Jezdec z neznáma

Jezdec z neznáma https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50095/jezdec-z-neznama-50095.jpg 4 207 57

Příběh sporu farmářů s dobytkáři vyprávěný očima chlapce.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Shane , 1949


více info...

Přidat komentář

zazvorka
11.12.2023 5 z 5

Oblíbená knížka z mého dětství. Uteklo hodně vody v řece, já chátrám, ale na příběhu se zub času nijak nepodepsal. Stále stejně skvělé!

_čtenářka_
02.12.2023 5 z 5

Napínavý, brilantně napsaný, ale i laskavý příběh. Moc moc doporučuji!


MilanBrabec
22.10.2023 5 z 5

Nádherný velký příběh v malých kulisách skvěle odvyprávěný na malém prostoru.

petbrab
22.07.2023 5 z 5

Knihu jsem dostal jako kluk k Vánocům a nikdy si ji nevím proč nepřečetl.
Až nedávno jsem shlédl western Shane a zjistil, že tato kniha je předlohou.
Takže jsem ji během tří hodin přečetl.
Nádhera.
Už jen to, že knihou nas vede malý kluk, ji dělá zvláštní.
Autor v poměrně krátké knize a jednoduchém příběhu až přímo poeticky popsal, jak malý kluk vidí svého hrdinu i své rodiče. Jak některé věci nechápe a přesto ví, co je správné, co je čest a jaký je rozdíl mezi dobrem a zlem.

SumýšIrena
11.04.2023 5 z 5

To byla paráda. Takové pohlazení po duši.

iskovsky
12.03.2023 5 z 5

Western býva považovaný za ľahší literárny žáner, ale toto dielko by som kľudne doporučil na povinné čítanie pre mládež... pán Schaefer rozumel svojej práci a dokonale využíval literárne prostriedky tak, aby z mála vytvoril čitateľský zážitok... to je niečo, čo sa v dnešnej tvorbe pre mládež dosť ťažko hľadá a preto si túto knižku veľmi cením...

Sitting-Bull
18.02.2023 5 z 5

Tak krátká kniha a tak plná poetiky... Nádherná kniha, která se rázem stává kandidátem na jednu z mých TOP10 pro rok 2023. Schaeferův popis a podání života se mi prostě neomrzí.

alishek
27.12.2022 5 z 5

Nikdy bych neřekla, jak mě western bude bavit, přečteno jedním dechem, ač o Shaneovi moc nevíme, je to člověk se zásadami, který bojuje proti zlu.

jan7113
20.12.2022 4 z 5

Pro čtenáře od 10 let. No a co, že je mi 50? Westernové příběhy zrovna nevyhledávám, ale tenhle byl velmi příjemný. Odvěký souboj dobra a zla, cti a chamtivosti. Prostě paráda!

Peter74
30.10.2022 5 z 5

Divoký západ ako sa patrí.

Alma-Nacida
28.06.2022 3 z 5

Návrat přímo táborový, sámo bez tý písničky je to poloviční zážitek a taky mi už není 11. Žádnej kovboj, žádnej ranč ani rančer... Honáci a statky. :) Naštěstí nikdo netasí hříbata, ale kolty.
Tři hvězdy z nostalgie.

heavy66
14.01.2022 5 z 5

Táborovej song Jiřího Brabce a Ladislava Vodičky je nejlepším komentářem k té knize.
.......
Shane vyšel ven, měl pevnej krok, a řek "je hotovo",
však rudá krev mu barví bok, on měl v něm olovo.
Pak řek, že je čas odejít, měl v očích chladnej cejn,
a v saloonu byl mrtvej klid, on jmenoval se Shane!

Ten večer rosou zastudil, a na kůži sed chlad.
I já ač jsem se nenudil, jsem řek, že půjdu spát,
my dali jsme si po loku, už stařík sní svůj sen,
a já mám jizvu na boku, a mý jméno je Shane!

Merlin_CZ
02.11.2021 5 z 5

pro mě trošku návrat do dětských let, když jsem to četl kdysi. Taková hodně počeštěná kovbojka, takže místo ranče je statek, místo kovbojů honáci ale prostě bavilo pořád. Prostě jsem se zase vžil do doby, kdy jsem tuhle knížku hltal s baterkou pod peřinou :)

