Jenom nestvůra

Jenom nestvůra https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498963/bmid_jenom-nestvura-y2Z-498963.png 4 295 80

Jenom nestvůra série

1. díl >

Mělo to být dokonalé léto. Šestnáctiletou Joan pošlou do Londýna, aby tam strávila prázdniny s výstřední rodinou své zesnulé matky. Podaří se jí získat práci, která ji hrozně baví, a když ji ještě fakt pěkný kolega Nick pozve na rande, jako by se jí splnily všechny sny. Ale brzy zjistí pravdu. Její rodina není jen výstřední: jsou to monstra s děsivými skrytými schopnostmi. A Nick není jen pěkný kluk - je to legendární lovec nestvůr, který udělá všechno proto, aby je všechny povraždil. V boji s Nickem je Joan nucena spojit síly s krásným a nemilosrdným Aaronem Oliverem, dědicem jiného rodu nestvůr, který nesnáší její rodinu. Aby zachránila sebe a své blízké, bude muset přijmout svou pravou podstatu, to, že je sama nestvůrou. Protože v tomhle příběhu není Joan hrdinkou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Only a Monster , 2022


více info...

Přidat komentář

Wajny
12.04.2024 5 z 5

Jenom nestvůra má jedno velké plus a to, že je nesmírně poutavě napsaná, takže ji odpustíte i malé nedokonalosti. Na začátku nečekejte žádné okecávky, autorka vás hned vhodí do děje a vy máte po chvilce čtení pocit, že už kniha musí končit, protože jedna akce střídá další a vy si neumíte představit, že to nějaká další předčí.
V knize je skvělé prostředí Londýna, který máte možnost vidět v různých časových rovinách a všudypřítomná temná atmosféra je skvělá. Cestování časem je velmi originální a líbí se mi, že si autorka dala záležet a má vše promyšlené do nejmenších detailů. Bavili mě i soupeřící klany, hlavně jejich různorodé schopnosti a neustálá nevraživost.
Hlavní postava Joan byla do tohoto světa vhozena stejně jako my, takže máme možnost sledovat s ní, jak skočí poprvé časem a co vše se o nestvůřím životě dozví. Líbí se mi, jak se pere s pocitem, že je nestvůra a zároveň ji to těší, protože ji cestování časem velmi láká. Je velmi tvrdohlavá a vždy se snaží jít proti všemu, co ji kdo řekne a trvá si na svých tvrzeních, které jsou velmi naivní a poháněné nadějí . Co mi trochu vadilo, je "syndrom" superhrdinky, kdy ji jde ihned vše od ruky a nedojde k žádnému velkému problému.
Líbí se mi, že o žádné postavě nemůžeme s přesností říct, zda je dobrá či špatná. Právě tyhle morální rozpory dělají knihu velmi zajímavou. Nick, i přestože je prezentován jako hrdina, v některých situacích vůbec tak nepůsobí a jeho činy jsou velmi rozporuplné.
A Aaron typický zhýčkaný kluk se kterým to, ale nebude tak špatné, protože pod tou slupkou má i srdce.
Romantická linka je velmi nevýrazná, ale to mi vůbec nevadilo, protože na ní tady prostě nebylo místo. Milostný trojúhelník je velmi dobře zpracovaný a já jsem #teamaaron a doufám, že s ním v dalších dílech autorka počítá.
Na konci se dočkáme velkého zvratu, který mě překvapil a donutil přemýšlet o tom, jak to sakra bude v dalších dílech.
Co musím ještě vytknout jsou chyby v textu, ale jedna z nich mě opravdu hodně pobavila..."Mohla by vycestovat do regentské éry. Do dob restaurace. Do Římské říše.....".

zatoulane_knihy
06.04.2024 2 z 5

JENOM NESTVŮRA

Ze začátku se mi zdála kniha super. Myšlenka a styl psaní se mi moc líbí. Pak, ale nastal jistý bod a kniha se táhla a nebavilo mě to tolik.

Ani když se zdálo, že se blíží jistý zvrat jsem se nemohla do toho dostat. Ale četla se velice dobře a rychle. Jenom mi to nesedlo. Přišlo mi to dost nudné.

Příběhově se to moc nějak neposouvalo. Možná jsem měla velké očekávání podle ostatních recenzí, které jsem viděla na tuto knížku. Nakonec jsem se musela opravdu přemlouvat, abych to vůbec dočetla.

