Komentáře knihy Polámané panenky
Musím povedať, že kniha prekvapila.
Detektívny profilovač, ktorý na začiatku sleduje popravu svojho otca - vraha je povolaný na vyriešenie prípadu.
Únosy mladých žien a nálezy žien v zúboženom stave s vyholenymi hlavami, týrané a s lobotomiou.
Ako dopadnú sériového vraha? Na to musi prísť Jefferson a to čím skôr.
Pátranie bolo perfektné, no dej, ktorý odhaľoval samotné psychické a fyzické týranie bolo jednoducho fantastické!
Záver knihy bol veľmi prekvapivý, narušenie nášho vraha bolo príšerné a to by sa jeden nečudoval, že mu tak preplo.
Tato krimi mě zaujala hned od úvodu svým temným tónem a silnou atmosférou, která se nese celým příběhem. James Carol umí vystavět napětí tak, že i bez přehnaných efektů budete cítit, jak se stahuje smyčka kolem vyšetřování i postav. Děj plyne plynule a postupné odhalování tajemství drží pozornost – ne pořád na hraně, ale tak akorát, aby vás kniha nepustila, než si ji dočtete.
Postavy jsou dobře vykreslené a jejich motivace dávají smysl. Vyšetřovatelé i vedlejší aktéři mají své stinné stránky i osobní démony, a to jim přidává na lidskosti i zajímavosti. Nejde o superhrdiny, ale o opravdové lidi, kteří se snaží čelit nečekaným situacím, a právě to činí příběh věrohodnějším a snadněji vstřebatelným.
Celkově kniha nabízí dobře napsané a vyvážené krimi s dostatečnou dávkou napětí a propracovaným vyšetřovacím procesem. Nebyl to sice ten nejdrsnější nebo nejtemnější thriller, jaký jsem četla, ale rozhodně patří mezi kvalitní tituly, které stojí za přečtení. Pokud máte rádi detektivky, které drží tempo, mají zajímavé postavy a vyprávějí čistý příběh bez zbytečných výstřelků, tahle kniha vás nezklame.
James Carol, Polámané panenky, Hodnotenie 5/5. Prvý diel série s Jeffersonom Winterom. Je bývalý elitný člen FBI, perfektný profilovač. Ale odišiel. Je vlk samotár. Zoznamujeme sa s ním na poprave jeho otca, sociopata, sériového vraha. Pred smrťou mu naznačí perami štyri slová. My dvaja sme rovnakí. Následne odlieta do Anglicka. Naháňanie vrahov ho fascinuje a je v tom fakt dobrý. Teraz sa v Londýne pohybuje jeden. Unáša pekné, mladé ženy, ktoré sú síce vydaté, ale muž ich podvádza. Tie následne kruto dva-tri mesiace mučí, potom im urobí lobotómiu a pustí ich. Lobotómia z nich urobí živé mŕtvoly. Už ich je päť. Tak sa pustí s londýnskou políciou do pátrania. Príbeh sa mi páčil. Dočítala som sa, že hoci sú romány písané ako séria, autor pristupuje ku každej knihe ako k samostatnému dielu. Každý príbeh sa odohráva na inom mieste a má iné obsadenie postáv. Romány sa dajú čítať bez poradia. Zatiaľ som natrafila na štyri.
(SPOILER) Takovéto knihy i seriály mám ráda. Tento příběh mi maličko připomněl seriál Criminal Mids. Kde se vyšetřují sérioví vrazi pomocí profilování z toho, co se ví o obětích či se něco dá zjistit o vrahovi. A tento příběh neměl chybu. Od počátku do konce měl bavil. Winter je velký sympaťák a líbí se mi jeho humor. Jinak zde jsem úplně měla jiné teorie. Jako třeba, že vrah je jen jeden, který byl trápen matkou od dětství a na ženách se mstí, kvůli tomu, že svou matku zabít nedokáže. Tak nějak daleko od pravdy jsem zase nebyla. Jen tedy jsem měla za to, že jeho matka do toho zapletená není, ale ví co provádí, ale nechává ho. Úžasný příběh a rozhodně budu v této sérii pokračovat a těším se na další díl.
Naprosto skvělý thriller, napětí, spád a žádné nicotné pasáže. Už se těším na další knihy.
Dokonalý. Fakt že jo. Jako četla jsem od něj Oběť, to nic moc jako. Ale tohle. Je. D.O.K.O.N.A.L.Ý!!
Takhle má prostě detektivka podle mého gusta gradovat a vypadat. V jednoduchosti vysvětleno, žádné nudné pasáže.
