Mor

Mor
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551657/bmid_mor.jpg 4 180 180

PŘIŠLI… MOR, VÁLKA, HLAD, SMRT - ČTYŘI JEZDCI NA SVÝCH DĚSIVÝCH OŘÍCH SE ROZJELI PO SVĚTĚ. ČTYŘI JEZDCI NADANÍ MOCÍ ZAHUBIT VEŠKERÉ LIDSTVO. PŘIŠLI NA ZEMI. PŘIŠLI NÁS ZNIČIT. Když Mor, první z Jezdců, zamíří k rodnému městu Sary Burnsové, jedno jí je jasné: všichni, které miluje, jsou odsouzeni k smrti. Pokud ho ovšem někdo nezastaví - a přesně to má Sara v úmyslu, když toho andělsky vyhlížejícího parchanta sestřelí z jeho hřebce. Bohužel jí nikdo neřekl, že Mor je nesmrtelný. Velmi živý a velmi naštvaný Jezdec Saru zajme, odhodlaný přimět ji trpět za pokus o narušení jeho svatého poslání. Zdá se, že žádná z jejích proseb jím nemůže pohnout, aby ustoupil od svého záměru vyhladit lidstvo. Čím delší dobu však Mor ve společnosti odvážné a soucitné Sary stráví, tím více jako by rozuměl nejen jí, ale i lidskému druhu. A čím déle cestuje Sara po boku Mora, tím větší nejistotu pociťuje ohledně povahy jeho citů vůči ní… a svých vlastních. Sara má pořád naději zachránit svět, možná však bude muset obětovat své srdce.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Fantasy
Vydáno: , Slovart (CZ)

Pestilence, 2023

Ohniva
19.03.2025 5 z 5

Nádherná knížka. Nádherný příběh u kterého jsem nejednou plakala. Nutí k zamyšlení. Vše je popsáno, tak něžne s citem.
Jsem zvědavá co přinese druhý díl a o bratru jménem válka.

Moniska2410
18.03.2025 5 z 5

Kniha která mě oslovila obálkou, krásnou ořízkou a v neposlední řadě i anotací.

Příběh si mě zaháčkoval hned od začátku a nepustil dokavaď sem neotočila poslední stránku a i tak mě má stále ve svých spárech, protože, co ten konec ???

Jednou se objevili čtyři jezdci apokalypsy Mor, Válka, Hlad a Smrt. Svět se pomalu začíná ponořovat do tmy a lidstvo se vrací na začátek. A jak se rychle objevili, tak zase zmizeli. Jenže po pár letech se jeden objevil.....MOR a lidstvo začíná umírat.

Hlavní hrdinka hasička Sára dostane nelehký úkol, zabít Mora. To se jí povede, ale..... než může začít slavit, stane se jeho zajatkyní a tak vidí celou zkázu z první řady.

Mor je v lidské podobě velmi krásný a kam přijde lidé po pár dnech umírají.

Při společném putování ale Sára postupně Mora zasvěcuje do světa lidí, ukazuje mu, proč stojí za to aby lidé přežili. A tak se z nich stávají přátelé a pak i milenci. Chemie mezi nima byla pozvolná a uvěřitelná a spicy scény vkusně napsané.

Krátké kapitoly jsou velké plus a končí vždy tak, že musíte číst dál.

Jen se na začátku připravte na drsnější popisy, není to nic pro slabé žaludky.

Dostane lidstvo druhou šanci ??? To už si budete muset přečíst sami.

Izuš
17.03.2025 5 z 5

Tuhle knihu jsem přečetla během svou dnů. Je to úžasný příběh.
Na jedné straně Mor a na druhé straně Sara.
Když Mora sestřelí Sara z koně, ještě netuší, že je Mor nesmrtelný a to Mora opravdu naštve, takže se rozhodně nebohou Saru vzít sebou jako svoji zajatkyni. I když mezi nimi je vztak kolikrát napjaty, tak se Sara nedokáže ubránit přitažlivosti. Po cestách naráží hlavně na lidi, kteří se snaží Mora zabít(kdo by se nedivil že? ) tento příběh se ve vás usadí a donutí Vás přemýšlet.
Já půlku knihy i proplakala. Je to silný příběh a jsem ráda, že jsem si tuto knihu mohla přečíst a budu se těšit na další díly.

lena.o.knihach
17.03.2025 4 z 5

I když se jedná o apokalypsu, kde lidé pomalu umírají v bolestech, na další strašně autorka příběh zas odlehčí, až je vám do smíchu. Nechápala jsem to prostě, ale je to možné a je to dokonce skvělé!

