Jeruzalém: Rok v rozděleném městě

Jeruzalém: Rok v rozděleném městě https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158374/bmid_jeruzalem-bvt-158374.jpg 4 103 27

V nejnovějším albu se Guy Delisle vydává na roční pobyt do Izraele, kam následuje manželku, pracující pro Lékaře bez hranic. Jako otec na rodičovské dovolené se stará o dvě děti, ale zejména prozkoumává své okolí. Rodina musí zvládnout žít v zemi, která je kolébkou náboženství, ovšem potýká se s řadou problémů. Samotný Jeruzalém je rozdělené město, kde se z tak jednoduché záležitosti, jakou je přejet z jednoho konce (muslimského) na druhý (židovský), dokáže vyklubat opravdu pořádný oříšek. Delisle popisuje a glosuje to, s čím se setkává, se svěžím přístupem nezatíženého pozorovatele a s nezbytnou dávkou sarkasmu i ironie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , BB art
Originální název:

Chroniques De Jérusalem , 2011


více info...

s1ombrehimawari
s1ombrehimawari
16.01.2023 1 z 5

Bohužel to nebylo nic pro mě. Nesedlo mi servírování příběhů, které za mě bylo suchopárné a občas jsem ani nevěděla, proč nám zrovna tohle autor vypráví. Nenacházela jsem v tom smysl. Co se týká grafické stránky, taktéž nejsem fanouškem, pro mě moc jednoduché a minimalistické. Výběr barvy se mi ale líbil a hodil se do místa dění. Taktéž jsem se dozvěděla nové věci a to cením.

Lka
Lka
25.11.2022 4 z 5

Další kniha Guy Delisle, kde tentokrát stráví jeden rok v Izraeli. Opět zajímavé a poučné čtení.


JajaCZ
JajaCZ
28.04.2022 4 z 5

Jeruzalem bola pre mňa najslabšia kniha od Delisleho. Ostatné som zhltla za deň, do tejto som sa akosi musela nutiť. Nie, nebol to iný Delisle. Nachádzate tam také prvky, aké používal i v minulých svojich dielach, ale chýbala tomu iskra, ktorá zapáli v človeku zvedavosť.

JanaPav
JanaPav
15.03.2022 5 z 5

Stejně jako v předchozích komiksech autor celkem poutavě popisuje svůj pobyt v cizí zemi. Tento díl mně osobně přišel asi nejzajímavější a takový nejbarvitější... Oproti předchozím komiksům má také nejlepší a nejpropracovanější ilustrace. S autorem prožíváme situace od těch zcela běžných, úsměvných i dojemných, přes paradoxní až těžko uvěřitelné či nepříjemné, až po ty smutné, šokující a vlastně i tragické. Což oceňuji, protože původním záměrem určitě bylo spíše lehčí, humorné vyprávění… Jenomže zde je situace složitá. V příběhu jsou zmíněny i takové věci jako bombardování Gazy, okupace palestinských území i násilné vysidlování palestinských obyvatel atd. Tohle se tam těm lidem děje prakticky pořád a člověka i v souvislosti se současným rusko-ukrajinským konfliktem nejednou napadlo, jak je ten svět pokryteckej… Kéž by se na všechna bezpráví hledělo stejnou optikou…

estuska
estuska
16.02.2021 5 z 5

Výborná kniha, uvedede vás do obrazu o každodenním životě Židů a Palestinců. Problémy, situace, o kterých se ve zprávách nemluví.

Smonca
Smonca
17.05.2020 5 z 5

Komiks " Jeruzalém, rok v rozděleném městě" se mi dostal do rukou právě po návratu z poznávací cesty do Izraele. Během čtení jsem si s autorem vysloveně notovala, líbí se mi, jak je nestranným pozorovatelem, nic nehodnotí. Navíc jeho doba pobytu v Jeruzalémě byla nesrovnatelně delší než ta moje, takže těch zkušeností prožil mnohem více. A rozhodně to umí vyprávět, jak slovem tak obrazem. A musím říci, že jsem se i od srdce zasmála.

Tyet
Tyet
12.02.2020 5 z 5

Komiks od Guye Delisle jsem si přečetla moc ráda, do této chvíle jsem autora neznala. A ani jsem se ke své hanbě příliš nezajímala o palestinsko-izraelský konflikt v rozděleném Jeruzalémě. Proto jsem vděčná za nestranné a střízlivé informace a dojmy nezúčastněného pozorovatele Guye, který doprovází svou manželku pracující pro Lékaře bez hranic v Gaze. Vyhovuje mi autorův suchý humor a neokázalá lidskost. Mnoho informací mě zaskočilo až šokovalo a z mnohých mi bylo prostě smutno. Pokud byl kdysi dávno Ježíš znechucen zkažeností Jeruzaléma, co by asi řekl dnes?