Pod milostným trojúhelníkem jsem si teda představovala více jednání a nějake zápletky. Na můj vkus jich bylo opravdu málo. Posledních 100 stran se zdálo že se mi konečně začne kniha líbit. Jenomže ten konec mě hodně zasmutnil.

Určitě je tu hodně čtenářů a čtenářek, které kniha zaujme. Já do této skupiny nepatřím a to vůbec nevadí. Jak se říká STO LIDÍ, STO CHUTÍ.


LuciaSangster
04.04.2024 4 z 5

Vypadá to nejdřív jako normalní romanťárka, ale je to jen klam. Postupně vás příběh zavede do své temné propasti, kde vám ukáže svět z jiné perspektivy.

Předem říkám že je to spíš hate to love.

Hlavní hrdinka Joan to nemá celou dobu jednoduché a musí pro svůj život bojovat. Musí spojit síly s nepřítelem, aby přežila. Upřímně? Aaron je můj fav chlap a postava z celé knihy.

Joan musí bojovat proti muži, kterého miluje, což mi přišlo jako super nápad. Dlouho jsem nečetla něco, kde se musí bojovat tímhle stylem. Příběh je zajímavý, plný zápletek, které mě šokovaly. Pohltí vás hromada emocí, které na vás padají.

Zase jedna z knih, co mě bavila číst. Líbilo se mi, jak vlastně nestvůry cestovali časem a hlavně do různých časových linií. Po dlouhé době to bylo něco jiného než od ostatních fantasy.

Takže se ptáte, co vás vlastně čeká? Cestování časem, milostný trojúhelník, nestvůry, hrdina..

Jen malá vsuvka. Trochu mi to připomnělo sérii: Pasažérka/Cestovatelka

annora_cte
25.03.2024 3 z 5

Začátek se mi moc líbil. Nečekala jsem, jakým směrem se děj odebere hnedka z kraje. Bylo to šokující a mile mě to překvapilo, přestože se nejedná o nic hezkého.
Taky bych ráda vyzdvihla samotný nápad autorky. Ještě jsem se s takovou myšlenkou nesetkala.
Hlavní hrdinka Joan patří mezi nestvůry, které kradou lidem čas. Během jediného dne, jak už to u hlavních postav bývá, se jí celý život převrátí vzhůru nohama. Ale Joan je odhodlaná udělat cokoliv pro to, aby vše bylo jako dřív. I kdyby měla zničit muže, kterého miluje.
Nick je její láska, ale taky lovec nestvůr. Takzvaný hrdina. Ovšem chemie mezi nimi mi přišla velmi slabá. Spíš jsem ji zaznamenala mezi Joan a Aaronem, který se k Joan přidá po prvním zvratu událostí.
Aby vše mohla napravit, spolu s dalšími postavami často cestují do jiné časové osy. Přiznám se, že jsem se párkrát ztratila. Jakmile se začalo s cestováním, příběh pro mě začal být chaotický. Tak moc, že jsem horko těžko udržela pozornost.
Až za polovinou knihy se to zlepšilo. Konec mi přišel zvláštní, ale nemůžu říct, že bych s ním nebyla spokojená, ale možná jsem čekala něco jiného. Zanechal ve mně pár otázek, na které doufám, že dostanu odpovědi ve druhém díle.

Děkuji @humbook_blogeri a @humbook za poskytnutí knihy k recenzi #spoluprace

AaandYs3k
24.03.2024 5 z 5

Tohle bylo skvělý! Jsem vděčná, že mi byly poskytnuty v rámci spolupráce oba díly zároveň, protože u toho konce jsem valila bulvy a nutně potřebovala číst dál. Moc jsem nevěděla, do čeho jdu, ale čekala jsem skvělé fantasy. Dostala jsem ho. V tomto světě s námi také žijí nestvůry. V knize je velká část věnovaná cestování časem. To je pro mě vždycky bordel, takže jsem to vše objevovala pomocí hlavní hrdinky a občas narazila na něco, co mi moc nedávalo smysl. Buďto je to nedomyšlené, nebo tomu stále úplně nerozumím. Ale čert to vem. Čtení jsem si moc užila, postavy zamilovala a čekám, co bude dál. Už mám rozečtený začátek dvojky. :)

kniho_terka
05.03.2024 4 z 5

Kniha, která mě zaujala hned jak vyšla, ale časem moje chuť na čtení této knihy vyprchala.

