Jeskyně velkých lovců

Jeskyně velkých lovců https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161970/jeskyne-velkych-lovcu-161970.JPG 5 2 1

Román vyprávějící o čtyřech chlapcích z kraje Dordogne v jižní Francii, kteří na oblíbeném místě svých her, na kopci Lascaux objevili vchod do jeskyně s nástěnnými kresbami z doby ledové. Přivolaný odborník vypráví chlapcůmhistorii podobného nálezu na jiném místě a podává výklad o životě pravěkých lovců a jejich kreseb. Autorovi se při obrovském množství zajímavých informací, které v textu podává, podařilo vytvořit knihu s řadou napínavých scén,knihu přitažlivou, kterou si se zájmem přečtou děti i dospělí.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Die Höhlen der großen Jäger , 1961


více info...

Přidat komentář

Ikkju
03.05.2017 5 z 5

Při koupi jsem se pokusil o svoje vyznání k téhle útlé, ale úžasné knížce, a dostal za ní od antikvariátníka pěkně po čuni - Lescaux pane, Lescaux! Altamiru v té době ještě neznali!

Příběh viděný očima dětí prokládaný výkladem je mi moc sympatický, zaujal mě ale i příběh němého malíře, údajného falsifikátora maleb v Altamiře (sic!)

A ještě si dovolím jednu úvahu, kdesi na internetu jde najít stránky, které vysvětlují pravěké skalní malby jako překresy projekce kamery obscury (stačí do temného teepee udělat dirku špičkou oštěpu), jako argument uvádí, že tímhle jevem se například údajně zužují zobrazované částí vzdálenější od středu - úzké hlavy koňů a býků. Že by kresby tedy byly nakonec vlastně reprodukce "fotografií"?

Autorovy další knížky

Hans Baumann
německá, 1914 - 1988
1968  90%Jeskyně velkých lovců
1984  77%Kolumbov syn
1966  0%Veľký slon a malý slon
1981  100%Šiel som s Hannibalom
1975  0%Jak zvířátka spí

Kniha Jeskyně velkých lovců je v

Přečtených6x
Knihotéce2x