Jidáš byl Ufon...a jiné příběhy

Jidáš byl Ufon...a jiné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288101/mid_jidas-byl-ufon-a-jine-pribehy-4Dw-288101.jpg 4 32 12

Děj šestice povídek v nové knize Štěpána Kučery nás jako nějaká globální zvonková dráha proveze z podzemí chrámu Hagia Sofi a v Istanbulu do podzemí pražské Krannerovy kašny, z džungle brazilského ostrova Paqueta, přes bažiny v meandrech řeky Mississippi až do fatamorgánunosných syrských pouští, a nakonec půvabnou zkratkou zemským jádrem z Jizerských hor až do australského pohoří Stirling Range. Hlavními hrdiny Kučerových textů však nejsou jejich hrdinové, ale sám text. A tak se tu spisovatel setkává se svou postavou jako rovný s rovným, děj knihy podzemní chodbou vyúsťuje do života svého autora, fikce vítězí nad realitou v nároku na skutečnost. Pozorný čtenář dokonce najde klíč k pointě jedné povídky v jiné. To vše je okořeněno přesnou dávkou vtipu.A na své si přijdou i milovníci tajemna: úvodní langdonovský pastiš se v literárních dějinách nejspíš octne mezi texty s nejvyšší hustotou záhad na jednu stránku.Ostatně, všech sedm topoi knihy jistě na zemském povrchu vytvoří nějaký obrazec, takže stačí vzít glóbus, špendlíky a pevnou nit — a dát se do práce.... celý text

Přidat komentář

kuky921
22.03.2023 4 z 5

Pěkné příběhy s velmi hezkými ilustracemi. Některé příběhy jsou velmi podařené, některé méně, ale styl psaní pomůže.

elcapitano
07.02.2023 4 z 5

Moc se mi to líbilo, narazil jsem na tuto knihu zde na databázi mezi knihami zdarma ke stažení. Moc si nelibuji v povídkách a ani autora jsem dosud neznal. Jaké to však milé překvapení - humor, fantazie, nadsázka a přitom vždy nějak fakticky ukotvené. Asi nejvíc mne bavili ty povídky, kde byl autor provázaný s dějem - Dan Brown a Karel May především. To mi trochu připomínalo film Muž z Acapulca :) Dobré, až na autora někde narazím, rád si přečtu něco dalšího.


ondras666
08.08.2022 4 z 5

Docela příjemné a nenáročné čtení, které dokáže překvapit.
Některé povídky jsou dobré, některé méně, ale styl psaní mi sedl.

boticelli
10.07.2022 4 z 5

Dobré počtení. Příběhy z českého prostředí se mi líbily podstatně více ale stejně žasnu u všech povídek nad autorovou fantazií a smyslem pro sofistikovaný a často skrytý humor.

Kluvo
06.06.2022 5 z 5

Tak takýto nářez z eknih zadarmo! Dan Brown len ticho závidí. Nuž, nielen české pivo je svetová špička...

Rade
27.12.2021 5 z 5

Opět dobrý tip ze zdejší databáze; opravdu hodně povedené povídky, ať už výborná parodie na symbologa Roberta Langdona nebo dobrodružný příběh Kara ben Nemsího, resp. snad spisovatele Karla Maye. Nebo podzemní dobrodružství pod pražskou Krannerovou kašnou v návaznosti na zapomenutého spisovatele Karla Ladislava Kuklu.
Originální, nápadité, skutečnost se prolíná s fantazií, s mnoha odkazy na skutečné reálie a skutečná díla, vtipné, takovým jemným nenápadným humorem. Něco člověku docvakne až časem, za všechno třeba jméno damašského krutovládce paši Ašára Basada v povídce Vězeň damašský.
Všechny povídky nejsou pro mě za pět, nejlepší asi Jidáš byl Ufon a Vězeň damašský, ale ten nápad je tak skvělý, bavila jsem se báječně, celek každopádně za pět.

„Sousedka měla pootevřený balkon a oba uprchlíci jí vpadli o pokoje. Stará paní se nejdřív vyděsila, ale když poznala Ipek, nabídla jim vlídně kávu a sušené fíky. Ipek s ní prohodila několik slov turecky.
‚Říká, že vypadáte jako Tom Hanks,‘ obrátila se Ipek k Robertovi.
‚Lidi si nás občas pletou,‘ připustil Robert a poslouchal, jak ve vedlejším bytě Johan převrací nábytek a hledá stopu.“
*
„ ,Rozbřesku se ani jeden z vás nedožije,‘ odpověděl za Roberta Nemo. Stál u hlavního vchodu s revolverem v ruce. Všichni se polekaně otočili. Nema už víckrát předtím napadlo, proč padouši v knihách nestřílejí rovnou, ale vždycky si napřed s oběťmi povídají, vyprávějí jim své motivy, případně se přiznávají k předchozím zločinům.“…
*
„Muž nešťastně sklopil zrak. ‚Při potyčce u brány jsme museli odhodit všechna zavazadla. Naše Bible byla v jedné z brašen, které tam zůstaly ležet.‘
Položil jsem mu ruku na rameno. ‚Je ještě jedna kniha, která vám u opata otevře dveře.‘
Vstal jsem, sáhl do sedlové brašny a podal mu brožovaný výtisk Pokladu na Stříbrném jezeře.“
--------------
A ještě malý dovětek: Jako malá jsem milovala Vinnetoua, knihy i filmy, sbírala fotky z filmů, a přesto jsem v cca 11 letech sepsala roztomilou parodii s názvem Vinnetou, zelený džentlmen. Takže parodie ještě nemusí znamenat zesměšnění…