Mor je první díl romantasy série a jmenuje se tak i hlavní mužská postava. Potom, co se ho Sara pokusila zabít, z ní udělá zajatkyni a já si to od začátku neskutečně užívala.

Hlavně také nádherně vypadá (má úžasnou barevnou ořízku) a pokračování s jinou dvojicí vychází v červnu.

Děkuji @booklabcz za zaslání knihy v rámci spolupráce.

M.anon
16.03.2025 5 z 5

Miluju knihy, které mě přimějí nad nimi přemýšlet. A tahle mě tak pohltila, že mě nutila na ni myslet, když jsem zrovna nemohla číst. Během čtení jsem toho cítila tolik- hněv, radost, strach, pochybnosti, znechucení, bolest a smutek. Nejvíc mě zasáhlo umírání dětí, Ruth s manželem, a taky scény, kde je ubližováno morovi. Na Zemi se zjeví jezdec s posláním od Boha bez soucitu a citů, aby se nakonec choval víc lidsky, než spousta lidí v jeho okolí. A Mora jsem si okamžitě zamilovala. Ne kvůli vzhledu, ale to jak byl jiný, než lidi. Jeho nezkušenost v oblasti milostných věcí byla roztomilá.
Těším se na další díl a doufám, že se s touto dvojicí ještě potkáme.

miloslava3256
16.03.2025 5 z 5

Bylo to trošku něco jiného než obvykle. Do příběhu se zakousnete, ano je jasné, že ty dva to postupně spojí dohromady, ale čekáte jakým způsobem. Kontrasty, protipóly. Co vlastně je cílem knihy? jsem zvědavá jak se bude vyvíjet další kniha.

Matri
15.03.2025 4.5 z 5

Ocitáme sa v postapo svete, v ktorom nastáva úpadok technológickeho pokroku. Boh trestá ľudstvo za jeho činy a ignorantstvo v podobe 4 jazdcov apokalypsy. Prvý na scénu prichádza Mor.

Ja viem, že jeho meno môže mnohé naznačiť, no ja som naozaj nečakala, že autorka sa nebude báť aj naozaj trpkých, nespravodlivých a pre mňa naozaj "bezcitných" scén. Ale presne taký Mor bol - bezcitný, neľútostný, na cieľ zameraný vykonávateľ božej vôle. A tak Mor cestuje po svete a roznáša nákazu. Ktokoľvek mu skríži cestu stane sa jeho obeťou.
V jeden deň mu však do cesty vstupuje hasička Sara, ktorá dostane za úlohu Mora zabiť. Nakoľko je však Mor nesmrteľná bytosť, ako myslíte že dopadol jej pokus?
Toto ho samozrejme nahnevá a rozhodne sa ju udržať pri živote, aby ju tým potrestal a potrápil trošku inak. To čo spočiatku vyzerá ako typický hate vzťah sa pomaličky, ale naozaj pomaličky, začína meniť.

Na postave Mora je ukážkovo vidieť jeho pozvoľná, ale o to citeľnejšia zmena. V bytosti oprostenej od akéhokoľvek citu, súcitu či empatie sa prebúdza iskierka ľudskosti.
Niektoré scény sa čítali ťažko, niektoré ma naopak doslova pobavili. Dialógy odvážnej hasičky a, čo sa týka citov, neskúseného jazdca boli tak kúzelné, originálne a osviežujúce. Autorka to aj napriek nie najvyššiemu počtu stránok zvládla bravúrne a ich vzťah vystavala pre mňa úplne uveriteľne.

Záver knihy sa dal očakávať. Zároveň mám pocit, že mi tam čosi ako bližšie vysvetlenie tohto vývoja udalostí chýbalo. Jedno je však isté, prichádza Vojna. A moc sa teším.

Arkagas
15.03.2025 3 z 5

Romantasy pro čtenáře od 15 let. To asi mluví samo za sebe. Příběh apokalyptického jezdce, který jede vyhladit lidstvo, ale Sáru ušetří a nakonec se do ní zamiluje. Nikdo snad nečekal ani nic jiného. Má to svoje mouchy, nedomyšlená místa, ale jako romantické postapo pro mladé osazenstvo je to něco, co jsem přečetla na jeden zátah a nemyslela na nic. Erotické scény mají hlavu a patu, narozdíl od jiných knih, takže ve finále proč ne. Úplně netuším, co chce autorka vymýšlet v dalších dílech, ale třeba překvapí. Přečteno, užito, účel splněn.

