Jídlo a pití v pravěku a ve středověku

Jídlo a pití v pravěku a ve středověku https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261556/bmid_jidlo-a-piti-v-praveku-a-ve-stredov-261556.jpg 4 41 12

Od vzniku pračlověka uplynulo několik milionů let, od vzniku zemědělství asi deset tisíc let. Velmi dlouhé období sběračství a lovu na jedné straně a období záměrné výroby potravin na straně druhé mají svá specifika a rozdílné druhy a množství pramenů. Specializace na archeologii a historii sama o sobě není dostačující, autorka pracovala také s materiálem paleobotanických, osteologickým, ale i etnografickým, přičemž i v tomto směru byla v pracovním styku s předními světovými odborníky. Tato kniha je už její čtvrtou o dějinách výživy a dovršuje cyklus poznání výživy a vaření od počátku lidstva do období národního obrození. Je věnována období nejdelšímu a na odbornost a rozsah speciálních znalostí nejnáročnějšímu. Kniha vychází již ve třetím vydání... celý text

Přidat komentář

Kuža007
27.06.2022 5 z 5

Velice zajímavá odborná práce Magdaleny Beranové na téma Jídla a pití, a stravy celkově, v pravěku, starověku a středověku. Tato její neortodoxní kniha nabízí jak dějiny asi všech základních potravin pro přežití člověka v jakékoli historickém údobí, tak popisuje i způsoby zpracování jednotlivých typů základních potravin a jejich zušlechtění v potravu výživově bohatší. A nakonec upozorňuje i na jednotlivé tradice a postupy servírování a jedení v pravěku a středověku. Skvostná a poučná kniha,, který nikdy nezklame.

Hanka_Bohmova
31.03.2021 4 z 5

Plynutí textu bych popsala jako telegrafické a pokud by měla kniha existovat v audio-podobě, nechtěla bych být jejím interpretem. Souhlasím s názorem některých komentujících, že autorka nemá zrovna dar slova a je to škoda, mohlo vzniknout dílo na úplně jiné úrovni.
Informačně mi kniha vyhovovala, i rozdělení po jednotlivých skupinách potravin je uspořádání, které mým účelům posloužilo dobře. Zajímala jsem se především o pravěk (odkdy u nás byla která poživatina dostupná a jak připravovaná) a předem počítala s tím, že poznání je v této oblasti spíš omezené, doplněné mnohdy z etnografických analogií.


roman9739
08.01.2020 4 z 5

Kniha je to výborná, obsáhlá, skvěle napsaná, mnohdy zbytečně stručná, ale plná překvapivých informací a receptů. Těším se na vyzkoušení několika opsaných receptů ze závěru knihy.

Amneris
11.12.2019 5 z 5

Velmi obsáhlá kniha o přípravě a vaření jídla v pravěku a ve středověku. Knihu jsem četla díky studiu historie z důvodu semestrální práce a čtení mě velmi bavilo. Velmi mě potěšily i recepty, které autorka uvedla. Některé z nich byly více než zajímavé.

mosem
29.12.2018 4 z 5

Jídlo je nezbytnou součástí našeho života, pro většinu z nás součástí velmi příjemnou. Věnovat se mu je proto poměrně atraktivní. Napsat knihu o problematice jídla a vaření, ale také s tím spojených oblastí přípravy jídla, úpravy surovin nebo stolování, není vůbec snadné. A pokud si uvědomíme, že kniha zahrnuje velmi dlouhé časové období dějin, je to úkol velmi obtížný, který nutně musí vést v mnoha oblastech ke zkratkovitosti a zjednodušení popisu.
Tato kniha je nesporně velmi čtivá a čtenáře, který není profesionálním archeologem, historikem a nebo etnografem ji může přečíst jako jistou zajímavost, nebo může tvořit kostru na kterou bude řadu dalších informací nabalovat z literatury, jejíž bohatý přehled je součástí knihy.
Velmi lákavou součástí knihy je její závěrečná část, která je tvořena ukázkou historických receptů. Mnohé z nich stojí za vyzkoušení. Snad jen část "pravěká inspirace v kuchyni" mne trošku zklamala, protože přes název kapitoly mají jednotlivé recepty snahu se tvářit jako historicky (kde bych je v uvedené podobě přijal), přičemž i autorce samotné musí být zřejmé, že zřejmě nikdy nebudou realizovány (... prase vykuchej a dej ho do rozpálené jámy, .... berana vykuchej, ale nestahuj. Omaž ho i s kůží dobře hlínou a dej ho péct do podzemní pece...). Proto v hodnocení čtyři hvězdičky.

Samery
19.12.2018 5 z 5

Velmi mě tato kniha zaujala. Nejvíce mě asi překvapil pravěk. Kniha určitě stojí za přečtení. Určitě bych si nějaké to jídlo vyzkoušela...

Dandulka
31.10.2018 5 z 5

Parádní počteníčko. Mne osobně velmi zaujala středověká kuchařka v příloze. Jen by mne zajímalo, jak přišla autorka na kuchařku z pravěku.....?

Vlk.kh
29.12.2017 4 z 5

Po odborné stránce asi to nejlepší, co jsem zatím na danou tématiku četl. Ovšem musím se přiklonit k některým zde psaným názorům ohledně formy. Opravdu se to nečte snadno, ale stojí to za to.

Dorrinka
22.11.2017 3 z 5

Kniha se mi v podstatě líbila, ale myslím, že kdo není kovaný v kuchařském umění a o tematiku se jinak nezajímá, může být trochu zmaten a zapadnou mu v lavině detailů důležité informace. Trochu mne mrzelo, že není kniha rozdělená podle historických epoch, protože si myslím, že by více vyniklo téma vývoje, více by šlo srovnávat se současným stavem atd. Spousta informací je tu obohacujících a nikde jinde jsem na ně zatím nenarazila, ale je potřeba se k nim pracně prokousat.

zapina
10.11.2016 4 z 5

Je psaná trošku jiným stylem než většina knih. Někomu to může přijít náročné, ale mě se četla dobře a pro mě tento styl měl smysl. Kdyby to nebylo jinak napsané byl by v tom chaos. Kniha je velmi zajímavá a bohatá na spoustu informací.

GreenMagritte
03.04.2016 3 z 5

Ač je kniha obsahově bohatá, není podle mého názoru úplně dobře členěná a smysl textu zaniká v navršeném množství neucelených informací. Často odskakuje tu k pravěku tu ke středověku, některé záležitosti akcentuje až příliš moc (rekonstrukce pečení pravěkého chleba) a některé vůbec (rekonstrukce středověkého jídla). Právě poslední věc knize dost ubírá, protože na jednu stranu chce prakticky demonstrovat podobu jídla našich předků, ovšem nedělá to důsledně. Kniha je ryze teoretická, a ač v závěru přináší některé středověké předpisy a pravěké inspirace, ani v jednom případě se čtenář nedoví, jak asi taková středověká jídla vypadala (fotografie jsou pouze ze středověkých kronik) a jak asi mohla dnešnímu člověku chutnat, což je s ohledem na množství předpisů, škoda.

PeterSch
26.12.2015 2 z 5

Tuhle knihu sráží především styl, kterým je psána. Po odborné stránce není co vytknout, faktografie je zde dost a člověk si z toho něco odnese. Naprosto otřesná je pro mě však koncepce. Autorka skáče od faktu k faktu bez jakéhokoliv spojky, kniha byla tím pádem pro mě prakticky nečitelná. Vší té hromadě faktů chybí prvek který by z výpisků z dostupných pramenů udělal opravdu knihu. Pro mě osobně docela zklamání.