Jidášovi bratři

Jidášovi bratři https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261436/mid_jidasovi-bratri-bxn-261436.jpg 4 6 3

Na pozadí někdejší dělnické čtvrti Libně se odehrává současný příběh Jidášových bratrů. Michala, Martina a jejich otce Salema, jemuž po rozvodu dělá společnost už jenom kocour Jidáš. Salemovou životní vášní je vlastní pojetí filosofie a jeho posledním dílem divadelní hra o starořeckém Diogenovi. Kainovým komplexem poznamenaný vztah bratrů vyostří otcovo přání, aby se Michal o jeho hru jako divadelník postaral. Další linii románu představuje Salemovo pozdní milostné vzplanutí ke studentce, které hölderlinovsky říká Diotima. Ani láska stárnoucího filosofa, ani realizace jeho hry, ani vzájemný vztah bratrů se nenaplní podle očekávání. Jediné, co neúprosně postupuje, je další přeměna staré Libně v developerský sen bydlení u vody na místě zbouraných libeňských loděnic.... celý text

Přidat komentář

exlibris470
26.12.2023 4 z 5

Narozdíl od dvou předešlých recenzentů bych nepovažoval "nedotažený příběh"
nebo "méně zdařilé uzavření" za nějaké chyby. Kniha je jistě taková, jakou jí autor zamýšlel. Podle mne je to kniha výborná a skvěle napsaná.

Mátová
12.02.2019 3 z 5

Kniha by byla zajímavá, jenže příběh byl utopen v nezáživných filosofických pasážích (a to mi obvykle dobře napsané filosofické pasáže nevadí... jenže ty průměrné mě nebaví).


Sparkling
29.10.2016 3 z 5

Divím se, že není román známější - upoutala mě obálka a po prolistování i styl psaní a použitý jazyk. Zvláštní, ale nedotažený příběh. Něco se mi zdálo moc dobré, ale něco tomu chybělo (včetně nějakého zdařilejšího a výraznějšího uzavření). Přesto za přečtení stojí.