Moje hodnocení: 6/10

NikyTaky
13.03.2025 2 z 5

No, tak takhle kniha je pro mě docela přešlap vedle.Tohle je moje první kniha od autorky a pořád nevím, jestli jsem tak moc šlápla vedle nebo se to prostě jen nepotkalo. V první řadě bych chtěla říct, že postapo je absolutně svět, kam bych se nikdy nevydala. Knihu jsem si koupila aniž bych nějak velice zkoumala notaci a a chyba. Absolutně mě postapo svět nebere. Při čtení se mi vybavoval seriál The Last Of Us, kde také ústřední dvojice putuje na koni. Ten začátek byl dobrej, Mor byl drsnej a Sara se s tí taky nemazala, ale na to jak ji chtěl nechat trpět, tak se strašně rychle otupil a po utrpení se slehla zem. Další věc co mi vadila, byl ten náboženský podtext, což já prostě nemám ráda. Do toho pořád přemýšlim, kdo ho teda na zem seslal, nebo se sem vydal on sám z plezíru? příšel po pěti letech zas. T to na poprvé nemohl uděla nějak efektivněji? Nebo?
Samozřejmě je to romantasy, takže se do sebe zamilují, Mor dál svůj mor nešíří a úděl splnil. Žijí mezi lidma a do posledních stránek je to pohodička, než Mor zvěstuje, že přichází jeho bratr.
Fuu no, úděl skončil a dál nic ? Proč zůstane biblická postava žít mezi lidma? Proč je to tak..polidštěný po našem? Já nevim, asi mi tam toho víc vadí, než se mi líbí. Děj je v podstatě o ničem, pořád putují od domu k tomu, on léčí ji, ona pomáhá jemu, když už je to tam potřetí, tak zavrací oči "jako už zase?". Oslovování Mora - "More" to jsem se skoro zlomila v pase, to je jak volat na nepřizpůsobivého souseda (promiňte mi). No prostě, nejsem cílovka a s druhým dílem si to nejspíš velmi, velmi rozmyslim. 2*

Lucie.285
13.03.2025 4.5 z 5

Jedním slovem, respektive dvěma - příjemné překvapení. Strašně moc se mi líbilo, jak autorka vše dokáže popsat a syrovost celého příběhu. Máme zde hasičku Saru a jezdce apokalypsy Mora. Celý děj je vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky, která je vtipná a někdy sarkastická. Tropy; od nenávisti k lásce, age gap, zakázaná láska. Některé časti byly opravdu smutné a k zamyšlení. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a už teď se těším na jeho bratra Válku.

Anet_jan_book
11.03.2025 4.5 z 5

Zatím jsem od autorky nic nečetla, tudíž to je první kniha od Laury Thalassové. Bylo to velmi pěkné, dojemné a čtivé.

Mor je 1.díl ze série Jezdci apokalypsy.

Jezdci apokalypsy jsou bratři - Mor, Válka, Hlad a samotná Smrt, kteří postupně chodí na zemi z důvodu vyhubení lidstva.

Tento příběh se dle názvu týká prvního z bratrů Mora. Mor, který probouzí v lidech pocit strachu ze smrtící nákazy, která je všude kam se podívá. Jeho andělský vzhled je nejen sexy ale především smrtící. Lidé umírají v jeho blízkosti velmi bolestivou smrtí, která se pomalu šíří. Nechává za sebou města tichá a bez života. Jeho poslání, které zde má, mu vychází ale do té doby, než se mu do cesty připlete Sara. Tím se jejich cesty spojí a Sara ho tak musí doprovázet na cestách.

Sara je hasička a jak na potvoru si zrovna ona vytáhne ohořelou sirku a v ten moment jí je jasné, že je její život sečtený a že ji čeká smrt. Dostala za úkol zabít prvního z jezdců Mora, který se objevuje v jejich blízkosti na svém bílém hřebci.

Byl to příběh plný smrti, poslání, pochopení, dlouhých cest a nocí, soucitu, boje o přežití ale i romantické linky, která se objevuje mezi hlavními hrdiny.

Sara se stane jeho zajatkyní a tráví veškerý čas po jeho boku. Mor není člověk, proto nemá city. Neví, co je dobré a špatné a proto se mu snaží Sara ukázat, že nejsou všichni lidé stejní. Ukázat mu, co je oddanost a pochopení, milosrdenství, naděje a hlavně láska. Lidé si zaslouží dostat šanci žít a nejsme tak ohavná rasa jak si božstvo myslí.