Šestnáctiletá Joan přijede na své další prázdniny k babičce, jenže se ukáže, že je opravdu tou nestvůrou jak ji babička říkávala.

Od první kapitoly se to pustí do děje a jenom to jede a jede. Je to opravdu hodně čtivý, a když k tomu přidáte cestování časem a Aarona...tak je to pecka!

Příběh se mi strašně líbil, i společně se světem. Ten se odehrává v Londýně. Jsou tam dobré popisy, takže není problém si místa představit.

Všechny postavy jsem si oblíbila. Dokonce i Nicka, který má být asi ten špatný. I když hned od začátku je jasné kým je, byla jsem překvapená při jeho odhalení. Aaron je úžasnej. Občas mě teda štval svou štítností, ale ta se k němu vlastně hodila.

Milostný trojúhelník tu nechybí, ale tentokrát jsem na vážkách. Aaron nebo Nick? Oba dva mají něco do sebe... Více jsme teda poznali Aarona, takže v tuhle chvíli říkám Aaron, ale kdyby se víc ukázal i Nick, možná by to bylo jinak.

Byla to dokonalost. Spojte cestování časem, historii, milostný trojúhelník, hate to love, nestvůry, Londýn a spoustu dalšího a máte tady Jenom nestvůru. Prostě dokonalost.
4,5/5

Carolxc
26.01.2024 4 z 5

Příběhů, kde si autor pohrává s časovou osou, s cestováním v čase, nemám za sebou moc. Možná, je to i má první kniha, každopádně i ve filmech je to dost ošemetný téma ohledně toho, jak by něco takového mohlo fungovat a co mohu říct, tak v knize téma bylo zpracováno dobře. Ale nejsem žádný odborník, takže někdo by na to mohl mít jiný názor.

Knížka se čte velmi dobře - ze začátku jsem měla trochu problém se začíst, ale s každou další stránkou to bylo lepší. Příběh mě dokázal vtáhnout, nutil mě číst dál, abych věděla, jak tohle celé dopadne. Svět je zajímavý a má rozhodně potenciál.

Jenže .. i když byl příběh poutavý, nedokázal vymazat problémy, jaké s knihou mám a co mě nakonec zklamalo a donutilo uvažovat, jestli chci další díl.

Hlavní postava Joan mě štvala svou umíněnou povahou - která nakonec posouvala příběh dopředu a nebýt její umíněnosti, tak by se postavy nedostali tak daleko, ale stejně to její, já vím vše nejlíp ve světě, o kterém nevěděla nic, mi vadilo. To, že nechtěla nikoho poslouchat. Od druhé poloviny to s ní bylo lepší.
Jediná postava, která mě zajímala, o které jsem se chtěla dozvědět víc, byl Nick. Jenže ten neměl v knize dost prostoru a to je ten problém. A možná i jeden z důvodu, proč mě zklamal konec.

Konec, který byl moc rychlý. Najednou se všechno uzavřelo, vyřešilo se to a myslím, že právě Nickovi ten konec ublížil nejvíc - stejně jako příběhu. Autorka se to tam snaží odůvodnit, ale pro mě je to sakra málo. Řešení přišlo jako blesk z čistého nebe a nějak jsem nemohla uvěřit, že k tomu stačil jeden rozhovor. Ano, opět tam bylo odůvodnění, ale já s ním nebyla jednoduše spokojená. Je těžké napsat, proč přesně, když tu nechci házet spoilery.

A já teď vážně nevím, jestli chci pokračovat dál. Četlo se to dobře, bavilo mě to a ten konec nebude nejspíš definitivní, jak to vypadá a Nick by mohl příště dostat více prostoru, ale stále mám takovou hořkou pachuť, jak byl příběh utnutý. Každopádně, v druhém dílu by se mohlo dovysvětlit hodně věcí.
jsem team Nick! Jako jedna z mála ( spíš jako jediná ) a sakra, já chci víc o něm vědět. Vidět do jeho hlavy a chci, aby dostal stejnou šanci jako Aaron, ať tenhle milostný trojúhelník dopadne jakkoliv.

