Jeskynní výzkum u Březiny : 40. let březinské skupiny speleologického klubu v Brně

Jeskynní výzkum u Březiny : 40. let březinské skupiny speleologického klubu v Brně https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318303/mid_jeskynni-vyzkum-u-breziny-40-let-br-kuj-318303.jpg 4 1 1

Přidat komentář

David81
02.07.2023 4 z 5

Březinská skupina byla v době napsání tohoto sešitu jednou z posledních pracovních skupin kdysi slavného Speleologického klubu v Brně, který se po vzniku České speleologické společnosti stal jen jednou její základní organizací a i ta se následně dál štěpila.
Publikace popisuje překvapivě bohatou historii Březinské skupiny - zaujalo mě například, že v padesátých letech se výrazně zapojila do technické obnovy a výzkumu Býčí skály. Zajímavá je i historie výzkumu jeskyní kolem Březiny. Třeba že v jeskyni U studánek byla použita při těžbě i úzkokolejová dráha. Největší část textu se týká hlavního projektu skupiny - výzkumu Malého lesíku, nejzajímavější jeskyně jižní části Moravského krasu. Jedná se o mohutný paleoponor Březinského (Ochozského) potoka, který je kompletně zasedimentován. Jeskyňáři pomocí elektrifikované závěsné dráhy tuto jeskyni postupně prodloužili na délku přes 350 metrů. Hlavní ponorovou propast pak vytěžili na hloubku 20 metrů. Jde o naprosto mimořádné dílo i na poměry Moravského krasu. Zajímavé jsou i informace o ostatních jeskyních - Na Technice, Ve Skalce a další. Všechny tyto jeskyně znám, takže pro mě má knížka velkou cenu. Součástí je spousta unikátních fotografií i map.

Štítky knihy

jeskyně Moravský kras jeskyňářství, speleologie

Autorovy knížky

1988  80%Jeskynní výzkum u Březiny : 40. let březinské skupiny speleologického klubu v Brně

Kniha Jeskynní výzkum u Březiny : 40. let březinské skupiny speleologického klubu v Brně je v

Přečtených1x