 5 z 5

Poutavější, dojemnější a lépe napsané než leckterý román. Zejména oceňuji, že mě autor nejen že seznámil se spoustou událostí a situací, ale nahlodal ve mě zvědavost se dozvědět ještě víc a po dočtení kapitol si dohledávat další informace, fotky či videa.

Verkavcelka
18.01.2019 5 z 5

Rozhodně si tuto knihu přečtěte. Obohatíte se o velmi zajímavé informace, které se z běžných článků nedovíte.

swon
07.01.2019 5 z 5

Jsem nadsena a vsem milovnikum/zajemcum/nadsencum vseho britskeho vrele doporucuji. Velmi rychle poznate, ze neni vsechno zlato, co se trpyti. A hlavne zjistite, ze idylka anglickeho venkova nekde v Surrey je soucasne realite na hony vzdalena.
Psano svizne, reportaznim stylem bez rozvleklych uvah. Nemam, co bych vytknula. A kdo cetl Karla Kyncla, nebude rovnez zklaman.

Štítky knihy

Velká Británie

Autorovy další knížky

Jiří Hošek
česká, 1976
2018  85%Jiná Británie
2011  87%Německo v přímém přenosu: naši sousedé včera a dnes

Kniha Jiná Británie je v

Právě čtených3x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených4x
Knihotéce25x
Chystám se číst52x
Chci si koupit16x