Awča
16.11.2021 5 z 5

Něco tak osvěžujícího jsem už dlouho nečetla!
Jako sklenice točené kofoly v parném dni :-)
Jedna povídka lepší než druhá, bavila jsem se, úsměv na tváři mám ještě teď.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.

kuruteku
12.11.2021

Tak konečně jsem si uvědomil, že Štěpán Kopřiva a Štěpán Kučera není jedna a ta samá postava. A díky knihám na tomto fóru propojeném s Městskou lidovou knihovnou jsem se mohl pokochat touto férií. Jedna povídka ve stylu Karla Maye, druhá ve stylu Dana Browna, horor, troška Klímy (takhle čtu Kuklu), no prostě zábava i poučení na pár hodin, pro mne dva dny, kdy jsem se kochal. A povídky, co píše spisovatel, který píše o spisovateli, to už je snad i Stančíkovské ;-) Doufám, že má autor radost, že nepobavil jen sebe.

Corso
11.11.2021 3 z 5

Prva vec co ma pri citani napadla, bolo slovo feéria. Proste fraska, hra, parodia. Na Brownove pribehy s Langdonom, ktore su uz sami o sebe fraskou. :) Take mile zahravanie sa s temou, kde si aj samotne literarne postavy uvedomuju ze su len postavami z knihy. No a tak k tomu treba aj pristupovat. Ako k zabave. Pripomina to napr filmy Limonadovy Joe, Adelu (tu co jeste nevecerela), pripadne az Kdo chce zabit Jessie? Veselohra na papieri. Zaroven sa to tvari ze je to prespekulovane, ze autor s vami hra svoju hru. Akoze zaujimavy pocin. Avsak pozor, nedajte sa pomylit. Po prvej trochu parodickej poviedke, nasleduje 5 vybornych priam souckovskych poviedok, za ktore by sa ani Ludvik nemohol hanbit. Hlavne tie "ceske" sa mi pacili.

medlovice
06.11.2021 4 z 5

Tak jsem se pobavila. Autor bud miluje Šifru Mistra Leonarda nebo si dělá srandu. Drze si přepíše děj a Browna zařadí do děje. A proč by né ? Komu se nelíbí at nečte, já se bavila. Ty první dvě povídky byly super, čtení jsem si vychutnávala , Kuklův klan byl ten styl co má tajemství a to mám ráda , ale další byly na jiné téma už mě tak nezaujaly. Děkuji za ekmihu zdarma.

Politre
06.05.2021 5 z 5

Na knihu jsem narazil úplnou náhodou po brouzdáním nakladatelstvím Druhé město, jež jsem projížděl kvůli Stančíkovy, jehož knihy jsou právě v tomto nakladatelství vydávány. A právě Petr Stančík ke knize napsal úvodní slova, která vás navnadí k přečtení. Jeho knihy mám strašně rád a s některými Kučerovými povídkami jsou si v lecčems podobné, proto pokud máte rádi Stančíka, pravděpodobně se vám bude líbit i tato sbírka. Originální, inteligentně vtipné, čtivé a hrající si se čtenářem byly všechny, avšak za nejpovedenější bych vybral titulní Jidáš byl Ufon a Vězeň damašský. V době mé recenze je zde pouhých 5 hodnocení, což je velká škoda, doufám že časem se kniha dostane k více čtenářům, protože pan Kučera je vskutku talentovaný a jeho tvorba mě nadskutečně pobavila.

Mayla
26.08.2020 5 z 5

Mrzí mne,že kniha nemá žádný komentář,i když si ho fakt zaslouží.Název u mne vzbudil zvědavost a jsem za to vděčná.Byla to výzva.České autory moc nevyhledávám a jsem i dost vybíravá,takže jsem čekala,že to ani nedočtu.Ale dočetla jsem a považuji za kousek vhodný pro gurmánského čtenáře.Moc chválím autorovu nápaditost,zpracování,rozhled a originalitu.Doporučuji!