Jezdecký tábor Yonahlossee

Jezdecký tábor Yonahlossee https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199266/bmid_jezdecky-tabor-yonahlossee-199266.jpg 3 69 19

Šestnáctiletá Thea poprvé v životě opouští svou rodinu, když ji otec odváží do jezdecké školy v horách Severní Karolíny. V mladé dívce se mísí strach z neznámého prostředí, ale i trocha zvědavosti. A ačkoliv jsou první dojmy ze školy po všech stránkách negativní a ostýchavá a nejistá Thea se propadá do hlubokého smutku, umocněného navíc zjištěním, že ji rodiče poslali pryč z domu, neboť se báli jejího románku s jedním z bratranců, postupem času začíná zjišťovat, že i svět za zdmi rodinného sídla může být docela zajímavý. Sbližuje se se svými spolužačkami a neunikne jí, že pan Holmes, šarmantní pětatřicetiletý manžel jedné z učitelek, jenž ji upoutal hned po příjezdu, si jí všímá o trochu víc než ostatních dívek v táboře… Působivý románový debut vysokoškolské profesorky odehrávající se ve 30. letech minulého století v USA, který se hned po vydání dočkal velmi pozitivní odezvy kritiky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Yonahlossee Riding Camp for Girls , 2013


více info...

Přidat komentář

Sixtínka
16.04.2024 3 z 5

Dočítala som to, ale napriek tomu, že námet je celkom zaujímavý, mi to prišlo hrozne zdĺhavé a miestami až nezáživné.

sadlo
26.03.2023

Poprvé přečteno před 10 lety. Moc mne příběh zaujal, tak jsem si nedávno vzpomněla, že bych si tuto knihu mohla opět přečíst. Vybavil se mi obsah, ale nevybavil se mi důvod , proč hlavní postava musela odjet do tohoto " tábora". Teď už to vím.


aydam
11.04.2021 4 z 5

Příběh o rozbouřených hormonech, síle přátelství, střetu světa dospívajících se světem dospělých.

"Chtěla jsem něco, co bylo špatné, ale když jsem toho dosáhla, bylo mi daleko líp než předtím."
"Nemůžeme ovlivnit, koho budeme milovat. A běda za to nám všem."

mil
15.07.2020 4 z 5

Vzala jsem ji, protože má dcera miluje od dětství koně a mně nic neříkají. Čekala jsem úplně něco jiného. Po přečtení ve mně zůstal smutek. Je to zvláštní příběh.

Pavlína197
08.06.2020 4 z 5

Příběh zajímavý, ale často jsem se ztrácela v jeho časové posloupnosti.

AnetaKor
24.06.2017 3 z 5

Velice smutný příběh o naprosté nekomunikaci v rodině. Ti lide spolu vůbec nemluví a v lepším případě svalují vinu jeden na druhého. Hlavni hrdinka je vlastně jen ukázkou toho, jak se vzorově otočit k problému zády. Matka rozhodne zklamala na cele čáře...

Veronika33
23.06.2017 4 z 5

Kniha bol milá nenáročná. Zaujímavý námet z prostredia jazdeckej školy bol originálny. Som rada, že som si ju prečítala. Príbeh mal silnú myšlienku, hlavne v tom ako sa zachovala rodina (mama,otec,brat) voči Thee.

Teri_book
11.11.2016 5 z 5

Jako jezdkyne na konich jsem si tuto knihu zamilovala uz kvuli konim...ale ten pribeh je opravdu silny ...

DariDerek
05.10.2016 4 z 5

3,5*
Velmi smutný příběh, o kterém věřím, že ve své době byl krutou realitou. Za jednu hloupou chybu v mládí, mít "zkažený" celý život....
Více v recenzi v záložkách.

magnolia
24.09.2016 4 z 5

Knížka o lásce, jak té sourozenecké, tak i té první, která je zde spojená s tragickými následky. Thea vyrůstá v uzavřené a celkem bohaté rodině, která se stýká jen s částí příbuzných. To je také částečně příčinou toho, co následuje. Bylo mi They líto, chápala jsem ji a soucítila s ní, protože byla tak mladá a nezkušená. Naopak chování těch starších a dospělých osob (především matky, ale nejen členů rodiny) vůči ní, mě silně rozhořčovalo. Knížka je laděna psychologicky a melancholicky, zabývá se myšlenkami hrdinky, ale děj je zajímavý i jinak (život na dívčím internátě, začátek hospodářské krize, dospívání), i když spíše vážný. Nakonec se dá říci, že všechno zlé, je pro něco dobré - ale právě takové zahájení dospělosti a taková podoba přerodu dívky v ženu, byly smutné (byť to mohlo dopadnout ještě hůře). Myslím si, že knížka je docela reálným obrazem toho, co se děje často v rodinách (mezi matkami a dcerami) a v životě mezi muži a ženami-dívkami.
(Doporučuji recenzi od DariDerek.)

