Rhett Butler

Rhett Butler https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14997/bmid_rhett-butler-fEF-14997.jpg 3 43 8

Jih proti Severu série

< 5. díl >

Dlouho očekávaný román Rhett Butler vychází z díla Margaret Mitchellové. Vznikal dvanáct let a představuje významnou událost pro miliony čtenářů Jihu proti Severu, jehož nadčasový příběh rozšiřuje a doplňuje. Donald McCaig zde mistrovsky zobrazuje život a dobu tajemného Rhetta Butlera. Na počátku románu je Rhett svobodomyslný chlapec, který miluje močály a slapy v Low Country v Karolíně. Jeho nesmiřitelný otec však touží vše a všechny ovládat, což vede k nesmírné tragédii. Rhettovýma očima čtenář může vnímat i další postavy: dceru dozorčího Belle Watlingovou, Rhettovu odvážnou a rozhodnou sestru Rosemary, syna osvobozeného otroka Tunise Bonneaua, Rhettovy kamarády z dětství, kteří mu rozuměli lépe než kdo jiný, a v neposlední řadě Jacka Ravanela, lamače ženských srdcí. Je tu samozřejmě také Scarlett. Katie Scarlett O´Harová je tvrdohlavá a vášnivá žena, jejíž život je propojen s Rhettovým. Je mu podobná více, než by přiznala, a miluje ho silněji, než kdy pochopí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Rhett Butler's People , 2007


více info...

Přidat komentář

haki34
05.04.2022 3 z 5

hmmmm...knihobudková...Scarlett O´Harová byla hrdinka mého dětství/puberty..tak jsem zkusila pohled z druhé strany - od Rhetta...a dostalo s emi takové méně povedené "fan-fiction" jak se říká..je vidět, že jde o úplně jiného autora, který postavy nevymyslel, nežil s nimi, nedýchal, jako Margaret Mitchell...
Místo knihy o Rhettovi dostaneme nesourodou spleť historek o různých postavách z původní Scarlett...sám Rhett je vykreslen jako někdo, kdo se stal charismatickým dobrodruhem tak trochu omylem. Hodně citlivý, hodně nešťastný, jeho láska ke Scarlett byla vycucaná z prstu...Scarlett - kdybych četla jenom tuhle jednu knihu , tak ji mám za totální slepici bez mozku, citu, a bez charisma. Autor zřejmě fandil Melanii, protože ji se mu povedlo proti originálu trochu víc "polidštit" - byla méně formální, více civilná, více projevovala své city, minimálně v dopisech Rosemary, byla dokonce i vášnivá...Hodně se pověnoval Belle Wattlingové, což celkem potěšilo, ale kdyby její příběh vynechal, vůbec by mi to nevadilo ;)
no..dočetla jsem, abych přečetla vše, co se série dotýká..ale tak nějak cítím, že s původním příběhem to už nesouvisí..jako by se jednalo o úplně jiné postavy se stejnými jmény...autorovi se vůbec nepovedlo zachytit tu původní atmosféru...navíc, nevím jestli překladem, ale bylo hodně kostrbatostí a skoků, a perel typu : když Scarlett rozmlouvala s Rhettem o své svatbě, bavili se o tetách a "proč jim neudělat radost tím, že je nepozveme ?" tak chtěli udělat radost, nebo ne ?? je mi jasné, že je chtěli nakrknout..nebo respektive - nedat jim příležitost mít o čem klevetit ....
v záporech se někdo zapletl - překladatel, nebo dokonce sám autor...
takže - fanoušci a fanynky původní série zvažte, já vracím do knihobudky...l

madem
13.10.2021 3 z 5

Knížka není vhodná pro milovníky Jihu proti Severu. Pokud na román MM zapomenete a Rhetta budete vnímat zcela nezávisle, lze si jej docela užít.