11191
10.12.2023 4 z 5

Tahle knížka má vše, co může člověk od dobreho příběhu očekávat. Napětí, akci, pratelstvi, sympatické postavy, sympatického záporáka, super zápletku a špetku romantiky. Téměř se nedala odložit, prostě pecka, s nadšením doporučuji.

ReziEngli
08.11.2023 4 z 5

Tak tohle mě hodně chytlo. Vůbec jsem knihu předtím neznala, měla jsem ji ve čtečce, protože jsem ji koupila ve slevě na Palmknihách, ale pak jsem na ni zapomněla, ale tak nějak jsem si v hlavě uložila tu hodně zajímavou obálku. Až jsem se k ní opět dostala v rámci svého #čtečkamivybíráčtení a sakra! Proč jsem se do knihy nepustila dříve? Skvěle napsaný příběh o hrdinovi a nestvůře, kdy hlavní postava v knize není ten hrdina, ale ta nestvůra. Výborně do celého příběhu bylo zakomponované cestování časem, nemůžu si teď vůbec vzpomenout, že bych četla někdy podobnou knihu! Autorka má úžasný talent čtenáře udržet u čtení, stránky ubíhají strašně rychle a najednou jste na konci. Co mě trochu mrzí, je ten hodně otevřený konec, ale je to série, tak snad se brzy dočkáme nového dílu. Popravdě my na konci knihy dost chyběl Aaron, i když byl v průběhu knihy strašně protivný :D Ale věřím, že se s Joan opět setkají! Za sebe dávám 4 * a fakt moc doufám, že brzy dostaneme pokračování!

Matri
30.09.2023 4 z 5

„Ty musíš jen skočit!“
Joan doopravdy poskočila a vrazila do několika lidí kolem. Otáčeli se po nich a zírali na ně.

„Co to ksakru děláš?“ ptal se Aaron.

„Řekl jsi, abych skočila.“

„Ale časem!“

Na knihu som sa chytala naozaj dlho, takže som rada, že konečne nastal jej čas. Dosť ma odrádzala téma cestovania v čase. Nakoniec boli moje obavy zbytočné!
Napriek rozpačitému začiatku, kedy mi trvalo možno až moc dlho sa začítať, ma príbeh nakoniec vcelku zaujal. Hoci má Joan len 16 rokov, jej postava ma ku podivu moc nevytáčala a vcelku si ma získala. Čo je ale horšie, máme tu hneď dvoch slušivých adeptov na jej partnera. Úprimne musím povedať, neviem ktorého si vybrať (hoci jeden ma u mňa mierne navrch).
Príbeh skočil vlastne úplne neukončene, takže sa samozrejme teším na pokračovanie (hlavne rozuzlenie tej romantickej linky)!

„Ty jsi hrdina a já nestvůra,“ šeptla.
„Je jen jeden způsob, jak tenhle příběh může skončit.“
Nick se zhluboka nadechl. Když promluvil, třásl se mu hlas.
„Já vím."

LenaWirus
30.09.2023 1 z 5

Tohle mě tak hrozně nebavilo - přečetla jsem sice jenom pár stran, ale i těch pár stran bylo utrpením.

LittleK
18.09.2023 4 z 5

Příjemné čtení, které vás vyloženě z ponožek nevystřelí, ale za mě fajn oddechovka se zajímavým námětem s velmi pozvolným průběhem. I když se autorka snažila o zvraty a napětí, na mě to bohužel moc nefungovalo, ale i tak se mi podařilo vžít do postav a ráda jsem s nimi tu cestu podnikla. Druhému dílu určitě prostor v knihovně udělám.

Turante
11.09.2023 4 z 5

Příběh byl velice zajímavý, cestování časem mě baví a vztah láska/nenávist mezi hlavními hrdiny je boží. Jen konec byl možná příliš uspěchaný a některé věci nebyli zatím vysvětleny. Chci rychle další pokračování!

Medasek
29.08.2023 3 z 5

Popravdě kniha byla pro mě trochu zklamáním. Styl psaní je úžasný a kniha se díky tomu čte velmi dobře. Bohužel pro mě se děj odvíjel směrem, který se mi nelíbil a ke konci mi i přestával dávat smysl.
Nápad rozhodně dobrý, ale bohužel mi to moc nesedlo. Číst to tak v patnácti, tak si myslím, že bych tu knihu milovala.

