Jestřáb & Rybářka

Jestřáb & Rybářka https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11604/bmid_jestrab-a-rybarka-mTZ-11604.jpg 4 138 18

Jestřáb & Rybářka série

1. díl >

1. kniha série Jestřáb & Rybářka. Jsou to dva nelítostní pronásledovatelé zločinců, zjizvení nikdy nekončící válkou, která zuří v ulicích města. Jestřáb vládne ulicím svou ostrou sekerou. Rybářka dokáže bleskově zaútočit mečem a dýkou, které mistrně ovládá. Jejich bojištěm je drsné město, nazývané Haven – temné a prohnilé místo plné zaklínačů, démonů a zlodějů. Za peníze je tu možné koupit všechno… Všechno, kromě spravedlnosti. A proto jsou tu oni…... celý text

Literatura světová Pro ženy Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

No Haven for the Guilty , 1990


více info...

Přidat komentář

r0st4
07.04.2024 4 z 5

Přečteno znovu po spoustě a spoustě let a nemůžu jinak, než udělit nostalgií řádně načichlé 4 hvězdy. Ačkoliv bych se rád chlubil tím, že mě k žánru přivedli géniové jako Tolkien či Erikson, pravdou je, že to pro mě všechno začalo právě Greenem (a posléze Gaimanem). Jeho Východ Modrého měsíce mimochodem i po všech těch letech a přečtených knížkách stále považuju za jedno z nej fantasy.

Jestřáb a Rybářka možná nejsou dokonalou knížkou, ale mix detektivky a fantasy tu funguje náramně a hlavní protagonisty si nejde neoblíbit. Tu a tam se sice dá vytknout jistá zkratkovitost, jednoduchost nebo krkolomnější dialog, ale už tady je jasně patrná čtivost Greenova stylu, která se s ním - díky bohu - táhne dál. Jeho přechod spíš k urban fantasy se sice postupně rozešel s mým vkusem (stejně jako kadence, s jakou jeden čas sypal knížky), ale tuhle sérii asi nikdy nepřestanu doporučovat. A taky Východ Modrého měsíce! Pokud jste to nečetli a máte rádi fantasy, fakt po tom sáhněte ;)

renefer
28.02.2021 4 z 5

Taková Agatha Christie v hlavni roli se strážci a čarodějem, nechybí upíři, vlkodlaci a dokonce i sukuba. A v celé téhle plejádě příšerek samozřejmě nechybí politici a právě vražda jednoho z nich v zamčeném pokoji v zabezpečeném domě s omezeným počtem podezřelých je hlavní dějovou linií příběhu.


Nailo
11.07.2020 4 z 5

Můj osobní názor je, že v případě Jestřába a Rybářky se kombinace fantasy a detektivky velmi povedla. Samozřejmě, stejně jako u většiny Greenových děl, nejde o žádný hlubokomyslný příběh, jenž by mohl konkurovat myšlenkám Orwella nebo strčil do kapsy Junga. Každopádně nemyslím si, že by šlo o čtivo určené pouze dětem do dvanácti let. To bychom potom museli dát tutéž nálepku i dílům Agathy Christie nebo celé sérii Sherlocka Holmese. ;-) Co na díle oceňuji nejvíce jsou jednotlivé postavy a jejich propracovanost. Autor nás totiž po temným událostech v domě, nechává nahlédnout i do mysli jednotlivých hostů, a čtenář díky tomu nemusí bezcílně tápat a čekat na závěrečný mindfuck přechytralého detektiva. :) Hlavní hrdinové mi byli neuvěřitelně sympatičtí. Za další velké plus považuji krásný popis prostředí města hned v úvodu knihy, který mě pokaždé vtáhne okamžitě do děje. Dále ztvárnění postav, jejich uvažování a jednání, jež mi přišlo logické a přiměřené situaci. Bez mučení se však přiznávám, že nejsem vášnivým čtenářem detektivek a tudíž jsem se ještě nestihl dopracovat do stavu, kdy mi stačí knihu jen otevřít a hned vím, že vrahem je zahradník!

pavlina1611
09.07.2019 odpad!

Stačil mi začátek. Nedalo se to číst.

tartan
09.11.2018 3 z 5

Dobrá séria. Je to taká fantasy detektívka s prímesou politického thrilleru. Knižky nie sú príliš tučné a dej celkom odsýpa, takže nestihnú nudiť. Hlavní hrdinovia sú k tomu charizmatická dvojka a nemožno si ich neobľúbiť. Ďalším hlavným hrdinom je tu vlastne aj ono mesto Haven, kde sa všetky príbehy odohrávajú. To trochu pripomína zeměplošský Ank-Morpork („Na světe sú najruznejší prohnilá města, města ještě horší a pak Haven.“). Samozrejme, výrazným plusom sú parádne obálky L. Roya.