Elsinor024
Elsinor024
18.06.2019 5 z 5

Jsem moc ráda, že se mi tahle kniha dostala do rukou. Zatím se mi líbila nejvíc z autorovy tvorby.
Guy Delisle nic nevysvětluje a nevynáší soudy, jen předkládá svoje zkušenosti z pobytu ve východním Jeruzalémě. Ze svého úhlu pohledu, jasně, ale nikomu nic nevnucuje.
Je vidět, že žádná strana není úplně bílá a dobrá, pravda je někde na cestě a nikdo neví kde.

Úsměvné jsou tahanice různých křesťanských církví v Chrámu božího hrobu, kde se mniši spolu dokonce poprali. Kde jinde už by spolu křesťané měli vycházet, když ne na nejposvátnějším místě?
Pokud se někdo zaměří jen na studování náboženských textů, kterými se nechá omámit, zmanipulovat a zfanatizovat a nevidí za ně dál, je v háji (a jeho okolí mnohdy s ním).
Jak už jsem psala v jiném komentáři, Ajahn Brahm to krásně vysvětluje: "Nepožírejte slova."
Jak jsou asi duševně vyrovnaní ultraortodoxní věřící z Mea Šearim, když vztekle křičí na zbloudilé auto? A je toho mnohem víc...
Na druhou stranu nás autor nechá nahlédnout do extra neuspořádané palestinské univerzity, kde si studenti dělají, co chtějí a úroveň je nevalná. Studentky výtvarné výchovy nesmí kreslit postavy, byly by proti islámu.

Prostě máme tady namíchanou izraelskou všehochuť s osadníky, Palestinci, raketami nad Gazou, oddělující zdí i pruhy na ulici, všudypřítomnými checkpointy i hnutím Breaking the Silence.

Příběh je parádně čtivý a místy zábavný i ironický, autor umí sám sebe shodit, přitom všem nás nenápadně a mimochodem poučí o Svaté zemi. Celé je to velmi sympaticky podané a mohu jen doporučit.

LuckyVagabond
LuckyVagabond
28.12.2018 5 z 5

Tato kniha mi byla milým překvapením. Pár týdnů mi ležela na stole a ne a ne se do ní donutit. Jakmile jsem ji otevřel, slupnul jsem ji jak jednohubku.

Autor nezaujatým pohledem vykresluje absurdnost života v Jeruzalémě. Nic nepodsouvá, nic neinterpretuje, prostě jen popisuje co viděl, slyšel, zažil. Vše v pěkných, jednoduchých, lehce stravitelných ilustracích.

Skvělý VHLED do této složité, kontroverzní země.
Jdu shánět další autorovy knihy.

MCGinger
MCGinger
09.08.2018 5 z 5

Výborně zpracovaná komiksová reportáž.

LaMila
LaMila
02.06.2018 5 z 5

Skvělá kniha. Doporučuji. Četla jsem kdysi a měla jsem ji pujcenou. Ráda bych všechy vlastnila.

Mánička178
Mánička178
22.08.2017 3 z 5

Komiksem jsem takřka nedotčená, proto je opravdu zajímavé číst předchozí komentáře :) Na mě to působilo jako kreslený deník - autor vyzobává situace sem a tam, je to prostě epizodní dílo. Leckdy jsem se v tom ale dost ztrácela, přechody mezi epizodkami nebyly kolikrát úplně zjevné... Občas se člověk pousmál, ale obecně bych se asi ztotožnila s názorem níže, že poloviční obsah by tomu neškodil.

Matematicka
Matematicka
29.08.2016 4 z 5

Subjektivní? Ano. Epizodní? Ano. Pouhé vlastní zkušenosti bez ladu a skladu, bez příběhu s pointou? Ano. Ale takový může být komiks. Autor kreslí to, co vidí kolem sebe a jak to vidí. I to může být umění. Taky jsem zavzpomínala na svou návštěvu Jeruzaléma. Zážitky z něj nelze vtěsnat do slov a jak jsem viděla, tak asi ani do obrazů... Takže zvláštní komiks o zvláštním místě.

godzilka
godzilka
05.04.2016 5 z 5

za mě 5*, při čtení jsem nostalgicky zamáčkla slzičku a zavzpomínala na místa, kde jsem byla

LordSnape
LordSnape
05.11.2015 4 z 5

Guy Delisle NENÍ Joe Sacco, ani "novinář" a jsem za to vážně rád! Narozdíl od něj si totiž drží stále hezky zajímavou kresbu a hlavně se nepouští do žádného moralizování - jen jako glosátor a grafik popisuje co vlastně vidí. Nechápu, že se tady ve zdejších komentech objevilo tolika polopravd, lží a výmyslů. Je neuvěřitelné, že někteří vidí v obrázcích srovnání s opicemi a zaujatost Palestinci, která tam prostě není! Guy se totiž narozdíl od Sacca nezaměřuje ani na jednu stranu a prozkoumává oblast ve které žije jako pozorovatel, jak je u něj zvykem. Navíc vše dokáže krásně okořenit břitkou satirou a ironií. To někteří Saccovi příznivci asi neznají, že?

