Jídlo není nepřítel

Jídlo není nepřítel https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449135/bmid_jidlo-neni-nepritel-pOM-449135.jpg 4 16 3

Anorexie jako závažná porucha příjmu potravy je alarmujícím fenoménem dnešní doby, který si občas vybírá oběti na životě. Autorka knihy, novinářka Michala Jendruchová, která si sama peklem anorexie prošla, čtenářům předkládá autentické výpovědi lidí, kteří bojují s poruchou příjmu potravy, i vyjádření jejich blízkých. Vše doplňuje pohled psycholožky se specializací na PPP. Rádi bychom, aby tato kniha přinesla nemocným naději, že i z jejich situace existuje cesta ven. Zároveň může pomoci rodinám a blízkým pochopit postižené, jejich chování a myšlení -- ukáže, čeho se raději vyvarovat při komunikaci s nimi, na co naopak upozornit, čeho si všímat a tím jim třeba nakonec zachránit život.... celý text

Přidat komentář

Uma
18.07.2023 3 z 5

Čekala jsem od knihy více.. Některé příběhy lidí se strašně těžce čtou..

cori
06.02.2021 3 z 5

Autorka, která sama bojuje s anorexií, sepsala vyprávění 12 stejně nemocných žen (věk od 18 do 48 let) a jednoho muže, v nichž se svěřují se svým bojem s touto zákeřnou nemocí. Své pocity sdělují i dvě maminky nemocných, manžel a starší sestra, neboť anorexie má dopad na život celé rodiny. Každý příběh komentuje psycholožka a psychoterapeutka Eliška Nehybková.
Knihu doporučuji všem, jejichž blízcí mají problémy s PPP, a nevědí, jak jim pomoci a jak se cítí.


_Brunetka_
04.01.2021 4 z 5

Maximálně důležitá a hodnotná kniha, kterou by si měl přečíst každý bez ohledu na věk nebo pohlaví. Ani na minutu se tu nebudete nudit navzdory tomu, že kniha neobsahuje skoro žádnou přímou řeč, je napsána totiž velmi záživným, poutavým a strhujícím stylem psaní. Moc se mi líbí celé zpracování, kde se nevrhnete hned do samotných příběhů, ale máte tu několik objasňujících prvků – předmluvu, důvod vzniku knihy,… - a na konci doslov. Skvělá je ale i práce s jednotlivými příběhy, kde za každým z nich následuje pět otázek pro člověka, který si nemocí prošel a následný rozbor psycholožky, což je opravdu výborný tah. Ale skutečný důvod toho, proč si tuhle KNIHU musíte přečíst? Jsou tu sice důležitá témata jako bulimie a anorexie, ale to není zdaleka to jediné, i když to s tím úzce souvisí. Důležité je taky, co nám říká o nás jako lidech – opravdu jsme schopní ubližovat druhým ošklivými slovy, aniž bychom přemýšleli nad následky a tím, jak moc si je někteří z nás berou k srdci? Jak vůbec můžeme soudit někoho na základě něčeho tak povrchního, jako je jeho vzhled? Kdo řekl, že hubená = krásná a tlustá = ošklivá? Komu přísluší tohle soudit? Je tu taky nádherná ukázka toho, že tyto nemoci nepramení jen ze zlých slov nebo touhy vypadat jako model/ka, ale z už tak dost podlomeného sebevědomí, špatných rodinných vztahů, stresu,… Rozhodně to taky není otázka jen náctiletých slečen, ale všech – žen i mužů bez ohledu na věk. Nesmíme zapomínat ani na to, že ve většině případů to s nemocnými nedopadá dobře... Stojí ta nemoc ve výsledku za to? Není nutno říkat, že je tu velká dávka úžasných myšlenek a emocí. Nevím, jak vás víc nakopnout ke čtení – věřte mi ale, že kniha vám pomůže pochopit řadu věcí.