Ještě jsem to já

Ještě jsem to já https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27800/bmid_jeste-jsem-to-ja-QUn-27800.jpg 5 674 176

Alice Howlandová je hrdá na to, co v životě dokázala. Ačkoli jí bude teprve padesát, je uznávanou profesorkou kognitivní psychologie na Harvardu a světově proslulou odbornicí v oboru psycholingvistiky, má tři dospělé děti a úspěšného manžela, také známého vědce. Zničehonic se však u ní začne projevovat nezvyklá zapomnětlivost a chvilkové ztráty orientace a do jejího života vstoupí tragická diagnóza časné formy Alzheimerovy choroby. Nevyhnutelné příznaky počínající demence ji pomalu připravují o osobnost a dříve tak nezávislá a ambiciózní Alice se učí žít pro přítomnou chvíli. Zatímco dřív stavěla na první místo akademickou kariéru, je najednou nucena přehodnotit nejen svůj vztah s manželem a očekávání týkající se budoucnosti jejích dětí, ale i své představy o tom, kdo je a jaké je její místo v tomhle světě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Práh
Originální název:

Still Alice , 2007


více info...

LenkaMacak
LenkaMacak
16.02.2024 5 z 5

Neskutečně smutný a děsivý příběh, na kterém je nejhorší to, že se může stát komukoliv. O knize budu ještě dlouho přemýšlet nejde nedát jinak, než 5/5*

Martica
Martica
25.01.2024 4 z 5

Taky máte najednou pocit, že vám začíná Alzheimer?


AlexandraBane
AlexandraBane
26.10.2023 5 z 5

Bylo to náročné čtení, přesto to bylo velice krásně napsané

sweeney
sweeney
02.10.2023 5 z 5

Každý, kdo nejdříve viděl film jako já, věděl, do čeho jde a jak příběh vlastně skončí. Je to velice smutné čtení o tom, jak si nemoc bere od svého "hostitele" vše. Člověk ani nechce přemýšlet nad tím, že něco takového se může stát vlastně komukoli a zcela nečekaně. Na druhou stranu nám pak takovéto příběhy ukazují pravou podstatu života, co je opravdu důležité a proč se nezaobírat kolikrát zbytečnostmi..

Lostinmymind
Lostinmymind
25.09.2023 5 z 5

Kniha byla velmi hezky napsaná, byla čtivá. Přestože je dílo o náročném tématu, dokáže čtenáře příběhem upoutat.
Musím ocenit, kolik informací si autorka o této nemoci zjistila. Dále vyzdvyhuji dodatek, kde je psaná informace ohledně léku, který je uveden v knize, a další informace o možném způsobu léčby.
Kniha na mě udělala velký dojem a donutila mě nad ní i po dočtení stále přemýšlet.
Dílo bych doporučila spíše náročnějším čtenářům.

petrarka72
petrarka72
05.09.2023 4 z 5

Četla jsem rychle - chtěla jsem se dozvědět - a zároveň bylo čtení až nesnesitelné. Alicí může být každý. Nebo Johnem, Annou, Lydií, Tomem... ti to mají složitější. Doporučuji Zellerova Otce jako doplňkovou literaturu či film.

Safrika
Safrika
15.08.2023 3 z 5

Docteno cca 90 stran nez me to chytilo, ale dobre, zajimave a jsem rada, ze se to me a ani nikoho z mych blizkych primo netyka..

Vera Silent
Vera Silent
27.04.2023 5 z 5

Je to dobře napsané a ke konci kupodivu i dost napínavé, i když se od příběhu nedají očekávat žádné zvraty. Také příběh vyznívá pozitivněji než film, hlavně svým koncem.

koki.veru
koki.veru
16.01.2023 5 z 5

Tuhle knížku už jsem před pár lety četla. Teď jsem se k ní vrátila díky čtenářské výzvě (kniha, kterou nebudete číst poprvé). Knížka mě opět dostala a pohltila. Je strašně čtivá a člověk má až pocit, jak kdyby sám tuto nemoc měl.

JankaV80
JankaV80
02.01.2023 5 z 5

Ufff, nevím, jak ostatní, ale já měla při čtení knihy pocit, že u sebe sleduji počáteční formu Alzheimerovy choroby, tak dobře byla kniha napsaná. Příběh Alice sám o sobě je zpracovaný dobře, ale ta beznaděj a deprese, která na vás z příběhu dýchne, je naprosto příšerná.
Přiznám se, že mě v tomto případě moc zajímá i filmové zpracování. Jen si nejsem jistá, zda budu mít někdy odvahu si film pustit.