Zajímavé bylo sledovat chemii mezi těmito hlavními postavami a to, jak se Mor snaží porozumět Saře a jak se snažila probudit v Moru city, které on sám nezná.

Konec mě překvapil a o to víc se těším na další díl, který bude též zajímavý a bude už v červnu, takže nebudeme dlouho čekat. Tentokrát se dostaví v hlavních rolích druhý jezdec - Válka, který by měl vyjít 2.6.2025.

kirstinrau
09.03.2025 4 z 5

"Mor, čelo zdobené korunou.
Válka s taseným ocelovým ostřím.
Hlad, třímající kosu a váhy.
A nakonec Smrt, zhouba s temnými křídly složenými na zádech a s pochodní, z níž stoupal páchnoucí dým, v ruce. Čtyři Jezdci apokalypsy, kteří přišli, aby uchvátili zemi a vyhubili smrtelníky, kteří na ní žili."

Toto je sľubný začiatok zaujímavej série od obľúbenej autorky. Kniha, ktorá zaujala nielenže vizuálom, ale aj príbehom. Môže obyčajný človek zastaviť jazdca Apokalypsy? Môže vôbec tento jazdec vedieť, čo je to milosrdenstvo? Mor je prvým jazdcom a jeho úloha je jasná. Priniesť ľuďom skazu. Jeho nenávisť voči ľudskému druhu nemá konca kraja a ja som sa mu postupom času ani nečudovala. Nie, určite to nie je kladný hrdina, no či si zaslúži úplne opovrhnutie? To musíte zistiť sami.

Príbeh odvážnej Sari, ktorá sa obetovala pre záchranu ľudstva ma pohltil. Mať silný žalúdok na veci, ktoré musela urobiť a silu, aby prežila utrpenie, ktoré si pre ňu jazdec pripravil bol dych berúci.
Autorka píše pútavo a krátke kapitoly vás nútia čítať ďalej. Dej ubieha svižne a aj keď by som prijala viac komunikácie medzi postavami, chémia medzi nimi bola skvelá. Páčilo sa mi ako posúvajú svoje hranice a ako sa z nepriateľov stávajú milenci. Znie to šialene a málokto by takému spojeniu uveril, ale ono to fungovalo. Svet, ktorý sužuje Mor bol síce temný, krutý a naozaj nemilosrdný, no príbeh mal aj vtipné momenty, pri ktorých som sa usmievala. Ako Mor spoznával aj iné stránky ľudstva a prichádzal mu azda na chuť. A keď prišlo na spicy scény? Nebolo to nič prehnané, no dodalo to ten správny šmrnc. Ja som nadšená a už sa teším na pokračovanie. Pretože tentoraz sa blíži Válka.

lenka7679
08.03.2025 5 z 5

Lauru Thalass mám jako autorku ráda. Jejího Handlíře a sirénu Calipso jsem si zamilovala v předchozí sérii. Takže když jsem viděla, že bude vycházet nová série, neodolala jsem.
Hlavní rozdíl oproti předchozí sérii je, že každá jedna kniha je o jednom jezdci apokalipsy. Děj je díky tomu svižný a nikde nedrhne. Není čas ztrácet písmenka. Příběh je svěží.
K hlavním postavám je velmi lehké si vybudovat vztah. Oba jsou zcela pochopitelní a uvěřitelní ve svých rolích.Prvky hate to love a dark romance jsou zde velmi dobře nadávkované a skvěle fungují, dodávají příběhu punc opravdovosti a dynamiku.
Sara a Mor přišli do světa, který jim rozdal karty. Teď se budou muset naučit hrát ....
... A pak přišla taky Válka.

Holubka
07.03.2025 5 z 5

Tak tohle byla síla. Čekala jsem, že to bude drsný, ale takhle drsný? Některé věci mě opravdu zaskočily. Ovšem co očekávat o jezdce apokalypsy. Příběh jsem si vážně užila, i když nevím jestli ten konec nebyl až moc sladký.

Senza Jenka
07.03.2025 3.5 z 5

Tohle je velmi zvláštní příběh. Je možné milovat někoho, kdo se vás pokusil upálit? Je možné milovat někoho, kdo se chystá vyhubit celý váš druh, jako obtížné hlodavce? A zaslouží si váš druh vůbec nějaké milosrdenství, když ukazuje to nejhorší ze své povahy? A zaslouží si někdo, kdo se vás snaží zničit, abyste mu ukázali to lepší, ze své povahy?

