Jestřábi a holubice

Jestřábi a holubice https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424611/bmid_jestrabi-a-holubice-hGa-424611.jpg 3 8 4

Jestřábi jsou ve finanční hantýrce centrální bankéři, kteří obezřetně hlídají inflaci, a to i za cenu vyšších úrokových sazeb a dražších peněz. Holubice se pak říká těm, co preferují rozkvět, ekonomický růst, nízkou nezaměstnanost a levné peníze. Kniha Aleše Michla, člena bankovní rady České národní banky, vychází z autorových sloupků a glos publikovaných v Mladé frontě Dnes. Texty o ekonomických tématech jsou určená pro širokou veřejnost i z neekonomického prostředí.... celý text

Přidat komentář

Jahýnek
23.02.2023 3 z 5

Jsem naprostý ekonomický laik a některé sloupky pro mne byly "aha" momentem, ovšem ve většině případů bych k pochopení potřebovala víc. Kdyby byly aspoň některé sloupky (nebo jejich tematické skupiny) doplněny úvodem s vysvětlujícími okolnostmi jejich vzniku, profitovala bych z této knížečky více. Je asi vhodnější pro ty čtenáře, kteří aspoň trochu průběžně sledují politicko-ekonomické dění.

duben
11.10.2021 3 z 5

Příjemně kombinované kapitoly, nad kterými se dá zamyslet. Sice jak už tu psala Majka525, je tu to opakující se heslo o podnikatelském všeřešícím duchu, ale zas tak velký problém jsem s tím neměl. Četlo se mi to příjemně.


MalemNectenar
19.05.2020 3 z 5

V půli mě sice na čas omrzela, ale celkový dojem je poměrně dobrý. Je deklarováno, že je kniha složena z novinových textů a tomu myslím obsahově odpovídá. Jako podměty k zamyšlení lze použít poměrně úspěšně.

Majka525
20.01.2020 2 z 5

Kniha, pojatá jako soubor krátkých úvah, je sice napsaná čtivě, ale po stránce obsahově pluje až příliš po povrchu. Zhruba za polovinou už navíc začne být neustále se opakující heslo "Vše řeší dostatek podnikatelského ducha." opravdu otravné, zvlášť když není doprovázeno žádnou hlubší myšlenkou, nápadem či konkrétním doporučením. Na novináře, kterému byla přidělena ekonomická rubrika, by to byl výkon vcelku dobrý, na ekonoma a člena bankovní rady ČNB podprůměrný. O stržení třetí hvězdičky rozhodly "nenápadné" vsuvky pochlebující současné vládě a usilovně hanící tu dřívější.

Autorovy další knížky

Aleš Michl
česká, 1977
2014  81%MICHLiq - inteligentní průvodce ekonomikou
2019  65%Jestřábi a holubice
2021  63%Reset ekonomiky - Co nás čeká po covid-19?

Kniha Jestřábi a holubice je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x