L.Helena
L.Helena
27.08.2022 4 z 5

Téma časné formy Alzheimerovy choroby je v knize velice dobře zpracované, příběh je opravdu čtivý, i když strašně depresivní a beznadějný. Zpočátku jsem nedokázala číst v kuse, vždy jsem přečetla tak deset stran a na pár dnů knihu odložila, pak jsem se k ní vracela se strašně ambivalentními pocity. Chtěla i nechtěla jsem to číst dál. Tak jsem se dostala sotva do poloviny. Bylo to poutavé, zajímavé, ale přitom mi bylo jasné, že to nikdy nebude lepší, jen stále horší a horší. Právě kvůli těmto svým osobním pocitům strhávám knize jednu hvězdičku, i když vím, že si to nezaslouží. Dnes jsem se kousla a dala jsem zbytek knihy v jednom kuse, vlastně jen proto, abych už měla pokoj od tohoto těžkého tématu. Pořád ve mě doznívají hodně depresivní pocity. Teď si jdu najít ke čtení něco šíleně bláznivého, veselého až ztřeštěného na odreagování.

mfajmanova
mfajmanova
27.07.2022 5 z 5

Smutný a zároveň krásný příběh, úžasný čtenářský zážitek! Měl jste někdo při čtení pocit, že také máte počínající fázi Alzheimera nebo ho doopravdy mám?

leona0568
leona0568
22.06.2022 5 z 5

Velice hezky, citlivě napsaná kniha. Je to poučení pro ostatní, važte si života, když jste zdraví, neberte to jako samozřejmost. Bylo to smutné čtení o úspěšné, vzdělané Alici, která začala trpět nevysvětlitelnou zapomětlivostí, chvilkovou ztrátou orientace a se zpožděním jí byla diagnostikována choroba Alzheimer s časnou formou. Bylo jí teprve 51 let a ona musela přehodnotit svůj život, změnit postoj ke všemu, nesmírně si vážila sama sebe a pracovala na tom, aby udržela aspoň to, co se dalo, když říkala "ještě jsem to já". Celkově je to nezapomenutelná kniha o hezkých vztazích k nemocné od nejbližších v rodině, na pracovišti, u lékařů a ostatních pracovníků, kteří se věnují náročné práci s nemocnými.

Vixiene
Vixiene
19.09.2021 5 z 5

Hned po dočtení jsem se koukla i na film a obojí se mi moc líbilo. Pořád jsem to já je smutná kniha bez špetky naděje, která přiblíží život inteligentní a úspěšné Alice, které byl diagnostikován Alzheimer s velice rychlým nástupem. Sledujeme, jak se s ním vyrovnává nejen ona, ale i celá její rodina, přátelé, kolegové v zaměstnání. Kniha mě hodně zasáhla, myslím, že dovede porozumět, čemu lidé s tímto onemocněním procházejí.

Agatha84
Agatha84
20.08.2021 5 z 5

Srdcervoucí, emočně až na dřeň vyčerpávající kniha, a to vše bez jakéhokoli patosu. Díky profesní erudovanosti autorky i jejímu jazykovému citu mám před sebou opět nezapomenutelný příběh.

99jana99
99jana99
03.08.2021 5 z 5

Tohle nejde hodnotit, knihu jsem četla se slzama v očích, a dočítala v pláči. Nevím jestli zvládnu vidět film, ale knížka krásně napsaná, krásně ukázáno z obou pohledů, jak nemocného, tak pečujících. Ach jo

Odetta889
Odetta889
29.07.2021 5 z 5

Při čtení mě bylo smutno a chtělo se mi brečet. Nejhorší je, že s tím člověk vůbec nic neudělá.

archivářka115
archivářka115
19.07.2021 5 z 5

Knížka byla zajímavá a smutná. Netušila jsem, že existuje časná forma Alzheimerovy choroby. Musí to být hrozné, když se někdo ve středním věku dozví, že má tuto hroznou nemoc. Doufám, že se podaří vynalézt prášky, abychom nemuseli mít strach, že jí dostaneme.

Han-nah
Han-nah
28.06.2021 5 z 5

Pro tuto knihu je 5* slabé hodnocení, včetně nádherné obálky.
Velmi smutný příběh 50ti leté profesorky psychologie Alice, která přednáší na Harvardu. Je spokojená žena, které skoro nic nechybí, jenom občas něco zapomene, věc, slova, ale to se přece stává. Má úžasnou rodinu, 3 dospívající děti, s manželem si rozumí, je vědec, mají spokojený život, záliby, spojuje je práce a najednou šok - je jí diagnostikována Alzheimerova choroba. Jak to všichni přijmou? Při čtení cítíte lásku a podporu celé rodiny, ale i pocit strachu z neznámého, co mohou očekávat s touto chorobou.
Tuto emotivní knihu doporučuji všem. Umět se radovat z každého dne, který přije a jsme zdraví a vážit si tohoto daru. Ale naučit se i vnímat a pomoci těm, kteří toto štěstí už nemají.
Samozřejmě došlo na kapesníčky,
"Přála bych si raději rakovinu", dostal mě ale její soubor "Motýl"

boeink
boeink
06.06.2021 5 z 5

V minulosti jsem viděla film, tak jsem sáhla i po knize. Líbilo se mi obojí, protože Julianne Moore zahrála Alici výborně. Při čtení jsem se mockrát přistihla, že testuju svůj vlastní mozek a doufám, že moje míra zapomínání je ještě v pohodě!