Jezero sedmi světel

Jezero sedmi světel https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163969/jezero-sedmi-svetel-163969.jpg 4 28 9

Prázdninový příběh skautského oddílu, který táboří na břehu rybníka přejmenovaného na Jezero Sedmi světel. Odehrává se ve 30.letech 20.století.

Přidat komentář

david6273
17.07.2022

Táborové letní dobrodružství party skautských kluků, kteří si navíc umějí udělat srandu sami ze sebe a navíc vymýšlejí vtipné hry a dobrodružství. Kniha kde čestné slovo, vztah k přírodě a kamarádství znamená hodně. Velmi příjemné čtení.

Čaroděj950
21.02.2021 5 z 5

Tuhle knížku jsme jako kluci milovali, zvlášť, když jsme chodívali kolem zahrady, kde Svojše bydlel a cpali se zralými morušemi. To on nám fouknul do očí okouzlení skautingem, stejně jako třeba Foglar.


vojtec
25.08.2020 3 z 5

Jezero sedmi světel není dobrodružným románem jako od Foglara, ale spíše kronikou jednoho tábora. Přesto nechybí prožívané záhady, z nichž některé se rozuzlí až na konci knihy. Většina textu je však o průběhu tábora jako takového. Hodnotné na knize je to, že autor se nenechal zlákat jako jiní autoři popisem ideálního skautského tábora, ale naopak popisuje tábor, kde se ledasco nedaří: účastníků je málo, hlavní vedoucí mohou přijíždět jen občas, takže tábor vede jeden z rádců, za několikadenního deště se úplně rozpadá morálka a denní řád tábora, občas zaskřípou vztahy mezi kluky a někteří chtějí dokonce odjet domů. Nakonec je vše zažehnáno a vítězí ideály skautství a přátelství. Myslím, že tak kniha ukazuje možná pravdivější obraz útrap počátků skautských táborů u nás, než leckterá známější skautská kniha. V knize není zbytečné moralizování a čte se příjemně, přestože napětí není tak moc jako třeba u Foglara.

kokrokr
05.08.2020 4 z 5

Třicátá léta, prázdniny, skautský tábor, klukovská dobrodružství. Příjemné čtení pro všechny kluky od 9 do 99 let.

Pavelpi
11.08.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila.Vrátil jsem se zase do svého mládí,do doby kdy skaut sice nebyl,ale tyhle knihy jsme opatrovali jako oko v hlavě.Kolikrát jsme podle nich pořádali různé hry a soutěže.

Turlogh
10.10.2018 4 z 5

Další zajímavý skautský román z dílny pana Jaroslava Svojše. K tomu špičkové ilustrace kreslíře Gustava Kruma, co více si přát? Veselé vyprávění rádce skautské družiny Kmotra o průběhu tábora, který poprvé více-méně samostatně vede. Kdo rozluští záhadu sedmi světel, podle které skauti pojmenují jezero? Podivná stará pověst z úst Old kovboje o sedmi zabitých z doby dávných válek... A mnohá další dobrodružství správné party chlapců z družin Tygrů a Havranů. Doplněno o skautské písně, pokřiky a tak dále jak to má ve správném skautu být. Howgh.

Lucissia
13.09.2016 5 z 5

Oblíbená četba na základce, ovšem poté přečteno ještě párkrát, naposledy, když jsem měla hrubě přes třicet... A to proto, že jsem si dala závazek, přečíst si vše, co jsem kdysi četla, ještě jednou. A bavila jsem se stejně, jako před 25 lety. Jasně, nad něčem se jen pousměji, ale jako návrat do dětství je to fajn. :-)

Hooky
18.12.2013 5 z 5

Jsem pionýr, tak to se mohu bez zábran "usmievat" nebo rovnou smát a smát, .... ha ha ha ha ha ha ha ..... :).

Ivan F
18.12.2013 2 z 5

Pre skautov povinné čítanie, my, čo sme boli pioniermi sa len usmievame.