Jezevec Chrujda staví nejdřív urychlovač a pak zase pomalič

Jezevec Chrujda staví nejdřív urychlovač a pak zase pomalič https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242366/mid_jezevec-chrujda-stavi-nejdriv-urych-EvH-242366.jpg 4 56 11

Jezevec Chrujda série

< 2. díl >

Pokračování dobrodružství jezevce Chrujdy a jeho přátel z lesa Habřince. Chrujda se tentokrát pustí do vynalézání a spolu s kamarádkou, vozíčkářkou sůvičkou Stáňou, sestrojí tajemný urychlovač. Do přístroje ale omylem vleze hlemýžď a jeho „urychlení“ způsobí řadu veselých příhod. Chrujdovi se nakonec všechny zmatky podaří uvést do původního stavu a v lese Habřinci znovu zavládne klid. Napínavý pohádkový příběh přináší malým čtenářům nejen zábavu, ale také poučení, že i tělesně znevýhodněné bytosti jsou platnými a velmi přínosnými členy společnosti. A snad v nich také podpoří zájem o fyziku, kterou – alespoň podle zkušeností autora – většina školáků k vlastní škodě považuje za nudný předmět.... celý text

Přidat komentář

adela2316
10.01.2024 5 z 5

Další pěkný díl, děti ani nedutaly. Těšíme se na další.

Jadla
02.12.2022 3 z 5

Motiv pampeliškového vína myslím zbytečně rychle v příběhu zapadl, opravdu je vše takové smrsknuté, pár odstavců/stránek navíc by knížce rozhodně neuškodilo a děti "by to v klidu daly."
Líbí se mi, že autor používá příjemně tvořivě inovativní češtinu. Děti mají rády sůvičku Stáňu.
A nepochybuji, že jednou vyjde vše o Chrujdovi v souborném vydání, jako jiná díla na pokračování.


kikies
17.08.2022 2 z 5

Mám ráda Jezevce Chrujdu a jeho příběhy. I naše děti ho mají rádi. Ale jsou smutné, že jsou vždycky tak krátké a máme je tak rychle přečtené. A za sebe mohu říct, že kdybych si nepřečetla anotaci ke knize, tak ani mě asi úplně nedojde, co je tou hlavní myšlenkou schovanou hluboko pod příběhem. Na můj vkus je schovaná až moc dobře.
A teď se budu opakovat (jako u ostatních dílů): Nepochopím, proč takové kraťoučké příběhy vychází knižně jednotlivě - přijde mi to jako neskutečné plýtvání materiálem a časem, pokud jedna celá knížka obsahuje příběh, který přečtete ani ne za tři minuty. Kdyby celá série vyšla v jedné knize, dávalo by mi to mnohem větší smysl. A na to, jaká jsou volena témata, je to příliš krátké, jednoduché, nedotažené. A pro menší děti (jimž by možná odpovídala délka a jednoduchost) - je dle mého názoru téma zase příliš vzdálené.
V rámci celé série je toto spíše slabší díl.

Atlantis
05.08.2021 3 z 5

Naprosto se podepisuji pod některé zdejší komentáře. Petr Stančík se snaží být ohromně vtipný (podobně jako v Mlýnu na mumie), ale jaksi zapomíná, že píše pro děti. Ty nemají nejmenší šanci pochopit jeho narážky a slovní obraty. Textově je zvolen prapodivný font, který v kombinaci s tím, že přímá řeč není téměř označena, se skoro nedá číst. Přidejte k tomu fakt, že celý děj vlastně vznikne proto, aby se jezevec ožral a ve výsledku je tahle kniha dost podivná. 2,5*

muchomurka
18.04.2021 3 z 5

Nějak nevím, jak knihu hodnotit. Příběh byl jednoduchý, ale napsaný takovým způsobem, že mi to lámalo jazyk. Něco mělo být vtipné, ale třeba slovo pomalič, rychlit, pomalit a další mi vadila. Pro tahle slova jsou normální slova, která ve slovníku běžně máme a tak mi to nepřišlo vtipné. A pro malé děti matoucí.
Jinak to mělo spád a šmrnc, další slovní hraní se mi naopak moc líbilo srna Serena, laň Jelena a daněk Dan a další.
Manžela příběh celkem pobavil, naši malou bambulku nějak extra neoslovil.
Také zvolený font je příšerný a nepřehledný. Špatně se to čte, třeba přímá řeč úplně splývá v textu a těžko odhadnout, kde je konec.
Ilustrace mě neuchvátily, ale dalo se to.

Litocha
17.06.2020 3 z 5

Díl je docela akční, ale místy mi trošku drhla logika (nebo se jen nevyznám ve fyzice). Z Chrujdy obecně mám trošku schizofrenní pocity - na jedné straně opravdu jednoduchý příběh s typizovanými černobílými charaktery, který knihu jasně řadí do literatury pro nejmenší, na straně druhé množství narážek, slovních hříček, rčení a úsloví nejmenší nedokáží zachytit, rozšifrovat a ocenit. A zůstává i to, že mi ilustrace Lucie Dvořákové prostě příliš nesedí.

janak89
29.01.2020 4 z 5

Z mého pohledu nejpovedenější díl Jezevce Chrujdy.

Freedomova
17.06.2019 1 z 5

Knihu jsme dostali a putovala darem do veřejné knihovny. Větší děti, které by pochopily vtipné odkazy na Hawkinga apod., podle mě nezaujme jednoduchý příběh a pro malé děti jsou zase narážky na urychlovač nepochopitelné. Jednu hvězdu dávám za hezké ilustrace.

Madluska
04.11.2017 5 z 5

Řekla bych, že v téhle dětské knížečce ani tolik nejde o příběh (byť i ten je zajímavě vypointován a přináší poučení nejen malým), ale spíš o jednotlivé motivy a slovní hříčky (pochroumaná nelétající stepheno-hawkingsová sovička na balónkovém křesle, urychlený šnek odbíhající od tématu apod.) a ilustrace (trochu děsivý pohled na zvířátka skrz lahev vína - takovou psychedelii bych v dětské knížce nečekala). Knížka je zřejmě určena spíš k předčítání (vzhledem ke zvolenému stylizovanému písmu), nicméně obrázky jsou tak nápadité, že se děti (alespoň si to myslím) u poslechu nudit nebudou. Pobavilo, těším se na Chrujdu, jak točí film - zatím se zdá býti rozprodán...

TerJac
27.07.2015 5 z 5

Pěkné, stejně jako předchozí díl. Příběh je jednodušší ale za to s pointou :-)

bibi.r
15.06.2015 3 z 5

Ilustrace super. Příběh malinko pokulhává, je až moc chudý a jednoduchý, chtělo by to složitější zápletku. První příběh Jezevce Chrujdy zaujal více.

Štítky knihy

jezevec

Kniha Jezevec Chrujda staví nejdřív urychlovač a pak zase pomalič je v

Přečtených78x
Doporučených3x
Knihotéce7x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x