Nikolaoss
14.05.2016 4 z 5

V průběhu čtení mi došlo, že kniha Rhett Buttler se nesmí srovnávat s předchozím dílem paní Mitchelové Jih proti Severu. Pohled pana autora je natolik odlišný, že by srovnávání ubíralo dílu na kvalitě a to si rozhodně nezaslouží. Je proto lepší brát ho jako samostatnou knihu a na původní dílo zapomenout. Pak je možné vychutnat si příběh o Rhettovi bez zklamání. Popis válečných časů na Jihu byl zajímavý a líbilo se mi, že jsem se dozvěděla více o postavách jako je Belle Wattlingová nebo Rosemary Buttlerová.

elizabeth_ba
04.02.2015 2 z 5

Tak já jsem skalní fanoušek knihy Jih proti Severu, a přesto jsem nebyla s tímto románem vůbec spokojená. Ono teda ani pokračování Scarlett už nebylo ono, ale přece jen se paní Ripleyová dokázala více přiblížit původní knize. Moje nechuť může být způsobena i tím, že už v té jsem měla raději Ashleyho (sic) a tady mě navíc děsně iritovaly některé vysvětlivky Melaniiných myšlenkových pochodů (Melanii jsem samozřejmě měla taky raději než Scarlet, i když povahově mám sama blíže spíše k ní než k Melly). O nějakých myšlenkových pochodech Rheta, jak už píši spolukomentátorky, jsme se toho moc nedozvěděly ani nedozvěděli...

JeKa
04.01.2015 3 z 5

Tak tahle kniha mě moc nenadchla. Neustále jsem se musela přemlouvat, abych četla dál a pasáže, které pozměňovaly již napsané v Jihu proti Severu mi doslova zvedaly mandle. Nejvíc mě ale štvalo, že Rhett a Scarlett byli v tomto podání takoví nemastní, neslaní, že jsem jim snad ani nedokázala fandit... tři hvězdičky nakonec dávám za pečlivé zobrazení Jihu a trochu i za snahu.... Pokračování sérií Scarlett se podle mě povedlo líp, i když i to má některé mouchy. Jih proti Severu pro mě prostě zůstane jen jeden.

lusila
25.06.2013 1 z 5

Táto kniha ma sklamala.

danyda
09.11.2011 1 z 5

Od knížky jsem čekala víc. Byla pro mě dosti nudná.

Brabikate
30.11.-0001 2 z 5

Jih proti Severu je úžasný román. Ale román Rhett Butler doporučuji jen opravdovým skalním fanouškům, kterým stačí, že se jedná o postavy z původního románu. Příběh je dobrý, ale nikterak strhující. Navíc mám pocit, že po přečtení téhle knihy přesně nerozumím tomu, proč Rhett miloval zrovna Scarlett. Co se mu na ní tak líbilo? Proč bez ní nedokázal žít? Ten jejich milostný vztah je tu vylíčen dosti nevěrohodně a myslím, že je to z toho důvodu, že McCaig se do svého hlavního hrdiny nedovedl dostatečně vcítit.
Jsou tu rozepsány osudy postav, které jsou v původním románu jen náznakově zmíněny či úplně vymyšleny, což je zajímavé, ale o to méně je tu o samotném Rhettovi. Čekala jsem, že se dozvíme, co se mu honilo hlavou v těch a těch chvílích, že se dozvíme, kde pobýval, když na takovou dobu zmizel od Scarlett. To se ale nekoná.

Ale ještě jedna záporná věc: český překlad. V málokteré knize jsem narazila na tak velkých počet chyb - a to jen co se týče české gramatiky, správnost překladu jsem samozřejmě nezkoumala. V knize tedy objevíte věty typu: "Oblaka prachu se vznesly." Velmi časté jsou i chyby v přímé řeči.
Přesto je to ale další přiblížení osudů hlavních postav, což pro fanoušky vždycky představuje pár bodů k dobru.

Štítky knihy

New Orleans Jižní Karolína pohled jiné postavy na původní příběh Georgie, Georgia (USA)

Autorovy další knížky

Donald McCaig
americká, 1940 - 2018
2009  58%Rhett Butler
2015  52%Život Ruth

Kniha Rhett Butler je v

Přečtených64x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce73x
Chystám se číst11x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x