nicest
25.07.2016 4 z 5

Knihu jsem si koupila za pár korun v Levných knihách. Podle popisku jsem očekávala trošku jiný děj. Do knihy jsem se ale i tak začetla. Kniha je to spíše smutná. Doporučuji pro mladé dívky, které si tímto uvědomí, že jejich činy mohou ovlivnit celou jejich budoucnost.

smolda005
13.07.2016 5 z 5

Velmi čtivá kniha.

denča1000
22.06.2016 4 z 5

Zajímavý místy až smutný příběh. Lehce se každý čtenář vžije do hlavní hrdinky Thei a prožívá rok strávený daleko od domova a rodiny s ní. Smutné a pro mě nepochopitelné je, jak se k ní její rodiče zachovali, neboť pokud měli trestat za to co se stalo tak všechny, ne jen Theu. Opravdu jsem příběh prožívala s ní a s napětím čekala, jestli se vrátí domů či ne. Tehdy byla ovšem jiná doba a věci se braly jinak, stejně tak jako lidé se chovali jinak. Doporučila bych knihu dospívajícím dívkám.

Gwendelína
08.06.2016

Knihu jsem si půjčila v knihovně a nevěděla jsem, o čem je. Na dívčí román mi připadala hodně obsáhlá a velká. Ale nakonec jsem si ji půjčila. Není to kniha pro náročného čtenáře, ale jako odpočinkové čtení je vhodná. Je pravda, že děj je předvídatelný, nakonec i celkem zajímavý, se světem "internátních škol" se nejspíše nepotkal nikdo z nás, a jezdecké prostředí jen umocňuje atmosféru doby. Navíc je zde pohledem šestnáctileté dívky zajímavě vykreslena doba hospodářské krize. Zatím nemám knihu dočtenou, ale ubíhá celkem rychle. Prolínání dějové linie je poutavé, dva příběhy, které se nakonec setkají. Pěkné letní čtení na dovolenou:-)

monzun
21.01.2016 4 z 5

Příběh hlavní hrdinky je dech beroucí. Líbí se mi autorky styl psaní a jak tuto dobu popsala. Myslím, že toto období bylo pro ženu všeobecně velmi těžké a jsem na jednu stranu ráda, že žiju v 21. století, kdy není mezi muži a ženami až takový rozdíl. Tak nějak od začátku jsem tušila, proč ji do Yonahlossee rodiče poslali. Je to příběh, který neobaluje pravdu a za to si knížky vážím. Měla jsem ji přečtenou za jeden den a opravdu mě bavila, i když si někdo může myslet, že je to silný příběh pro šestnáctiletou dívku. Mě to k ní prostě sedělo, to, jaká byla a tak.. Proto hodnotím, jako lepší knížku, která mě uchvátila..

Kykys
07.01.2016 odpad!

Mně osobně přišla knížka o ničem. Jen je mi líto, že jsem s ní nesekla už dřív a dočetla jsem ji. Po velmi dlouhé době mě knížka vážně nebavila. Jestli měla nějakou pointu, můžete mi ji někdo vysvětlit prosím? :D

evelýny
21.10.2015

Tuto knihu jsem nedočetla a tudíž nemohu hodnotit.
Možná na ni nemám ,,ještě nebo již" ? ten správný věk. Mě nudila, i když si myslím, že zrovna moc náročný čtenář nejsem. Možná se k ní vrátím, možná také ne :-)

Aimee1
16.06.2015

Většinou nerada odkládám knihu nedočtenou, i když mě nebaví, ale zde jsem musela udělat výjimku - neustále se nic nedělo, vyprávění bylo nudné, předvídatelné...vhodné pro mladé slečny, ale náročnější čtenář bude dost zklamaný.

evasamankova
31.03.2014 4 z 5

Příjemně a lehce napsaný příběh mladé dívky, která dospívá v ženu. Když jsem knihu otvírala, netroufala jsem si tipnout, co od ní vůbec čekat. Chvíli trvalo, než jsem se začetla, ale nakonec jsem četla ráda a se zájmem. Teď po dočtení tak trochu nevím, co si o ní myslet, je to takový zvláštní a na několika místech v popisech, s přihlédnutím k věku hrdinky, trochu odvážnější příběh, ale líbil se mi. Zajímavá kniha.

Štítky knihy

koně 30. léta 20. století dívky dívčí škola

Autorovy knížky

2014  69%Jezdecký tábor Yonahlossee

Kniha Jezdecký tábor Yonahlossee je v

Právě čtených1x
Přečtených98x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce72x
Chystám se číst33x
Chci si koupit2x