Vixiene
22.08.2023 3 z 5

Jsem přesvědčená, že kdybych takovou knihu četla dejme tomu před 10 lety, jsem z ní naprosto PAF. Zbožňuju cestování časem, zbožňuju hate/love a obojí Jenom nestvůra má. Příběhově je kniha celkem fajn, dokud se člověk příliš nezamyslí. Fungování svět je popsáno až příliš plytce, a postavy a jejich smýšlení je ploché jak žehlící prkno. Námět celého příběhu má mnohem větší potenciál, než jaký autorka využila, ale jako jednorázová oddechovka je to fajn.

CharLottie030
21.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Od téhle knihy jsem se nemohla odtrhnout. Kapitoly vždycky končily velkým napětím a chutí číst dál. Postavy byly moc dobře promyšlené. A Aarona jsem si zamilovala a doufám, že bude i v druhém dílu.

Co mě ale lehce zklamalo byly tři věci: První, že spisovatelka se dopustila několika gramatických chyb a nebo se přepsala. A těch chyb tam bylo opravdu mnoho. Další mi přišlo velice urychlené, když Joan odcestovala pryč od Aarona. A třetí věc byl konec, ten mi také přišel nějak urychlený a nevysvětlený. Joanina schopnost by měla být více vysvětlena.

Ovšem i tak dávám knize všech 5/5 :) Doporučuji !

knihomolkaMist
25.07.2023 5 z 5

Já nemám slov. Tohle bylo naprosto dokonalý! Téma cestování časem naprosto miluju a když ho člověk dá dohromady ještě se světem nestvůr, kde každý má určitou schopnost, vznikne z toho naprosto skvělá směska. Autorka si se světem a jeho zákonitostmi fakt pohrála a ve výsledku i na svou komplikovanost dával smysl! Postavy byly super, přičemž nejvíc mi k srdci přirostl Aaron :D Hlavní hrdince jsem fandila a čtení obecně si fakt užívala. Byla tam spousta akce a spousta otázek, kterým se ale dostalo odpovědí. Konec je trochu znepokojivý, rozhodně bych se nechtěla ocitnout v kůži Joan - o to víc se ale těším na další díl, který snad co nejdřív vyjde v češtině.

Vikinka224
16.07.2023 5 z 5

Nejdříve jsem chtěla knížce dát 4 hvězdičky, ale konec mě přesvědčil, že dám 5.
Celá kniha je docela jednoduše napsaná, ale autorka pracuje s celkem složitým tématem. Povedlo se jí pěkně vysvětlit zákonitosti cestování časem.
Hlavní hrdinka nebyla špatná. Občas dělala pěkné hlouposti, ale co čekat od 16 leté holky. Aarona i Nicka jsem si oblíbila tak moc, že bych si mezi nimi nedokázala vybrat.
V čem jsem se trochu ztrácela, tak byly jednotlivé rodiny a jejich schopnosti. K tomu by bylo fajn nějaké shrnutí na konci knížky.

LuiSummer_
03.07.2023 3 z 5

Zezačátku jsem měla pocit, že je kniha místy občas až zbytečně zdlouhavá, navzdory tomu byl ale příběh velmi čtivý a stránky mi ubíhaly pod rukama ani jsem nevěděla jak. Námět je opravdu zajímavý, celkově svět Nestvůr a jejich způsob cestování časem mě velmi zaujal. Co mě ale už tolik nezaujalo byly naši hlavní hrdinové, myslela jsem si, že to bude něco na styl Drakie nestvůra x lovec, ale opravdu jsem Joan nevěřila to pobláznění do Nicka, nevím jestli to bylo tím, že jsme se o něm v knize zase až tak moc nedozvěděli...ale úplně jsem tu jejich romantickou linku neprožívala. Stejně tak s Aronem, jako jo, asi to bylo zajímavější než s Nickem, ale z nějakého důvodu mě i tato linka nechávala chladnou. A ten konec? Ten mě teda dost zklamal, čekala jsem něco trochu jiného po tom všem.

Nelly
13.05.2023 5 z 5

Tak tohle bylo překvapivě skvělé na to, že je to autorčina první kniha a hned se pouští do takových zapeklitých témat jako jsou časové paradoxy. Ani nemohu napsat víc, abych něco neprozradila. Prostě tuto knihu určitě doporučuji a moc se těším na další díl.