Ještěrčí ocásky

Ještěrčí ocásky https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21897/bmid_jesterci-ocasky-0Pl-21897.jpg 4 46 4

Vypravěčem je dosud nenarozené dítě, chlapec existující v lůně své matky. Ta žije v Barceloně s dospívajícím synem Davidem v nuzných poměrech a navíc ji sleduje policie: manžel, jinak opilec a sukničkář, nepohodlný režimu, musel uprchnout. Autor nevypráví jen příběh jako takový, nýbrž líčí i dojmy, nálady a prožitky dospívajícího Davida, jehož svět je zabydlen přítomnými i nepřítomnými postavami. Ať už je to jeho ještě nenarozený bratr, uprchlý otec nebo pilot RAF, jehož rodiče kdysi schovávali a který se sblížil s matkou. Největší Davidovou starostí jsou časté návštěvy nenáviděného inspektora Galvána, který nejenže pátrá po Davidově otci, ale bezpochyby se i jemu líbí jeho maminka. Z útržků Davidova snění a rozhovorů se pak jako mozaika skládá skutečnost. Magické, volně navazující motivy, které si do ní pozorný čtenář zasazuje, se tu opakují stejně, jako se Davidovi zjevují a stále vracejí hlasy v rokli, kde tráví spoustu času. Tady s kamarádem uřezávají ještěrkám ocásky s dětsky pitoreskním záměrem, z něhož dospělé mrazí. Román Ještěrčí ocásky představuje hluboký, smutný, mistrovsky napsaný příběh, zachycující intimní prožitky a traumatické životní situace. Navzdory hořkosti a tragičnosti osudu působí děj až nadpozemsky, jakoby z jiného světa, kde sice skrytě, ale nepochybně stále existuje láska.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Rabos de lagartija , 2000


více info...

Přidat komentář

jiri77
26.04.2022 4 z 5

Kniha na kterou si musíte udělat čas. Četl jsem ji hodně pozorně a přesto ,jsem se občas ztrácel v ději. Konec knihy dává vše do pořádku , ale i tak některé postavy zůstanou nejasné, jako například inspektor Galván. Kniha se mi celkově líbila a splnila mé očekávání.

Hanka_Bohmova
10.09.2015 4 z 5

Pozoruhodná kniha. Velmi snadno jsem si představovala krajinu, atmosféru každé scény.. I když jsem četla dost pomalu, ani mě nenapadlo ji odložit.


KKlara
11.05.2013 5 z 5

Kniha je hodně snová, nejde číst jen tak v tramvaji a poslouchat u toho hudbu. Ze začátku je téměř nelogická, hodně se přeskakuje, mění se vypravěč mezi Davidem a jeho nenarozeným bratrem. Hodně věcí je naznačeno, ale nevyřčeno. Postupně se vše začne skládat a začne to dávat smysl. Z příběhu až mrazí. Posledních padesát stran už jsem se nemohla odtrhnout. A pak jsem zůstala sedět se zatajeným dechem. Kniha byla nádherná. Stojí za trochu trpělivosti ze začátku.

yamk
07.11.2011 1 z 5

Dočítal to vôbec niekto do konca? Dá sa to?

Štítky knihy

Španělsko španělská literatura dětství svět očima dítěte

Autorovy další knížky

Juan Marsé
španělská, 1933 - 2020
2012  68%Kaligrafie snů
2010  65%Dívka se zlatými kalhotkami
2007  75%Ještěrčí ocásky
1982  66%Poslední odpoledne s Terezou
1977  40%Táto tvár mesiaca

Kniha Ještěrčí ocásky je v

Přečtených57x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce60x
Chystám se číst30x
Chci si koupit3x