...jen na pár dnů

...jen na pár dnů https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92782/bmid_jen-na-par-dnu-65b12d34892dd.png 4 8 6

Autobiografické a vysoce intimní zážitky autora z prostředí psychiatrické léčebny. Rozhovory, pocity, vývoj, názory. Seznámení s několika typy pacientů a typy jejich nemocí.

Přidat komentář

Motak666
30.11.2013 5 z 5

Velmi realistický opis so zaujimavou ilustráciou od autora. Som skutočne rád, že som sa k tejto knihe dostal.

coles
28.11.2011 5 z 5

Aj ja som mala možnosť náhodou čítať túto knihu. Som naozaj prekvapená, že existuje človek, ktorý necháva týmto spôsobom nahliadnuť do svojho života.Nepoznám tohto českého spisovateľa, ale knihu som prečítala takmer jedným dychom. Opakované motívy vyzváňania kostolných hodín spolu s mrežami na oknách len dramaticky dokresľuje stav, ktorý spisovateľ popisuje. Je to naozaj presvedčivé.Nechcela by som prežívať to isté. Ďakujem aj za rozhovory s ostatnými chorými, len dokresľujú stav súčasnej doby.Som zvedavá, či kniha vyjde aj v slovenčine, ale je tak zrozumiteľná, že mi nevadilo čítať ju v češtine.Naozaj pekná, odporučila som jej aj kamarátkam a verím, že sa im bude páčiť aspoň tak ako mňa.


welna
15.11.2011 5 z 5

Místy drsná a hluboce intimní zpověď nemocné duše. Je pro mne překvapením jak se autor svěřuje se svými vnitřními pocity. Každodenní ubíjející opakování na začatku knihy působí strašně silně. Naopak jeho výlety do ekonomiky tam být nemusely. Čtivá forma zaujme pravděpodobně každého. Deníkový způsob psaní použilo již mnoho autorů, ale tady rozhodně není na škodu, protože ukazuje (pokud je to skutečně osobní zážitek) postupnou proměnu respektive zlepšování stavu, která je asi způsobena víc vnějším vlivem rodiny a zvláště manželky, než samotným depresivním prostředím a ne právě dobrým přístupem lékařů. Na internetu je onom pavilonu č.26 napsáno dost a kniha jen potvrzuje pravdivost jednotlivých výpovědí. Ten kdo něco podobného nezažil je asi překvapený, ale ten kdo někdy byl v podobných zařízeních může potvrdit, že popsané situace jsou hluboce pravdivé, ale že v jiných léčebnách (třeba Kosmonosy) je to ještě mnohem horší. Držím pěsti ať se autor nemusí vracet, tedy alespoň doufám, že se tam nebude muset vracet. Celkově knihu doporučuji.

Booklet
03.11.2011 4 z 5

Když jsem uviděl obálku za výlohou, tak mě zaujala. Když jsem knihu začal číst, překvapila mě. Nebývá časté, aby autor psal, ilustroval a současně si vytvořil i návrh obalu. Černobílé ilustrace nejsou sice právě pochopitelně, ale hodí se k obsahu. Autorovi asi nebylo příliš dobře a je to znát na postupu psaní. Některé části jsou psané s jistou profesionalitou a někde jsou syrové až začátečnické. Deníkové psaní je zajímavé a kniha se čte docela fajn. Škoda, že je nějak nedokončená, i když to asi byl záměr. Zajimalo by mě, jestli bude pokračování nebo dokončení, protože knížek z tohoto prostředí zase není až tak moc. Celkově stojí určitě za přečtení.

djorda
25.10.2011 4 z 5

Vypadá to jako skutečné prožitky. Kniha se čte dobře, je napsaná čtivým způsobem, jen zpočátku z každého slova čiší deprese. Možná by nebylo špatné znát pokračování. Asi opravdu vyšla v malém nákladu, protože většina prodejců o ní neví. Její koupě byla koupí náhodného okamžiku, ale udělala jsem dobře. Knížek z tohoto divného prostředí moc není. Rozhovory s mladými jsou velmi poutavé, ale vychází mi z nich bezradnost nad sebou samým těch mládenců a to je škoda.Za povšimnutí zvláštnost knihy, kdy autor je i ilustrátorem a stojí i za návrhem obálky. Nebývá to často.

Froberg
23.10.2011 4 z 5

Knihu jsem přečetl téměř jedním dechem. Zajímavě popisuje složitost vývoje pobytu snad skutečně vlastních zážitků autora v jeho nelehké situaci, kdy srovnává svůj život s osudy dalších pacientů. Hledání pomoci jednotlivci v jeho těžkých životních situacích je asi opravdu složité pro ty, kteří problematiku neznají. Ten, kdo zkusí drogy, se dostává do téměř bezvýchodného kruhu, ze kterého uréci asi není vůbec jednoduché. Doporučuji. Škoda jen omezeného nákladu a malé dostupnosti.

Štítky knihy

deníky psychiatrické léčebny autobiografie

Autorovy knížky

Zlatko Radvan
česká, 1946
2011  83%...jen na pár dnů

Kniha ...jen na pár dnů je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x