Ježíš na Šumavě

Ježíš na Šumavě https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272572/mid_jezis-na-sumave-knf-272572.jpg 4 14 5

Strhující a syrovou ,,legendu'' o chlapci ze šumavských lesů, jehož příběh je zvláštní obdobou Ježíšova života, doplňují kresby Nikoly Čulíka. Kniha meziválečného německy píšícího autora tak z jedné strany představuje samotný příběh o šumavském ,,Ježíši'' a z druhé přináší jeho osobité výtvarné řešení. Pavel Eisner popsal knihu jako ,,dílo bez poskvrny, utkané z kouzla šumavských lesů''.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Malvern
Originální název:

Jesus im Böhmerwald , 1927


více info...

Přidat komentář

changaj
24.08.2023 4 z 5

Příběh - mýtus, na který nahlížím asi jako na krystalizaci genia loci Šumavy, se vší krásou, posvátností i hrůzou. Vybavovaly se mi hodně obrazy Josefa Váchala, který ducha Šumavy dokázal taky "nasát" a román by doprovodily možná s ještě větší silou. Opravdu hodně mi to připomínalo knihu "Kéž tonu v radosti" od J. Giona a dívala jsem se, že byly napsány téměř ve stejnou dobu... co to tehdy viselo ve vzduchu?

pajaroh
07.11.2022 3 z 5

Prazvláštní příběh, který člověk jen tak nezapomene. Uvítala bych více kapitol z pohledu chlapce, protože popsané spojení se zvířaty, přírodou, bouřkou atd. je úchvatné. Ostatní lidé mi přišli svým chováním příliš šílení a fanatičtí. Styl psaní je zastaralý, ale rychle vtáhne do děje. A kresby N. Čulíka působí nepokojně až výhrůžně jako příběh sám.


hrebmi
11.07.2021 3 z 5

Souhlasím s označením "překvapení". Lepší, než jsem čekal. Vyprávění má spád. Příběh schematický, poplatný době a kapitoly vyprávěny až s povídkovou stručností, ale příběh i kniha jistě v mysli zůstanou.

Kryštofka
18.06.2020 5 z 5

Tak tenhle příběh se mě opravdu hluboce dotknul.
Je vyprávěn s neobvyklou dávkou citlivosti, má silné nosné téma a některé okamžiky jsou dojemné tak, až se srdce svírá. Hlavně propojení malého hrdiny s přírodou je až magické.
Jeho absurdní vyslání do světa neslo stopy černého humoru.
První polovina mě zasáhla víc, i svou naprostou uvěřitelností, v závěru už autor popustil uzdu své romantické fantazii.
Jsem ráda, že jsem se s touto knihou potkala.

pjka
07.12.2016 5 z 5

Pro mě největší knižní překvapení tohoto roku. Atmosférou mi připomíná Ladislava Klímu. Navíc krásné ilustrace.

Štítky knihy

Šumava povídky

Autorovy knížky

Robert Michel
rakouská, 1876 - 1957
2015  80%Ježíš na Šumavě

Kniha Ježíš na Šumavě je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst16x
Chci si koupit3x