Ježíš z Nazareta - I. díl

Ježíš z Nazareta - I. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266974/bmid_jezis-z-nazareta-dil-prvni-Zkh-266974.jpg 5 15 4

Výjimečný román o židovství a křesťanství, o člověku, jeho hledání, pochybách a nadějích. Nejznámější příběh lidských dějin v románové epopeji. Církevní schválení. Autor tohoto románu, největšího a nejvýznamnějšího, jaký byl o Ježíšovi napsaný, se narodil jako polský Žid. V roce 1939 uprchl do Jeruzaléma, kde v roce 1944 pod vlivem těžké životní situace a mystického prožitku přestoupil na křesťanskou víru. Jeho román není pouhým opsáním evangelia. Brandstaetter se pokusil vylíčit Ježíše (Jošuu) autenticky – jako Žida, který se narodil do starozákonního židovského prostředí, do starověkého světa pod nadvládou Říma. Do vyschlé krajiny s roztroušenými stády ovcí, do každodenního potu a dřiny. Zároveň je ve své interpretaci nesmírně důsledný: nevkládá Jošuovi přímo do úst nic, co není psáno v Bibli. Výsledkem je velkolepý čtyřdílný román, který se svým záběrem a významem může rovnat dílům jako Quo Vadis nebo Egypťan Sinuhet a stejně široká může být jeho čtenářská obec. 1 a 2 díl vázaný v plátně, prodejné v pouzdru jen dohromady.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Práh
Originální název:

Jezus z Nazarethu


více info...

Přidat komentář

Netopyr07
13.09.2021 4 z 5

Je to velmi silná kniha... hlavně počtem stránek... Napsat ji muselo trvat roky.. a rok trvá, než ji člověk přečte. Přiznám se, bez mučení, že posledních 200 stran jsem prolítla vždy začátek odstavců. Co mě zaujalo více, přečetla jsem poctivě. Ale věřím, že jsou čtenáři, kteří si toto dílo skutečně vychutnají.

GepardLady
13.04.2020 4 z 5

Už takových 15 let si říkám, že bych si měla přečíst Bibli. Alespoň Nový zákon - přece jen je pro mě postava Ježíše zvláštním způsobem přitažlivá. Tahle kniha jako by mi spadla z nebe :-) Je to hodně rozsáhlý román, pro dnešního čtenáře konzumního typu (kterým jsem se nikdy necítila být , jenže k němu asi mám nakročeno) je to místy poněkud rozvleklé a příliš popisné. Já ale vítám tu pokoru, lásku a porozumění, s jakým to Roman Brandstaetter napsal (to z toho textu doslova čiší) a vítám i vysvětlení určitých historických souvislostí, jichž by se mi v Bibli nedostalo. Takže je možná dobře, že až se ke Knize knih dopracuji, budu díky Brandstaetterovu Ježíši z Nazareta (právě čtu i druhý díl) vědět, nebo alespoň tušit to, co by mi jinak bylo záhadou.


stagno
21.01.2020 5 z 5

Monumentální dílo napsané s pečlivostí a pietou.Beletrizovaný Nový Zákon se díky výborným dialogům a proporčně odvyprávěnému příběhu Ježíšova života a smrti čte dobře/a to i přes četné ,někdy trochu nadbytečné exaltované lyrizující pasáže/.I přes počáteční rozpaky chválím i překlad.

sadlo
18.07.2016

Velice zajímavá kniha pro každého, kdo se chce dozvědět o Ježíši. Zajímavé je , že autorem je Žid, který konvertoval ke křesťanství. Doporučuji těm čtenářům, kteří se alespoň trochu "orientují" v Bibli. Ve Starém i Novém Zákoně. Velice mne zaujalo to, co jsem se v podobných knihách nedočetla, jak autor , díky své židovské výchově, popisuje denní život, zvyky židovské obce v době života Ježíše.
Pro snadnější přiblížení této doby doporučuji knihy /beletrii/ Ben Hur - Wallace L.,Dobraczynski Jan - Listy Nikodémovy, Stín Otce. Zvláště pochopení Starého Zákona -Mojžíš od Messadieé.

Štítky knihy

Ježíš Kristus Nový zákon náboženská literatura

Autorovy další knížky

Roman Brandstaetter
polská, 1906 - 1987
2015  91%Ježíš z Nazareta - I. díl
2015  92%Ježíš z Nazareta - II. díl
1968  80%Umbrijské kroniky
1996  60%Patriarchové
2001  0%Píseň o životě a smrti Fryderyka Chopina

Kniha Ježíš z Nazareta - I. díl je v

Právě čtených3x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst21x
Chci si koupit4x