Ze zacatku jsem myslela ze knizku ani nedoctu,nejak se mi nedarilo do deje dostat,ale dala jsem tomu jeste sanci a udelala sem dobre,ponorila sem se do toho tak ze za 2 dny sem to mela prectene cele :) Asi objednam celou serii a spisovatel se dostal na me vyssi pricky,hned po Chrisu Carterovi.. :)
Kdybych chtěla hledat mouchy, musela bych se zmínit o krásné sexy policistce s úžasnou figurou opěvovanou každých pár stránek, o skvělém profilovači, kterému vše vychází na první dobrou, o celkem očekávaném závodu s časem...
Já ale mouchy hledat nebudu. Raději napíšu, že za mě to bylo napínavé, četlo se mi to moc dobře a že to vypadá na první díl bezva série :-).
Bohužel nedočteno, nedostala jsem se za první stovku stránek. A přitom Robert Hunter se mi tak líbil... Ovšem toho jsem četla naposledy před dvěma lety (což je v mém věku věčnost), takže se mi asi změnil styl. Hodně mi vadila na povrchnost a to, že si dedukce hlavní detektiv tahal z... nevhodných míst.
První kniha od autora na doporučení a je napínavá od začátku až do konce. Nenechá vás to přestat číst. To co provádí svým panenkám je strašné. Jinak nemůžu, než 5*
toto už není detektivka. je tam napětí, je tam zločin, je tam vyšetřování. Ale: hlavní vyšetřovatel tahá znalosti a informace z klobouku, na 20 stranách se odehrává nějaká stopa, aby pak hrdina v poslední větě vše popřel a vytasil nějakou pravdu, nějaký důkaz, nějakou informaci jen tak bez dalšího...tomu odpovídá i konec. Pod detektivkou si já představuji zločin a pak vyšetřování, tj. hledání důkazů, stop, teorií, motivů, podezřelých, atd atd....v této knize si to autor zjednodušuje tak, že veškerý posun ve vyšetřování se zrodí v hlavě hlavního hrdiny jen tak a překryje se to jeho intuicí, zkušenostmi, moudrostí, znalostmi...napětí nechybí, ale aby vyšetřování probíhalo stylem "Intuice mi říká, že osoba XY vlastní auta těchto a těchto značek", přičemž se to potvrdí, to opravdu není moc originální. Takže já jsem to zhltnul, ale zpětně to považuji za strašně plytké psaní
Těžké hustopeč!. Špicová bichla. V tem Améru měli až do vosumdesátech jařin v šaškecech betálné sport - lobotomiju. Hlavní humusák ju praktikoval jako svýho konička. Doporučuju silném náturám.
(SPOILER)
Výborná kniha, která mne upoutala hned od prvních stránek a nepustila až do úplného závěru. Na scénu zde poprvé vstupuje Jefferson Winter, vyšetřovatel, jehož otcem byl sériový vrah. A okamžitě má co na práci! Má totiž najít zvráceného pachatele, který unáší ženy, několik měsíců je u sebe mučí, aby jim ve finále provedl lobotomii mozku - a pak je zase pustil na svobodu, aniž by měly sebemenší šanci na další normální život... Winter se svými kolegy přijde posléze na to, že se musí jednat o dva lidi. Čas ale běží a vyšetřování jinak moc nového nepřináší. No a potom se do jejich spárů dostane dokonce policistka Sophie Templetonová. Proto nezbývá než zachránit ji a také Rachel, další oběť, která je v zajetí již delší dobu...
Kniha je napsaná svižným tempem, takže se čtenář určitě nudit nebude ;-). Kromě toho je napínavá a originální svou zápletkou. Za to všechno si pět hvězdiček zaslouží plným právem a já si časem nenechám ujít další případ se sympatickým Jeffersonem Winterem ;-).
Má první kniha od tohoto spisovatele a musím říct, že mě uchvátila. Přesně ten typ knihy a styl psaní, který mám rada. Doporučuji všem, kdo má rád detektivky. Jdu se vrhnout na další díly v sérii. :-)
Neříkám, že to bylo úplně špatný. Je tam podoba s Hunterem od Cartera, ale v horší verzi Jinak kniha celkem čtivá, ale na konci prostě chybí takové to buuuuuum při odhalení pachatele.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
James Carol také napsal(a)
| 2015 | Polámané panenky |
| 2016 | Dobře se dívej |
| 2017 | Oběť |
| 2022 | Nenápadný vrah |
| 2015 | Moriarty / Kdysi jsme se znaly / Dobře se dívej / Sebrané dílo A. J. Fikryho |
Externí recenze
- Polámané panenky (James Carol) / Kristýna, The Book Talk Blog
- Moje Polámané panenky / http://seabooklook.blogspot.cz/
- "Být synem sériového vraha má svoje pozitiva" / Knižní deníček

83 %
77 %
Polámané panenky
První díl této série jedním slovem pecka.Moje první kniha od Jamese Carola a určitě ne posledni.Kniha napínavá,krátké kapitoly které se dobře čtou.