Adapa
15.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Po několika letech se mi dostal do ruky western, čekal jsem od toho četbu podobnou Rodokapsu, proto mne to nějak nelákalo. Ale tento krátký román příjemně překvapil. Netradičně je to vykládáno z pohledu malého chlapce Boba, který obdivně sleduje cizince, který vypadá jinak než všichni farmáři v údolí. Cizinec Shane vypadá slušně, s nadšením se vrhá do práce, ale vyzařuje z něho nebezpečí.
Shane se nechává zaměstnat na farmě Bobova otce, se kterým se spřátelí. Údolí se ale snaží ovládnout nejbohatší rančer, který zde chce mít pastviny pro svá stáda. Objevují se první hádky a Shane odhazuje slupku hodného a slušného rolníka. Nejprve ukáže sílu svých pěstí, pak si připne kolt a závěr je jasný a předvídatelný.
Na knížce je poznat, že byla psána ve 40. letech. Jsou zde obsáhlejší popisy, nespěchá se na akci, nestřílí se na každém rohu. A překlad je napsán tak newesternově, takže místo saloonu je zde hospoda, na farmě pomáhají rolníci a na ranči se o dobytek starají honáci.
Knížka mě inspirovala k tomu, abych se v nejbližších dnech podíval na film podle ní natočený – Shane. Předpokládám, že to bude typický americký western 50. let. A dokonale se mi tak starý film hodí k té knížce.

Lmslaver
11.08.2021 5 z 5

Cizinec jménem Shane přijíždí do kraje, kde se pokouší chamtivý rančer vytlačit místní farmáře ze svých pozemků. Shane odloží zbraň, odmítá násilí a nechá se najmout jako obyčejný kovboj. Poté, co rančer tlak na farmáře stupňuje a opasek s kolty nezůstane dlouho ladem… Výborná westernová klasika, podle knižní předlohy byl v roce 1953 natočen film Shane.

Isew
27.03.2021 4 z 5

Po celou dobu četby mi v hlavě zněla písnička "... ten stařík s tváří vrásčitou jak dubovej kmen, vyprávěl pověst letitou o střelci jménem Shane ... Byl to Shane..." Není to nijak složitý příběh a v dnešní době akce by asi neobstál, ale je zase hezké přečíst si něco poklidného, kde se na vás nevalí akce pod napětím. Příběh plyne pozvolna a graduje do očekávaného závěru. Velmi příjemná cesta do dob, kdy jsem hltala kovbojky jednu za druhou.

Marekh
27.08.2020 4 z 5

Knihu jsem četl v minulosti. Westerny nevyhledávám, a myslím si, že je to jedna z mála knih, které jsem četl v tomto žánru. Kniha se mi líbila.

Luigi1
14.08.2020 5 z 5

Tento westernový typ knížek se moc líbí.Zajímavé je vyprávění chlapce Boba,který by si měli přečíst i dospělí aby pochopili určité pasasáže,který dává život nejen na farmě,ale i v našem světě.Doporučuji

minirock
03.06.2020 5 z 5

Na farmu ke Starrettovým přijíždí neznámý jezdec který se představí jako Shane. Požádá o jídlo a nocleh. Je na něm cosi tajemného, jako by něco skrýval. Farmář se s ním ale spřátelí a nabídne mu práci, kterou Shane přijme. Oba muži tvrdě pracují a farma začíná prosperovat. Starrett i ostatní farmáři mají však problémy se svým sousedem, bohatým rančerem Fletcherem, který má zálusk na jeho pozemky. Shane slíbí, že problémy vyřeší. Svůj slib splní a odjíždí pryč. Celý příběh je vyprávěný očima malého synka Starrettových Boba což mu dodává zvláštní nadhled. Líbilo se mi také jak autor některé situace mezi Starrettovými a Shanem naznačí několika slovy a ve zbytku dává prostor pro fantazii čtenáře. A to lehké erotično mezi Shanem a paní Starrettovou. Jako dítě bych se těchto náznaků asi nevšiml, teď jsem si je užíval. Je to opravdu pěkné čtení pro děti i dospělé čtenáře.

mulderka
27.05.2020 5 z 5

Jaký to rozdíl od romantických, lehce pohádkových a dokolečka stejně vtipných mayovek, na kterých jsem vyrůstala! Jezdec z neznáma byl pro mě tenkrát kdysi v myých cca 13 letech poněkud šok. Spěchám dodat, že velice příjemný šok. DIvoký západ zobrazený z úplně jiného úhlu, velice atmosférický děj zhuštěný do pár desítek stránek, na nichž osudové napětí nezadržitelně stoupá, až se stane to, co se stát musí.
Osobně si hodně cením faktu, že vypravěčem je malý kluk. Přes své mládí velice ostře a citlivě vnímá dění a vztahy kolem sebe a ta krátká doba, na kterou do života jeho a jeho rodiny vstoupil záhadný pistolník, ho navždy poznamená. A dovoluji si tvrdit, že četba této westernové klasiky poznamenala i mě.
Další kousek z mé sbírky, který si nechávám na zvláštní příležitosti. Na rozdíl od většiny mayovek, které si kdykoliv klidně otevřu odprostředka při obědě. Shane za to stojí!