Klub zvídavých dětí

Klub zvídavých dětí https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373437/klub-zvidavych-deti-aMR-373437.jpg 4 7 4

S podtitulem "Jaroslav Foglar a Protektorát: Čtenářské kluby, zakázaný skauting a Kuratorium pro výchovu mládeže". Jaroslav Foglar a neznámá foglarovka z období Protektorátu Čechy a Morava. – Ze tří různých archivních zdrojů jsme sestavili doposud torzovitou práci Jaroslava Foglara. Nyní je kompletní a má téměř 145 normostran. Přečtěte si ve všech souvislostech, co je obsahem nikdy nevydané foglarovky, která vznikala ve stínu okupačního Kuratoria pro výchovu mládeže… Detailní analýza prakticky neznámé foglarovky, která nikdy nevyšla tiskem a je dodnes tajemstvím i pro naprostou většinu příznivců slavného spisovatele. Jaroslav Foglar napsal během okupace několik scénářů pro rozhlasový pořad Klub zvídavých dětí. V těchto pořadech prezentoval mimo jiné některé své názory na otázky, ke kterým se později už příliš nevyjadřoval. Publikace obsahuje celou řadu ukázek z klíčových pasáží neznámé foglarovky a také velice bohatou obrazovou přílohu. Velká část informací bude velkým překvapením i pro skalní příznivce spisovatele Jaroslava Foglara. V úvodních kapitolách si přečtete většinou zcela neznámé informace k historii předfoglarovských klubů, což je výklad nezbytný k porozumění tomu, kde se vůbec vzal rozhlasový pořad Klub zvídavých dětí. Dozvíte se také zcela neznámou historii klubů a skutečnosti o doposud neznámé spolupráci Jaroslava Foglara s několika prvorepublikovými časopisy. Důležitým tématem celé knihy je protektorátní období, tvořící intermezzo mezi Foglarovým nejproduktivnějším autorským obdobím (1934–1941) a časem první foglarománie (1946–1947). Oproti klatbě komunistických ideologů měl Foglar za Protektorátu relativně velký prostor k publikační činnosti. Přesto o něm později hovořil jen minimálně. Zajímá nás proč. V té souvislosti také pečlivě zkoumáme Foglarovo působení v časopisu Správný kluk a sledujeme, co se s jeho čtenářskými kroužky dělo po jeho vynuceném odchodu z redakce. Průsečíkem toho všeho jsou rozhlasové pořady Klubu zvídavých dětí, jakési intermezzo uvnitř intermezza. Na jednu stranu Foglarovo tvůrčí útočiště, nalezené po zákazu časopisu Mladý hlasatel. Na druhou stranu životní etapa okleštěná postupujícími restrikcemi ze strany okupačních úřadů.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Literatura česká

Vydáno: , Zdeněk Bauer - NZB
Originální název:

Jaroslav Foglar a Protektorát


více info...

Přidat komentář

Dobraadresa
24.10.2020 4 z 5

Velmi dobrá a obsáhlá práce o klíčovém období života Jaroslava Foglara a o podmínkách práce s dětmi a mládeží za protektorátu. Autoři pravděpodobně nejsou profesionální historici, což se mírně odráží v jisté naivitě přístupu k archivním materiálům, ale každopádně je to bohatě vynahrazeno množstvím provedené práce, pramenů a celkovým vhledem do Foglarova života a díla. Pro každého fanouška jde o mimořádně zajímavou četbu. Trochu zarážející je neuvedení autora / autorů nebo alespoň editora knihy, v tiráži a copyrightu je napsán Zdeněk Bauer jako "vedoucí projektu, rešerše a autorská spolupráce". Bylo by zajímavé vědět, co k této opatrnosti autora / autory vedlo. Možná v knize naznačený spor s dědici autorských práv. Nevím.

Turlogh
19.11.2018 5 z 5

Specifická, zajímavá, originální kniha pro zvláštní okruh čtenářů, tedy těch co se zajímají o Jestřába - J.Foglara, či činnost mládeže a organizací v protektorátu za druhé světové války. Obsáhlá knížka určitě není k přečtení za jeden den. Na to je příliš plná informací, faktů a odkazů, z nichž o některých musíme zapřemýšlet, pochopit je, orientovat se. Každopádně vynikající pomůcka a příručka pro zájemce či badatele o výše uvedená témata. Mě osobně kniha každopádně nadchla a zaujala svoji originalitou a spoustou informací o kterých jsem dosud neměl ponětí. Proto jsem ji i doporučil několika svým kamarádům ze skautu a SPJF. A pochopitelně tuto knížku doporučuji všem těm, kteří mají zájem o výše uvedené. Poznámka na závěr, konečně jsem dle této knihy zařadil odznak, co mám po svém dědovi Arnoštovi, totiž odznak Klubu Robinsonů. Toť vše. Nazdar.


Dae
19.10.2018 5 z 5

Moc mě tato kniha překvapila. Nechal jsem se strhnout názvem a nevěnoval tolik pozornosti podtitulu "Jaroslav Foglar a Protektorát", případně "Čtenářské kluby, zakázaný skauting a Kuratorium pro výchovu mládeže". Ty nicméně o knize vypovídají mnohem lépe.

Ačkoli je toto téma zpracováno až (řekl bych) vědeckým přístupem (o čemž mluví skoro 100 stran odkazů, rejstříků atd.) a zdrojů je tak použito skutečně mnoho, je kniha čtivá a v žádném případě nenudí.

Za nejzajímavější ale považuji ne přiblížení osudů JF za Protektorátu, ale téma výchovy mládeže a mezilidských vztahů v Protektorátu obecně. Čím dále jsme od války, tím více se nám její obraz mění, přestává být barevný a téměř se stává černobílým. Z našeho pohledu je tak jednoduché odsoudit chování některých lidí. Přečtení této knihy podle mě pomůže k pochopení nejen doby minulé, ale mnohé je možné si z ní vzít i pro současnost a budoucnost.

Na začátku jsem k téhle knize přistupoval s despektem a měl ji za další v pořadí, kde se někdo na JF snaží zviditelnit. Na konci musím smeknout, děkuji že vznikla!

Johnas10
25.06.2018 5 z 5

Kdo chce pochopit Jestřába v jeho nejsilnějším období, bez téhle bichle se neobejde! Knížku považuji za revoluční počin, která naše poznání Jaroslava Foglara posouvá dopředu o několik úrovní výš. Kvalitou zpracování a celkovou precizností je knížka plně srovnatelná s třetím rozšířeným vydáním Dvorského legendární knihy Mýtus zvaný Stínadla. Na obou knihách pracoval podobný (stejný?) tým lidí, což se odráží na hloubce zpřístupněného poznání a kvalitním výkladu. Určitě se podle mého jedná o jedno ze zásadních děl pro každého, kdo se zajímá o věci spojené s životem a tvorbou Jaroslava Foglara.