Bajunnable
06.03.2025 3.5 z 5

Za mě to není dark romance, ale romantická kniha s temnou linkou. Jak překvapivé, když hlavní část příběhu je zánik lidstva. Ale musím říct, že se mi to líbilo, čekala jsem možná něco trošku jiného. Takže milé překvapení, hezky se to četlo, stránky svižně ubíhaly, chtěla jsem zjistit, jak to dopadne můžu doporučit.

JaneKatty
06.03.2025 4.5 z 5

Moje první setkání se subžánrem dark romance, doplňeného o nějaký ten fantasy prvek.
Kniha, jako celek, se mi nesmírně líbila. Je čtivá a má poměrně originální námět. Taky není nijak složitá, neobsahuje totiž téměř žádné vedlejší dějové linky, takže se v ní rozhodně nezamotáte.
Hlavní hrdinku Saru jsem si oblíbila. Líbil se mi její soucit, vnitřní síla i schopnost viděla svět optimisticky. A navil i mě i mužský hlavní hrdina. Na něm jsme mohli vidět jeho neskutečně dobře popsaný vývoj.
Co se týká romantické linky, ta je hlavním tahákem příběhu. Máme zde hate to love, a já osobně bych řekla, že je to jen lehce okořeněné dark romance. Ale vztah mezi Sarou a Morem byl krásně odstupňovaný, měli mezi sebou dobrou chemii a chemie mě mezi nimi fakt bavilo.
Co se týče spicy scén, ty zde jsou, ale není to nijak zvlášť přehnané a nejedná se o žádné brutality. To samé se zde týká i ostatních scén, které by mohli být problematické. Jsou popsané tak, že člověk si tu hrůzu uvědomuje, ale zároveň to není tak traumatizující.
Suma sumárum, pokud hledáte romantiku, která je okořeněná trochu temnějšími tématy a zároveň fantasy prvek, je poměrně hodně upozaděn, je toto kniha právě pro vás.

_čtenářka_
05.03.2025 2 z 5

I když to vypadalo nadějně, Mor mi nakonec nesedl. Ale co se týče romantické linky od nenávisti k lásce, jsem hodně náročná na realističnost a logiku. :-) Pokud si ale zbytečně nestěžujete život jako já, čeká vás příběh postavený na slušném námětu, s hlavní hrdinkou, která mi po část knihy přišla sympatická a měla vtipné myšlenkové pochody, a s hlavním hrdinou, který je rovněž dobře a netypicky napsaný. I když jsem si čtení kvůli hloupému chování hrdinky a romantické lince, která se mi příčila, nakonec dvakrát neužila, kniha se stále četla velmi rychle a příběh nebyl zbytečně natahovaný.

Ronii
03.03.2025 4 z 5

První, co mě napadlo při čtení první kapitoly, bylo: Vážně si někdo myslí, že zabije Jezdce Apokalypsy brokovnicí?

“Narodila ses se všemi orgány funkčními? odpoví otázkou.
Nevidím mu do obličeje, takže neumím odhadnout, kam tím míří.
„No, ano…, řeknu váhavě.
„Dobře, odpoví, „tak použij ten, co máš v hlavě.

Líbí se mi, jak autorka kombinuje apokalyptické téma s humorem, který děj příjemně odlehčuje. Zároveň však kniha obsahuje hlubší momenty, které čtenáře nutí zamyslet se nad otázkami života, smrti a toho, co nás čeká po ní.

Mor je nepolíben ničím, co svět přináší. Na jednu stranu zabíjí, ale na druhou se učí, jak být člověkem, a vše zažívá poprvé. To, jak je na jednu stranu čistý a na druhou zkažený tím, že přináší smrt, je fascinující kombinace.

I Sara někdy působí jako dvojí člověk. Na jedné straně je hrdinkou, která se nebojí postavit samotnému Jezdci Apokalypsy, ale zároveň je křehká a potřebuje ochranu – a tu jí paradoxně poskytuje právě Mor.

Skvělá je i psychologie postav, především jejich vnitřní boj – může Sara milovat někoho, kdo je zosobněním zkázy? A zaslouží si Mor vůbec lásku? To dodává příběhu hloubku a dělá ho ještě poutavějším.

Čekala jsem od knihy něco úplně jiného, ale nakonec jsem byla nadšená. Už se nemůžu dočkat na pokračování o Válce!

lovemanner
02.03.2025 5 z 5

Knihu jsem hltala od začátku do konce, přečetla jsem ji na jeden zátah. Těším se na další díl.