Její malé Veličenstvo: život anglické královny Viktorie

Její malé Veličenstvo: život anglické královny Viktorie https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11633/bmid_jeji-male-velicenstvo-zivot-anglick-BQi-11633.jpg 5 32 6

Biografický román o královně Viktorii, která celých čtyřiašedesát let vládla na anglickém trůně a stala se pro většinu Evropy symbolem Anglie 19. století. Vyrůstala ve strohém, nemilosrdném ovzduší, protože její ctižádostivá matka ji od dětství připravovala na roli dědičky trůnu. V osmnácti letech se vzbouřila, osamostatnila se a prosadila volbu ve výběru manžela. Svému inteligentnímu, pečlivému muži svěřila také část svých povinností. Po jeho smrti a po smrti několika ze svých devíti dětí musela získat sílu do dalšího osamělého boje v zájmu království.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Domino
Originální název:

Her Little Majesty: The Life of Queen Victoria , 1994


více info...

Přidat komentář

Thalin
17.11.2023 4 z 5

O Viktorii jsem předtím nic moc nečetla, takže jsem byla vcelku zvědavá. Číst o jejím dětství mě zase tolik nebavilo, ale od jejího nástupu na trůn mě její život zajímal víc a víc. Navíc je kniha docela dobře napsaná. Neskáče v čase, jen místy jsem postupně měla lehce problém se orientovat ve všech dětech a vnoučatech, ale to je spíš o pozornosti než že by to bylo v knize chaotické. Jen některé věci mi přišly lehce uspěchané. Přece jen, vládla velmi dlouho a některé věci by se mohly rozvést klidně víc.

Noisette73
22.07.2023 5 z 5

Významná leč komplikovaná osobnost.


VendulaB
28.11.2020 4 z 5

Dobře napsaný životopis britské panovnice, který čtenáři poskytne základní pohled na její život. Slabou stránkou je skutečnost, že se autorka pokusila život nejdéle vládnoucí královny světa vtěsnat do 300 stran, což pak logicky vede k určité zkratkovitosti, často nějakou událost jen nastíní a hned běží k další epizodě. Přesto jde o čtivou knihu, která za přečtení stojí.

Ivanule
30.06.2018 5 z 5

Krásně popsaný život královny Viktorie,její doby.Velice čtivá naučná literatura,je zde ukázána doba vlády královny Viktorie,její dětství,důvody nástupu na trůn,manželství se svým bratrancem Albertem,její láska k němu,na jejich dobu velký počet děti,které vyrostli až do dospělosti i jejich starosti s výchovou,a dále je zde krásně ukázána láska Viktorie ke svému manželovi:) Mám moc ráda takovéto knihy,rozhodně stojí za přečtení,když máte rádi tento styl psaní knih a chcete se i něco dozvědět:)

lapagerie
15.04.2016 5 z 5

Viktoriánská epocha je pojem. Dozvědět se tedy přímo o životě samotné Viktorie je lákavé. Knížka je jako všechna díla od C.Erickson čtivá, umožňuje nahlédnout do běžného života malé Vicky, prožít její lásku k Albertovi i dlouhý smutek po jeho smrti, četné porody i životní strasti jejích potomků. Malá královna, ale velká osobnost.

Titi
20.12.2012 5 z 5

Dovolila bych si poopravit žánr: nejedná se o historický román, ale o naučnou literaturu - biografie a memoáry. Ovšem Carolly Erickson píše tak skvostně, že se kniha jako dobrý román čte. Když se kupříkladu zmíní o tom, jak malé veličenstvo rádo mlsalo, tak dostanete na ty čokoládové bonbony chuť :)