KillHurt
14.09.2018 4 z 5

Milá detektivní jednohubka zasazena do kulis fantasy města Haven. Samotné město je největším plusem knihy, protože je opravdu živoucím městem, které je plné politického pletichaření, lidské bídy a utrpení. Ústřední dvojice, na to jak je v úvodu popsaná a jaké o ní kolují legendy, se místy jeví až neschopně, ale možná se jedná o záměr autora, který se snaží poukázat na to, že vyprávěné městské legendy nejsou totéž jako samotný člověk. Děj není moc složitý a podává dostatek indícií, které leccos napoví už před velkým odhalením. Celkově je kniha zajímavým počinem, i když se jedná opravdu jen o odpočinkovou literaturu, a jsem velmi zvědav na pokračování.

jockel
25.06.2018 odpad!

Zklamání. Od autora jsem četl Kasino Infernale a z toho důvodu jsem četl i tuto. Z knihy mám pocit, že jde o první autorův pokus o detektivku. Knihu doporučuji dětem do 12-ti let. Od poloviny knihy jsem začal přemýšlet, proč jsou kapitáni tak zabednění. Na obálce knihy je napsáno „že jejich bojištěm je drsné město, … plné zaklínačů, démonů a …“. Ovšem to si kapitáni odmítají připustit a až do posledních stránek vytrvale pátrají po obyčejném člověku, který vraždí. Jsou vykresleni jako elita Městské hlídky, ale po přečtení knihy si říkám, že ostatní v hlídce musí být pěkní bl… .

ala.mihalikova
10.10.2017 5 z 5

Úžasný příběh. Strašně mě bavil. Byl napínavý i vtipný. Líbí se mi ten nápad fantasy detektivky. Hlavní hrdiny jsem si zamilovala. Bylo fajn, že to nebyl žádný zamilovaný párek a fungovali spolu bez problémů. Příběh mě dost zaujal a hltala jsem ho fofrem. Rozhodně doporučuji a jdu se vrhnout na další díly.

Teron
15.06.2017 5 z 5

Snad jediný mě známý případ fungujícího spojení fantasy a detektivky, který obě složky dobře proplétá, aniž by jedna byla jen doplňkem druhé - tady jsou to rovnocenné partnerky.

AnetK
03.08.2016 1 z 5

Mám zrovna za sebou pár skvělých fantasy a o to hůř na mě tahle kniha působila. Logické díry, že by jimi bez újmy projel opilý slepec řídící kombajn. V nějaký vývoj postav ani nedoufejte. Z drsného, temného a prohnilého města uvidíte jednu vylidněnou ulici. Jedna hvězdička za propojenost začátku a konce.

JohnyR
02.06.2016 3 z 5

Fantasy verze detektivky zamčeného pokoje, zajímavé, částečně předvídatelné.

Jacinda
12.04.2016 2 z 5

Možná jsem četla nějakou verzi se špatným překladem, ale kniha se mi špatně četla, nezaujala mě, styl vyprávění mi nevyhovoval. nedočetla jsem ani

pejty
17.01.2016 4 z 5

Na tuto knihu jsem narazil náhodou a musím říct, že jsem nelitoval, že jsem si ji přečetl. Je to skvělí mix detektivky a urban fantasy a to je něco přesně pro mě. Navíc autor píše velmi čtivou napínavou formou, a proto pro mě bylo skoro nemožné knihu odložit.

ziriant
13.08.2015 1 z 5

Dokonalý příklad fantasy braku. I tak mám ovšem na Greena sentimentální vzpomínky z doby, kdy jsem upustila od dívčích románů a dostávala se k pořádné literatuře. Tohle je prostě někde mezi.

Peter.Melon
15.04.2015 4 z 5

Dobrá fantasy kniha,která mě zaujala už jako dítě...

marek1278
13.03.2015 4 z 5

Zajímavý úvod do Havenu, jsem zvědavý na další díly. U knihy jsem se bavil, všechno šlo jako na drátkách

Eyghon
22.04.2013 4 z 5

Docela slušná fantasy detektivka. Akce, upír, vlkodlak, čaroděj, meče. Ovšem poněkud předvídatelná.

To Ruw: "S výborným humorem"??? Tato kniha není humorná ani veselá. Teď jsem to dočetl a nevzpomínám si na jediný humorný okamžik.

Ruw
30.11.-0001 5 z 5

Jako odpočinková četba pro vypnutí mozku bezchybný. Navíc s výborným humorem. Platí i ostatních dílech celé série.