Setkává se zde jak s Palestinci, tak i Izraelci! Oběma stranám dává prostor k prezentaci a hlavně se namísto přehnaného šokování zaměřuje i na život v takové oblasti od praktikování víry až po vydělávání si na živobytí či výchovu dětí. Můžeme zde vidět absurdní nařízení, zákony, vojenskou moc a stejně tak i samotné chování jednotlivých etnik a náboženských vyznavačů od křesťanů, přes židy až po muslimy. Guy představí i zajímavá a pro někoho i posvátná místa jako Lazarovu hrobku, Zeď nářků atd. Do toho ty starosti s jeho dětmi a prací na komiksu, které koření humornými scénami ze svých seminářů, výstav či trablů s autem a pro mě velmi příjemné přátelství s místním knězem. Pokud budu srovnávat Delislův Jeruzalém se Saccovo Palestinou (komentář též napsán), vyjde mi prvně jmenovaný jako jasný vítěz.

Johner
Johner
31.08.2015 5 z 5

Chyběla jen určitá gradace, což je ovšem pochopitelné v tomto spíše dokumentárním komiksu.

Barma se mi líbila více, ale to je možná tím, že jsem ji četl jako první.

varanbooks
varanbooks
21.06.2015 2 z 5

Guy Delisle není Joe Sacco. Má podle mě lepší kresbu a míň mu to šustí papírem (Saccovi jeho vlastní obrázky místy doslova překážejí, tolik textu se snaží vměstnat do bublin), celek ale připomíná slohovku "co jsem dělal o prázdninách". Což má nakonec se Saccem společné.

Honzeecheck
Honzeecheck
19.01.2015 4 z 5

Tak nejdřív, tady je ten obrázek https://lh4.googleusercontent.com/-aH_4Wxn2laY/VLzDFIqsqNI/AAAAAAAAAVg/PChp9l1Oxq0/w426-h237/opice.jpg který marta níže vyhodnotila jako přirovnání opic k židům. Jseš vůbec normální????

A teď k věci - o tomhle konfliktu už bylo napsáno asi vše, z každýho myslitelnýho pohledu a nevyřešilo to absolutně nic. Delisle není a nechce být Sacco (na což několikrát vtipně naráží), nedělá ze sebe novináře a proto není jedinej důvod, proč by se musel snažit bejt objektivní a snažit se dát ke všemu pohled lidem z druhý strany. Stejně jako v předchozích knihách prostě popisuje co viděl během ročního pobytu v cizí zemi. Zatímco Barma a Pchjongjang jsou z vašeho pohledu jednoduchý, protože vás jen utrzovaly v už dávno hotovým názoru, tady jste najendou konfrontovaný s realitou (a snad nebudeme zpochybňovat, že Delisle píše jen o tom co opravdu viděl), která není tak jednoduchá jak by si člověk přál. V dnešní době, kdy každej řádnej českej buran, kterej hranice svýho kraje překročil jen když jel na megakoncert Kabátů, trdí, že Islám představuje zlo a ohrožení tradičních křesťanskejch hodnot se nějak nehodí popisovat jak jsou arabové ve vlastní zemi občany druhý kategorie setrvale šikanovaný z oficiálních míst i od běžných lidí. Jednoduchá pravda v tomhletom konfliktu prostě neexistuje, vždycky je to o lidech. A tady platí princip kolektivní viny a protože se tamhle palestinec odpálí tak to nikomu nedává právo jinýmu palestnci zbourat barák. Kniha ukazuje spoustu naprosto absurdních situací - ulice, kde každý etnikum smí chodit jen po svém chodníku, sítě na odpadky aby si je lidi navzájem neházeli na hlavu, malý komunity usazený v nepřítelskym prostředí, který hlídá víc vojáků než je osadníků samotných, ultraortodoxní fanatiky, který nesmí mluvit s ženama atd. Ano, některý případy vyznívají zcela jednoznačně, viz zabírání domů po palestincích, nebo jejich odstřižení od proudu apod. Není to ale proti židům obecně ale proti konkrétním lidem.

Disease
Disease
02.06.2014 4 z 5

Bavil jsem se stejně jako u předchozích "cestopisů" právě pro tu bezprostřednost. Zaujatost? No a co, tohle není Joe Sacco...

marta_czech
marta_czech
09.04.2014 2 z 5

Neuvěřitelně jednostranně zaujaté. Dvě hvězdy jen za zobrazení památek, těžký život otce na "rodičovské" a pár vtipných momentů. Já četla s velkým sebezapřením po přirovnání Židů k opicím (viz obrázek ze ZOO). Po předchozích cestopisech obrovské zklamání.

Štítky knihy

Izrael Jeruzalém Palestina okupace palestinských území

Autorovy další knížky

Guy Delisle
kanadská, 1966
2009  88%Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje
2013  84%Jeruzalém: Rok v rozděleném městě
2011  84%Barma
2009  81%Šen-čen: Cestovní deník z Číny

Kniha Jeruzalém: Rok v rozděleném městě je v

Právě čtených1x
Přečtených148x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených10x
Knihotéce28x
Chystám se číst39x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x