Jemeljan Pugačov II. – Cesta za slávou

Jemeljan Pugačov II. – Cesta za slávou https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203701/bmid_jemeljan-pugacov-ii-cesta-za-slavou-iJ6-203701.jpg 5 1 1

Jemeljan Pugačov série

< 2. díl >

Druhý díl rozsáhlé historické trilogie o vůdci mužického povstání v druhé polovině 18. století za vlády Kateřiny Veliké v Rusku. Tento díl plasticky zobrazuje osobnost vůdce lidového povstání, jeho nadání a bystrost, nicméně však také jeho nevzdělanost a prchlivost. Jsou tu zachycena bojová tažení a četná vítězství utlačovaného lidu, semknutého kolem "mužického cara". .... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Svět sovětů
Originální název:

Емельян Пугачев , 1955


více info...

Přidat komentář

braunerova
07.10.2019 5 z 5

O něco lepší než díl první. Autor se drží faktů, občas uvádí i odkazy na zdroje. Realisticky jsou popsané poměry v carské říši. Zatímco v renesanční Evropě začínala průmyslová revoluce, v zaostalém Rusku se prodávali celé vesnice i s nevolníky. Autor se samozřejmě musel držet povinné ideologie, občas se ale do toho sám zamotal. Tak například Šiškin píše, že při útoku na Orenburg Pugačov a jeho kozáci a baškirové bojovali celý den jako chrabří bohatýři a výsledkem bylo 17 mrtvých na straně obránců města.

"To je on! Jemelka! Chyťte ho, chyťte ho! řvali vojáci a bez hlav, bez rukou, rozťati od ramene až ke stehnu, klesali mrtvi."

Pugačov shromáždil i mnohatisícovou selskou armádu. Autor uvádí různé příběhy, kde mužici vraždí správce a drancují panský majetek, v bojích s profesionálními vojáky ale mají nulovou hodnotu. Zajímavé byly mě neznámé osudy Pugačovových velitelů - Zarubina-Čiky, Perfiljeva, Běloborodova a dalších.

Štítky knihy

carské Rusko kozáci Kateřina II., ruská carevna, 1729-1796

Autorovy další knížky

1959  80%Jemeljan Pugačov I. – Mužický car
1972  68%Řeka života
1975  63%Hříšná ves
1959  100%Jemeljan Pugačov II. – Cesta za slávou
1959  100%Jemeljan Pugačov III. – Konec Jemeljana Pugačova

Kniha Jemeljan Pugačov II. – Cesta za slávou je v

Přečtených1x
Knihotéce8x