Jezero potáplic

Jezero potáplic https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47306/bmid_jezero-potaplic-47306.jpg 4 22 3

Hrdina knihy dobrodruh Joe Patersonski putuje Spojenými státy 30. let 20. stol. a živí se příležitostnou prací. Náhoda ho zavede k Jezeru potáplic na honosné panství miliardáře Bennetta v Adirondackých horách. Jak se podaří Joeovi dosáhnout toho, aby se stal dědicem panství? Ironizující stylově realizovaný "americký sen" bez happy endu.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Loon Lake , 1980


více info...

Přidat komentář

pury
02.05.2018 4 z 5

Původně jsem dala jen tři hvězdičky, protože se mi některé pasáže zdály zdlouhavé, občas jsem se v ději ztrácela. Ale vzhledem k tomu, že týden po dočtení ještě pořád přemítám o osudech jednotlivých hrdinů, měním hodnocení na čtyři hvězdy :-)

Sparkling
30.06.2016 3 z 5

První polovina knihy mě dostala - líbila se mi ta zváštní atmosféra jak tvrdých začátků Joeova života (a citlivé a barvité popisy některých jeho epizod a Joeových vlastností a zvláštností), tak prvních fragmentů života smetánky u Jezera potáplic. Celý příběh mi občas něčím připomenul Fitzgeraldova Velkého Gatsbyho, ale spíš právě tou atmosférou bohaté společnosti a kluka, který se mezi její členy tak nějak omylem dostane. (SPOILERY.) Druhá půlka ale působí jako nějaká detektivka či kniha o boji gangsterů. Joeův a Clařin divoký úprk Amerikou na tolika stranách mi přišel zbytečný, stejně tak přehnaně působící zápletky plné rvaček, podvodů, lží, vražd a výslechů. Což mě vede k samotnému vztahu Clary a Joea, který pro mě představuje další záhadu: co si na Claře vlastně Joe zamiloval? Podle toho, jak ji autor předvedl, si to moc neumím představit. Možná tak nějaké pobláznění, fyzická přitažlivost, ale vydat se kvůli ní na takovou cestu a potom dřít v továrně, aby ona mohla sedět doma a tlachat se sousedkou? Dalším mínusem je pro mě Penfieldova poezie. Kdybych nebyla takový "obsedantní" čtenář, asi bych ji přeskočila.


Hanka_Bohmova
08.05.2014 3 z 5

Úžasně "živá" věc. Nebylo to pro mě snadné čtení - časté změny místa, času, vypravěče, formy - ale stálo to za to. A taky to ve mně zanechalo pocit, že bych si zas měla přečíst nějakou poezii :o)
Nemůžu se rozhodnout mezi 3 a 4 hvězdičkami, ráda bych dala 3,5.

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

E. L. Doctorow
americká, 1931 - 2015
2005  84%Ragtime
1987  84%Vítejte do Zlých časů
2010  80%Homer a Langley
2007  82%Pochod k moři
1999  82%Světová výstava

Kniha Jezero potáplic je v

Právě čtených1x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce27x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x